• Kjell Präst

    Fråga prästerna 13

    När hösten rycker närmare startar vi en ny upplaga av "Fråga prästerna"-tråden. Här kan du fråga om saker som rör kyrkan och den kyrkliga vigseln. Redan här svarar jag på tre av de vanligaste frågorna: 1) Svenska kyrkans ritual för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om brudparet så önskar kan man dock välja att avstå från en och alltså bara ha två psalmer i vigselgudstjänsten - men inte färre, enligt handboken. 2) Brudöverlämning - dvs att brudens pappa överlämnar henne till brudgummen i kyrkan - är inte en svenskkyrklig tradition och det är därför oftast upp till varje enskild präst att säga ja eller nej till detta. 3) Det kostar ingenting att gifta sig, men vill man inte att församlingens tjänstgörande präst ska hålla i vigseln, utan anlitar en egen präst så kan det vara förenat med en viss kostnad. En präst som engageras "privat" har nämligen rätt att ta ut ersättning för det arbete som han/hon lägger ned inför och i samband med vigselgudstjänsten. Vill du läsa äldre frågor och svar så finns den senaste tråden här: www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3751693.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 13
  • Jeez

     


    Norrskensflamman skrev 2010-10-14 21:33:41 följande:
    När vi gifte oss så frågade jag just om påsken och då sa de på församlingexp att hela påskhelgen var liksom vikt för påskgudstjänster och både präster och kyrkor var upptagna. Men vi gifte oss helgen före i stället, första helgen i april var det då, och det var helt underbart Man anade att våren var på väg, vi hade tulpaner i kyrkan och på middagsbordet, vi hade gula servetter och lite grönt på borden. Härligt vårigt!

    Det är den logistiska aspekten på det hela... kyrkorna ska vara lediga och präster/musiker/vaktmästare inte sova efter väldigt intensiva dagar jobbmässigt, men allt beror på var man vill gifta sig. Det kan ju vara en församling med en kyrka och 10 präster

  • chex

    Hej, hur far man tag i en vigsel förrättare i Göteborg? hur vanligt är det att vigselförrättaren kan säga en del av löftena pa engelska?min man förstar inte svenska.tack

  • Kjell Präst

     


    chex skrev 2010-10-18 03:28:36 följande:
    Hej, hur far man tag i en vigsel förrättare i Göteborg? hur vanligt är det att vigselförrättaren kan säga en del av löftena pa engelska?min man förstar inte svenska.tack

    Man ringer församlingen där man ska gifta sig. Det är nog ganska vanligt att prästen kan säga en del av löftena på engelska, det finns en särskild handbok där vigseln står på andra språk, exempelvis engelska.

  • GnuGS

    Hur vanligt är det att kyrkoherdare i ”svenskkyrkor” accepterar katolska vigslar i sina kyrkorum, alltså där en katolsk präst är vigselförrättare (om än med ”svenskkyrklig” präst som medsekundant)?

  • Kjell Präst

     


    GnuGS skrev 2010-10-18 06:20:46 följande:
    Hur vanligt är det att kyrkoherdare i ”svenskkyrkor” accepterar katolska vigslar i sina kyrkorum, alltså där en katolsk präst är vigselförrättare (om än med ”svenskkyrklig” präst som medsekundant)?

    Jag tror inte att det är helt ovanligt. Har dock själv aldrig varit med om det.

  • Semlorna

    Är själv inte medlem i kyrkan eller troende och skulle själv ha valt en borgerlig cermoni men då min sambo är troende kommer vi vigas i kyrka. Blev på ett annat forum i princip dumförklarad för att jag väljer att kompromissa i den frågan eftersom dom ansåg det vara hyckleri från min sida, att jag skulle stå och ljuga i kyrkan i och med att jag inte är troende. Jag ser det mer som att jag gör det för att göra min sambo glad i en fråga som är viktig för honom och inte för min egen skull. Ser det som en text från Rut som jag lagt in här innan: Ditt folk är mitt folk, och din Gud är min Gud.

    I och med reaktionerna så har jag börjat noja över vad prästen kan tänkas säga om detta. Tänk om jag får samma reaktion från den som ska viga oss, jag blir ledsen bara vid tanken :(

  • Kjell Präst

     


    Semlorna skrev 2010-10-21 13:44:04 följande:
    Är själv inte medlem i kyrkan eller troende och skulle själv ha valt en borgerlig cermoni men då min sambo är troende kommer vi vigas i kyrka. Blev på ett annat forum i princip dumförklarad för att jag väljer att kompromissa i den frågan eftersom dom ansåg det vara hyckleri från min sida, att jag skulle stå och ljuga i kyrkan i och med att jag inte är troende. Jag ser det mer som att jag gör det för att göra min sambo glad i en fråga som är viktig för honom och inte för min egen skull. Ser det som en text från Rut som jag lagt in här innan: Ditt folk är mitt folk, och din Gud är min Gud.I och med reaktionerna så har jag börjat noja över vad prästen kan tänkas säga om detta. Tänk om jag får samma reaktion från den som ska viga oss, jag blir ledsen bara vid tanken :(

    Förhoppningsvis är er vigselpräst en normalklok man eller kvinna och inser, att om vi bara skulle viga/begrava/döpa uttalat kristna människor i kyrkan skulle den snart avfolkas. Självklart förstår vi att inte alla som gifter sig i kyrkan är troende.
    Vi ska inte gradera någons tro, Du ställer upp på kyrklig vigsel för din mans skull. Jag har svårt att tolka det på något annat sätt än att det är kärleksfullt gjort. Så länge du accepterar ritualet för vigselgudstjänst i Svenska kyrkan, och inte försöker byta  bort psalmer, böner eller bibeltexter så är du i din fulla rätt att komma till kyrkan och gifta dig.

  • Silver lining

    Hej Kjell Prast!

    har en Fraga ang vigseln/ avgift;
    Jag fick precis bekraeftar av "min kamrer" att jag inte behoever betala nagon vigselavgift eftersom jag aer medlem i Svenska Kyrkan (jag fick ett registerutdrag fran Svenska Kyrkostyrelsen i Uppsala som jag skickade till dem)

    Det aer ju super (foer var budget alltsa)!!;

    Men : eftersom jag kanner mig lite som "gaest" (jag gifter mig i kyrkan daer jag dopetes som liten bebis) men bor inte daer, sa har bara kontakt med kyrkan pga av vigseln och det kanns lite underligt. Kantorn ska ocksa spela orgel etc..

    Ska man ge en "donation" ? Hur mycket aer rimligt?
    Hur goer man? Vad aer vanligt!

    TACK FOER SVAR!!!

  • say yes

    semlorna: jag är ortodox och min sambo protestant. När vi gifter oss kommer vi med största sannolikhet hålla vigseln i svenska kyrkan fast med en (extra) välsingnelse från den rysk ortodoxa prästen. Bryr mig inte så mycket om vad andra tycker vi två tyckte det var en bra lösning.

Svar på tråden Fråga prästerna 13