Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 13

     


    Karamellen skrev 2010-10-29 13:59:59 följande:
    Jag måste få fråga - vad brukar präster säga om tatueringar?? Jag har några, bara en kommer synas under vigsen då jag har axelbandslös klänning. Min moster reagerade starkt när hon fick höra talas om att jag tatuerat mig och sa "det står i bibeln att du ska inte sätta något märke på din kropp"  Har inte tänkt på det alls men nu blev jag lite nervös. Tar prästen illa upp? Det är ett hjärta där det på latin står "si vis amari ama" så det är ju ingen döskalle liskom....

    Det ska vara en bra gammalmodig och inskränkt präst om han/hon protesterar mot tatueringar. Det finns ju präster som själva har tatueringar! Har svårt att tänka mig att det skulle vara något problem, så vanligt som det är med tatueringar nuförtiden.

  • Kjell Präst

     


    Karamellen skrev 2010-10-29 16:52:26 följande:
    Jag får hoppas att "vår" präst är lika modern som du då Kan nog behövas då vi redan syndat i 10 år och har barn och allt utan att ha gift oss

    Hehe, även jag var ogift då vi fick vårt första barn... tror inte många i kyrkan bryr sig om sådant längre

  • Kjell Präst

     


    Karamellen skrev 2010-10-29 17:08:02 följande:
    Jag läste tidigare i tråden att psalmerna "bered en väg för herran" och "det är en ros utsprungen" är ganska passande för decemberbröllop. Kan "gläns över sjö och strand" funka? Fler tips på vinterpsalmer? Eller julpsalmer rent av? Vi gifter oss ju precis innan lucia (11 dec) Jag är så förvirrad. Kommer inte på något alls. Funderar även på psalm 834 men den känns nästan för somrig.. Jag gillade verkligen psalm 411 och 84 men bägge dessa spelades på min brors bröllop och jag vill inte gärna välja samma...

    Nr 103 "Bereden väg för Herran" är ju en adventspsalm snarare än en julpsalm men visst går den att ha 11 december, liksom nr 113 "Det är en ros utsprungen" som är en mer renodlad julpsalm. Nr 134 "Gläns över sjö och strand" är ju en trettondedagspsalm snarare än en julpsalm (och ska alltså egentligen inte sjungas förrän 6 januari) men visst kan väl även den fungera. Egentligen kan man väl ha vilken som helst av advents -och julpsalmerna. Nr 518 "Hur härligt vittna land och sjö" är en vinterpsalm på samma melodi som "I denna ljuva sommartid". Den fungerar hela vintern och är mycket vacker.
    Kyrkomusikern (det må vara kantor eller organist) spelar oftast musiken på orgel vilket ju passar utmärkt när det gäller julpsalmerna. Ibland används pianot också men åtminstone där jag jobbar är det emra ovanligt när det gäller de "vanliga" psalmerna.

  • Kjell Präst

     


    Karamellen skrev 2010-10-30 11:13:46 följande:
    Tack för svar. Nu kommer en fråga till "Fader Vår" har lästs i annan version de senaste två vigslarna jag varit på. Själv känner jag mig helt borta och hänger inte alls med i bönen då jag alltid bett den gamla versionen. Jag tror att de flesta av våra gäster också främst känner till den gamla versionen. Kan man höra sig för med prästen om han kan be den istället för den nya versionen? Personligen tycker jag den gamla är väldigt vacker och den känns betydligt starkare som bön än den nya versionen... Eller kan man i vigselprogrammet skriva ut bönen om den läses i ny tappning? För jag tror att många av våra gäster annars inte kommer "hänga med" i bönen om man ber den nya...

    Båda versionerna av Herrens bön, "Vår Fader" och "Fader vår" finns tryckta i psalmboken. Vilken version man än väljer kan man alltså läsa den innantill. Jag tycker själv inte om att använda den gamla versionen eftersom jag tycker den är svårbegriplig, men om ett brudpar/en dopfamilj/ett sorgehus vill använda "Fader vår" istället för "Vår fader" så säger jag alltid ja till det. Förmodligen går det alltså bra även för er att få be enligt den gamla versionen.

  • Kjell Präst

     


    Karamellen skrev 2010-10-30 17:18:01 följande:
    Tack för svar - jag måste bomba tråden med frågor känner jag. Jag tror dock att jag sett liknande fårga någonstans men hittar inte i nån av trådarna. "På bröllopsdagen ber vi" - är det en erkänd/godkänd psalm att ha vid vigsel eller bör man ha ytterligare två psalmer utöver denna?

