Välkomna till Tivoli Empatia!
kängu, här är risottoreceptet:
Ingredienser
Portioner: 4
4 dl risottoris (t ex aborio eller carnaroli)
1 liter vatten + 2 msk konc kycklingfond
2 schalottenlökar
50 g smör
1 1/2 dl vitt vin
1 burk körsbärstomater (400 g)
1 kruka basilika
2 dl riven parmesanost
olivolja
salt
nymalen svartpeppar
LIMEFÄRSKOST
200 g färskost av philadelphiatyp
finrivet skal av 2 lime
4-8 skivor kallrökt lax (ca 100 g)
limeklyftor till garnering
Gör så här
1. Koka upp vatten och fond. Håll varmt. Skala och finhacka löken.
2. Fräs löken mjuk i 2 msk olja och 1 msk av smöret i en kastrull. Tillsätt riset och låt fräsa med 1 minut. Häll i hälften av vinet. Låt koka in. Späd med buljong i omgångar. Rör då och då.
3. Häll på tomater och spad efter 10 minuter tillsammans med resten av vinet. Koka ytterligare 7–10 minuter, tills riset är »al dente«. Konsistensen ska vara som en lös gröt.
4. Tillsätt resten av smöret, rivna basilikablad och parmesan. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Rör om kraftigt och låt stå några minuter.
5. Blanda färskost med rivet limeskal och 1 krm peppar.
6. Servera risotton med limefärskosten, skivad rökt lax och limeklyftor.