Fråga prästerna 13
Det är nog bra att säga det till prästen om ni vill ha det i kyrkan. Jág gissar att majoriteten av mina kollegor, liksom jag, inte säger något. Men det finns ju dom som gör det...
Det är nog bra att säga det till prästen om ni vill ha det i kyrkan. Jág gissar att majoriteten av mina kollegor, liksom jag, inte säger något. Men det finns ju dom som gör det...
I kyrkan jag jobbar är det sällan ordinarie musiker som jobbar lördag av olika skäl. Men det finns alltid musiker -annars får man inte boka tiden. Däremot är det ordinarie musiker som svarar på allmänna frågor om musik vid vigslar (som ju är lördagar till största del) eftersom vikarie inte bokas förrän relativt nära inpå.
Så ring pastors och förutsätt att du får musiker, om än inte den ordinarie.
Då har han/hon vigt enligt sin egen ordning och med sin egen vigselrätt som grund. För som sagt ovan, det är inte bara präster i svenska kyrkan som har vigselrätt. Sen att det skedde i ett svensk kyrkligt kyrkorum är en annan sak.
Den finns inte i den psalmbok vi har idag. Prata med er präst, ni borde kunna ha den ändå, inte minst för att ni har två som finns i gällande psalmbok. Och någon gammal psalmbok och koralbok borde finnas i församlingen så de har noter.
Ja, skippa påskafton och ta påskadagen! Annandagen, dvs måndagen är ju alltid ledig för de som normalt inte jobbar röda dagar så det är ingen skillnad mot att gifta sig en lördag.
Det är den logistiska aspekten på det hela... kyrkorna ska vara lediga och präster/musiker/vaktmästare inte sova efter väldigt intensiva dagar jobbmässigt, men allt beror på var man vill gifta sig. Det kan ju vara en församling med en kyrka och 10 präster
Det ser olika ut i olika församlingar vad som finns och hur man enklast gör. Prata med prästen eller kamrern! Det viktiga är att det är tydligt vad det ska gå till om ni har åsikter om det (ex. diakonin) och att det är en gåva.
Evangelisklutherska kyrkan i FInland och Svenska kyrkan har en överenskommelse som säger att man ska behandla varandras medlemmar som sina egna. Det betyder att ni får gifta er i Svenska kyrkan kostnadsfritt därför att du är medlem i finska kyrkan. Detta ska alla kyrkoherdar veta om, men man kan få påminna dem...
Eftersom vi är syskonkyrkor finns inte finska kyrkan som sådan i Sverige, men det finns finska församlingar (icke-territoriella) och det finns många finskspråkiga präster och andra församlingsmedarbetare, särskilt där det finns många invandrade finnar.
Ni kan säkert komma överens med prästen om att åtminstone sjunga någon psalm från er psalmbok -en hel del finns ju i båda dessutom.
Så hör av er till den församling/kyrka ni vill gifta er i och boka tid!
vill ni/du inte gifta er katolskt då om du är katolik och din man inte är medlem nånstans?
Härligt! Där ligger man i lä. Jag skriver varken brev eller har vacker handstil...
SOm sagt, lägga till går bra. Ta bort görs inte i rullorna -men dte är inte heller alltid som det skrivits in veilka som är dopfaddrar i kyrkobokföringen.
Jag har haft dop med 6st...
Som Kjell, men om det finns särskilda omständigheter. Tex att prästen ställer upp och åker båt ut i skärgården 3 timmar för en vigsel och sedan har väntetid tills båten går hem -så kan man ju fråga i alla fall.
O helga natt är ingen psalm, men som solo eller instrumentalt är det väl helt funkis även den 11 dec (likväl som andra julpsalmer och sånger som ju faktiskt sjungs hela advent).
Man kan välja ut verser i psalmer. Det är då en fördel (tycker jag) med program eftersom man då skriver ut de verser man ska sjunga och hoppar över de andra.
Den tredje psalmen är placerad efter tillkännagivandet (dvs egentligen psalm nr 2).
Fler bibeltexter kan man absolut ha. De placeras då efter varandra.
Det går att göra på olika sätt.
För det första är det viktigt att du och din blivande pratat, så att det blir på ett sätt som känns bra för båda. I sig är det inte fel att demonstrera sorg på vigseldagen, enligt mig. Men man ska vara försiktig så att det inte blir det som tar över hela stunden. Även när man är i sorg får man glädjas, och vigseln tänker jag är en dag som ska få handla om er som brudpar och er kärlek och era framtidsförhoppningar och liv tillsammans. Men som sagt, hon fattas er och symboliskt kan det väl ha sin plats att minnas.
Sedan är det viktigt att prata med prästen så att det blir bra i gudsjänsten. Man kan ha ett ljus tänt hela tiden eller man kan tända ljus rituellt. Vi gör lite olika, så därför kan det vara lite olika vad som känns bra och funkar i ordningen.
Jag har haft ljus tända från början, där bara de invigda vet vad ljuset står för. Jag har också vid ett annat tillfälle använt förbönen, där vi bett för dem vi saknar och så vidare. Där kan man också tända ljus på ett odramatiskt sätt, för varje bönedel (livet tillsammans osv) och då också för XX som inte längre finns bland er.
Jag har också läst om flera som efter vigseln åker till personen grav och lägger en blomma från brudbuketten på graven. Det funkar ju om det är i nåärheten och blir en gest som inte alla gästerna ser, men som är betydelsefull för dem som gör det.
Hoppas ni hittar en väg som känns bra för er!
Nej, en del gör visst inte det. Fast jag tycker att det är märkligt,.. Och jag tror att det är mycket ovanligt. Har endast hört om äldre präster som inte gör det dock, så kanske är det en generationsfråga -en kvarleva från när man mycket var en myndighetsperson i vigselakten. SOm jag resonerar, och de flesta med mig, så ska man definitivt inte hoppa över talet, det är bland det viktigaste vi har i vigseln, det peronliga tilltalet och predikandet av evangelium.
Vigseltalet är det peronliga tilltalet och förkunnelsen under vigseln. Dvs vigselaktens predikan. Och som alla predikningar så handlar det om att berätta om den kristna trons i relation till vad vi håller på med i just denna gudstjänst. Under en vigsel handlar det om kärlek, om att leva tillsammans och välja varandra och hur vi tänker oss Gud i det.
Man kan fråga om man känner sig osäker på om det ska ske. Inte minst för programgörandet. Som sagt i svar ovan, de flesta håller nog ändå tal så jag tycker egentligen att man ska förutsätta det.
På vissa ställen får man inte ta mer tid än fem minuter, då det är kö, så då får man inte göra några andra saker än grundordningen.
Men en borgerlig vigsel handlar eg om att den bara är juridisk, det betyder att man tillsammans med vigselförrättaren kan utforma resten som man vill. Så vill man ha psalmer kan man ha det.