Inlägg från: tågjäntan |Visa alla inlägg
  • tågjäntan

    Fråga prästerna 12

    Oj, är det redan dags för en ny tråd

  • tågjäntan

    *skrattar*

    Fast hur blir det om jag har bibelstudium hemma?

  • tågjäntan

    Min man bytte efternamn efter hindersprövingen, men innan vigseln, men vi behövde inte göra någon ny.
    Vi pratade med prästen om detta med namnen och det nya namnet var ingen hemligthet. Första gången prästen nämde hans namn sa han alla förnamn, gamla efternamnet och sedan numer och det nya efternamnet. Efter det använde han bara det nya efternamnet för min man.

  • tågjäntan

     


    Duchess skrev 2010-06-22 01:18:48 följande:
    Min personliga åsikt är att den präst som godkänner den formuleringen begår ett tjänstefel. "Tills livet skiljer oss åt" innebär väl ungefär "så länge jag har lust" eller "tills jag hittar någon bättre"... Det är stor skillnad på "tills livet skiljer oss åt" och "så länge vi båda lever" 

    Är det inte juridiskt så att de formuleringarna ska vara på det sättet? Fast jag vet inte vad man behöver säga på en borgerlig vigsel.

  • tågjäntan

    Löftena då? Är det något som kyrkorna har lagt till? I så fall skulle kyrkan teoretískt kunna ta bort löftena.
    Inte för att jag tycker att man skulle kunna göra det. Blev bara lite nyfiken.

  • tågjäntan

    Oj, jag som tyckte det var alldeles nyss som vi samtalade om Ullared och Gekås förra gången du var där .

  • tågjäntan

     


    Brallis2010 skrev 2010-07-18 12:49:07 följande:
      Ok vilket är vanligast att man skriver?Präst eller vigselförrättare?Organiast eller Kantor?

    På frågan om musiker hade jag en kompis som kompade solisten och sedan den "frilansande" musikern som jobbade den lördagen och spelade piano och orgel.
    Där skrev ajg
    Piano coh orgel: Max Maxsson
    Piano: Maxima Svensson

  • tågjäntan

    Det tycker jag går alldeles utmärkt, alltså att de står därframme. Som du säger är nog gästerna mest intresserade av er som brudpar . Jag tror nog att prästerna oxå skulle tycka att det vore okey. Eller vad säger ni?

  • tågjäntan

    Fast jag såg framför mig hur de liksom redan står därframme, inte att de går fram före brudparet.
    Hur tänkte du Lara?

  • tågjäntan

    Jag läste om en kvinna/brud som dansade in (i Dagen). Men hon hade det som yrke och dansade in till Guds ära. Så jag antar att det var mer finstämt och så. Som jag förstod det stod brudgummen där framme.

  • tågjäntan

    Var det någon som såg vigseln på skansen? Det tog en stund innan jag fick i gång svt play (precis innan vigselakten började) och blev nyfiken på om de hade någon psalm i början.

  • tågjäntan

    Jag tyckte att låten om att säga det förbjudna (jag älskar dig) hade märklig text. Vad är det för synsätt? Eller på vilket sätt är det förbjudet? Har jag missat nåt?

  • tågjäntan

    Vår präst valde oxå bort den texten för han sa att den kunde vara känslig. Det var innan jag börjat hänga på BT så mycket  så jag hade ingen aning om att den är en del av vigselordningen.

  • tågjäntan

    För att förtydliga var det alltså inget som vi bad om eller frågade om, utan var något som han sa själv i första vigselsamtalet.

  • tågjäntan

    Min präst argumenterade mot orden om att de inte får skiljas åt, alltså inte gå igenom en skilsmässa. Men han menade att det var så många i dag som har gjort det att det kunde vara känsligt för en del.

  • tågjäntan

    På tal om psalmerna i tv-vigseln, så kändes de oxå lite avhugget. Visst är det möjligt att det var ont om tid, men visst vi tar med det för att det "ska" ingå i en kyrklig vigsel. Inte för att det är är en gudstjänst med en vigsel.

  • tågjäntan

     


    S2011 skrev 2010-08-17 19:02:45 följande:
    inte för att vara sån, men en kyrklig vigsel är visst en gudstjänst.

    Det var det jag menade. På tv-vigseln, om man ska kalla den för det, så kändes det som att det var med två psalmer med en vers vardera bara för att det ska vara så. En gudstjänst är större än så menar jag.

  • tågjäntan

     


    Blivande präst skrev 2010-08-17 18:56:13 följande:
    Den dagen då en präst är obekväm med Jesu ord bör h*n nog ta ett samtal med sin biskop om hur man ska bearbeta detta... På samma sätt som det "är känsligt" för vissa med Vår Fader. Den ger ju en patriarkal bild av Gud... *suck*
    Duchess skrev 2010-08-17 20:36:27 följande:
    Det behöver ju inte vara prästen personligen som har problem med texten. Jag har två par nära vänner i min bekantskapskrets som är samkönade. Jag tror inte att de skulle vilja ha den texten på sin vigsel eftersom den handlar om hur en man ska leva med sin hustru. Känns inte helt tillämpligt i de aktuella fallen. En präst kan välja bort en text av pastoral omsorg om brudparet utan att själv ha problem med texten. 

    Det var så jag tolkade det, att han menade att det kunde vara känsligt för en del människor på vigseln.

Svar på tråden Fråga prästerna 12