    Det är ingen officiell psalm, den finns inte i psalmboken. Prästen och musikern avgör om den kan ersätta en av de ordinarie psalmerna.

  • Kjell Präst

     


    bröllop20110702 skrev 2010-10-31 09:34:08 följande:
    Hur gör vi om vi vill gifta oss i kyrkan? Varken jag eller min blivande är med i svenska kyrkan, då jag är katolik och min blivande gått ur kyrkan.

    Ni kontaktar den församling där ni vill gifta er och förklarar situationen. Det är då upp till kyrkoherden att avgöra om ni kan gifta er i den kyrkan mot en avgift.

  • Kjell Präst

     


    nsdtr skrev 2010-10-31 21:09:19 följande:
    Hej, jag har en fråga angående solosången under vigseln,, har en ide om att min solist ska sjunga två låtar,, en lugn och sen vill jag gärna att hon sjunger kärleken är evig med Lena PH, hon kan tänka sig att göra en liten "show" av den så det blir riktigt roligt,, vad tycker präster om det,, är det ok med det i kyrkan, o är det ok att applådera efteråt...

    Här får du nog olika svar beroende på vilken präst du frågar. "Kärleken är evig" är i sig inga problem. Jag vet ju inte vad du menar med "show", om hon dansar eller hoppar på altaret, det senare skulle jag då be henne undvika Du förstår säkert vad jag menar, det är självklart både okay och bra att ha roligt i kyrkan men man ska också komma ihåg att den är ett heligt rum, invigt till gudstjänst. Det handlar alltså lite om att använda sunt förnuft. Jag vet att det finns brudpar som har dansat in i kyrkan, där skulle jag säga nej men andra präster har uppenbarligen sagt ja. Tala med er vigselpräst och beskriv tydligare vad du menar med "show".
    Applåder tycker vissa (präster och andra)är okay i kyrkan, andra inte. Jag brukar uppmana församlingen att applådera i slutet av gudstjänsten när barnkören har sjungit, jag har vid ett tillfälle uppmanat till applåder efter kyrkokörens insats, och jag ber alltid församlingen applådera brudparet just innan de ska marschera ut ur kyrkan. Jag har däremot aldrig uppmanat till applåder efter en solosång som en vuxen person har framfört. Jag är alltså inte emot applåder i kyrkan generellt - men det finns som sagt vissa som är helt emot det. Så även här bör du tala med din vigselpräst om saken.

  • Kjell Präst

     


    CStar11 skrev 2010-11-01 17:21:08 följande:
    Hej Kjell Präst,Om man har bokat vigseltid i en kyrka men vill använda sig av en präst som tillhör en annan kyrka, får man betala prästens arvode själv då? Eller sker det någon clearing mellan kyrkorna?Tack på förhand!

    Clearingsystemet omfattar endast de gånger då man gifter sig i en annan kyrka än hemförsamlingens, och vigselförsamlingen står för präst, musiker etc. Engagemang av präst från annan församling omfattas alltså inte av clearingsystemet. Den första frågan är då om prästen från den andra församlingen vill ställa upp. Vill han/hon det så är första etappen avklarad. Han/hon får då förmodligen göra det på sin fritid. Då kan det bli aktuellt att ersätta honom/henne för förberedelsearbetet och eventuella resekostnader. Prästen får däremot inte ta betalt för själva vigseln, och några svarta pengar i något kuvert ska heller inte överlämnas.

  • Kjell Präst

     


    Sebastiána skrev 2010-11-01 17:29:26 följande:
    Jag vet att den här frågan ställts tidigare men jag kommer inte ihåg svaret. Jag önskar att min barndomsvän som är präst sedan ett antal år, viger oss. Hon är inte präst i vigselförsamlingen (samma stift dock, men det verkar inte spela någon roll). Hur går vi tillväga? Ska vi först fråga henne om hon kan tänka sig att viga oss och sedan ta kontakt med församlingen där vi ska viga oss?

    Just så. Först frågar ni om hon vill viga er, säger hon ja meddelar ni vigselförsamlingen att ni medför egen präst.

  • Kjell Präst

     


    Karamellen skrev 2010-11-01 18:58:03 följande:
    Får jag spinna vidare när det gäller församlingar osv.... Där jag bor finns både en landsförsamling och en stadsförsamling i samma kommun/stad. Är detta två helt olika församlingar eller tillhör man samma församling ändå liksom? *luddigt värre*

    Alltså, församlingsgräsnerna har ingenting med kommungränserna att göra egentligen. Det kan finnas åtminstone tre-fyra församlingar inom en och samma kommun.

Svar på tråden Fråga prästerna 13