• Aleta

    Livets toppar och dalar

    *Tass, tass, tass*
    Jag smyger på Passionsblommans inrådan in en liten stund i den här tråden. 
    Tack så mycket för alla kramar och stöd!


    Är det möjligtvis någon som har gjort något tidigt fvp? (Vecka 13+5 enl.UL i mitt fall.) 
    Eller vet någon som har gjort det och det har gått bra? Jag är lite nervös inför det.

  • Aleta
    fru AM skrev 2010-08-08 20:28:33 följande:
    Hej Aleta! Välkommen på trådbesök. Stort deltagande har du från mig inför ert svåra beslut om fvp osv. Jag gjorde fvp min senaste graviditet men inte så tidigt. Fvp:et var läskigt men när man väl ligger där så har man ju bestämt sig för att man vill veta. Nu vet jag inte exakt din situation (ålder, fler barn sedan tidigare osv) förutom dina inte så bra siffror på KUB ... Har jag förstått rätt om du tvekar att göra fvp pga missfallsrisken (som tydligen (?) är högre ju tidigare man gör fvp:t)?
    Tack!
    Jag är 42 och har två barn sedan tidigare, så jag är lyckligt lottad. Det här var sista försöket. Det var inte bara de dåliga siffrorna på KUB som var problemet, utan en väldigt förstorad urinblåsa vilket inte är bra alls. Om det inte vore för att läkaren var så bekymrad så hade vi väntat lite till med fvp.
  • Aleta

    Oh ja, visst fattar jag Passionsblomman!
    Det är fler som påverkas, det skulle inte kännas rätt mot våra andra barn för de skulle ju få mycket mindre tid och utrymme.

  • Aleta

    BrudSommar, ja, vi hade kommit överens om att göra ett försök under en period och det är det här. Jag tror att vi båda mest hade förväntat oss att inte få något plus alls.

  • Aleta
    BrudSommar2006 skrev 2010-08-08 22:12:06 följande:
    Aleta, hade ni svårt att få till det här plusset? Varför skulle ni inte vilja försöka igen om det nu gud förbjude inte skulle lyckas med det här försöket? Fast strunt samma, nu håller vi tummarna för det som är istället.
    Vi hade lite problem med att få till barn nummer två. 
    Att vi bara skulle göra ett försök till var en slags kompromiss mellan mig och min man. Han tycker att två barn räcker, jag vill gärna ha tre. 
    Det ser ju dystert ut nu, och min man är lika ledsen som jag, men han vill inte försöka en gång till.
  • Aleta
    lunagarden skrev 2010-08-09 08:09:41 följande:
    Aleta - en stor varm kram till dig. Har en nära vän som nyligen fick samma resultat som er på nuppen så jag har mött den sorgen väldigt nära. De valde dock bort fvp.Mina varmaste lyckönskningar till er!
    Hade de också en förstorad urinblåsa?
  • Aleta

    Sorry att jag är så ego förresten, hoppas ni kan ha överseende.

  • Aleta

    Hihihi, så skönt att få sitta och fnissa lite åt era tokigheter!


    Saglande hundar och gaffeltruckar och jag vet inte allt!


    Passionsblomman, det gör inget att du berättade. Jag kan starta en ny karriär i att skrämma folk, kanske? 
    Annars tycker jag att folk i mensa inte egentligen är smartare, däremot så lär de sig oftast snabbare än andra. Dessutom så saknas det massor med kvinnor i svenska mensa. Urusel könsfördelning faktiskt. Bosnien och andra har mycket bättre. Är det så att svenska tjejer är för smarta för att gå med?  


    Hoppas att den där knölen går att åtgärda snabbt förresten PB, kramar!

  • Aleta

    Oh så roligt PB! Skickar en grattiskram till din sambo.

  • Aleta
    fru AM skrev 2010-08-09 10:18:55 följande:
    Aleta: här får man vara ego - men du är inte ego, det är klart att du fokuserar på det stora som händer i ditt liv just nu! Det här med urinblåsan - är det något som kan avläsas på ett ev fvp (alltså orsaken till urinblåsans förstoring)? Vilken vecka är du nu i?
    Åter till dysterheterna.

    Jag är i vecka 13+4. Nu har jag spenderat helgen med att läsa medicinska rapporter om detta och har tillslut kommit fram till en del siffror. Jag skriver dem här ifall någon precis som jag någon gång försöker googla "förstorad urinblåsa" och "foster" då kanske de får en träff här.


    Om man i vecka 10-14 upptäcker en förstorad urinblåsa på mellan 7-15 mm så är det i 25% av fallen kromosomfel och i de övriga fallen, som ej har kromosomfel, ett stopp i urinflödet. Har man väl uteslutit kromosomfel så är det i 90% av fallen så att det går tillbaka av sig själv och allt blir bra. (Det blir en slutsiffra på 68% som det går bra för innan man har uteslutit kromosomfel, räknade jag ut.)


    Om urinblåsan är större än 15 mm så är det i 10% av fallen pga kromosomfel men tyvärr så är det inga av de andra som klarar sig utan njurfel och eftersom det är så tidigt i graviditeten så klarar sig de flesta inte alls. 


    Om det dessutom är i kombination med att nackspalten är onormalt stor så är siffrorna för kromosomfel betydligt högre. Det är då 75% istället för 25% som jag skrev ovan. 


    Förutom detta så är kromosomfelet allra oftast trisomi 13 eller 18 istället för den vanligaste trisomi 21 (Downs). Båda dessa trisomier är enligt min barnmorska inte förenliga med liv även om barnet faktiskt kan födas levande ibland.


    Några rapporter som jag har haft som källor:
    Megacystit at 10-14 weeks of gestation: chromosomal defects and outcome according to bladder length
    Fetal Megacystit At 10-14 Weeks Of Gestation Assocoated With Normal Nuchal Translucency And Normal Karyotype
    Fetal Megasistis and Trisomy 18 Cooperation (automatöversatt från turkiska, därav lite konstig engelska)


    Jag har nyss talat med en barnmorska och fått våra siffror. Tyvärr så var urinblåsan 23,5 x 17,5 mm. Det finns med andra ord inget hopp även om hon sa att vi inte kan veta precis allt. Jag håller därför nu på att ställa in mig på detta, men känner mig just nu lite konstig och tom. 

Svar på tråden Livets toppar och dalar