Vad glad jag blir Tinga att ni gillade l'Amandier så mycket. Det är själva atmosfären som gör det besöket. Själv har jag ett favoritbord där. Precis ovanför trappan finns ett litet bord för två med ett runt fönster med utsikt över kullarna. Där åt vi vår sista middag innan vi tog bilen och drog till Stockholm. Senast vi var där (ett år sedan) så satt vi ute på terrassen. Not bad either!
http://amandier.fr/
Annars är vår favoritrestaurang (som ni redan vet) Operakällaren. Det besöket blir oslagbart. En tisdag kväll i maj (min födelsedag). Vi kom nästan direkt från Arlanda från en av mina favoritställen (Annecy) och blev serverade en oslagbar middag med absolut oslagbart vin och service. Hade en sommelier som var sååå trevlig (som också fyllde år) och som sedan tog oss med ned i vinkällaren.
http://www.operakallaren.se/
Sen har vi en favoritrestaurang i Lorraine (området där maken är ifrån). Där har vi ätit flera gånger och den mest minnesvärda middagen betod av gåslever med rabarber och en chokladdessert med körsbär som är värd att dö för. Jösses!
http://www.la-lorraine.fr/
I Sydafrika åt vi på några topprestauranger. Bra besök för en bra peng men tyvärr är det ingen utav dem som stannat kvar i minnet så de hamnar inte i topp. Denna restaurang låg då bland topp 50 i världen.
http://www.constantia-uitsig.com/pages/restaurants/la-colombe.php
La petite ferme in Franschoek (där vi bodde de sista nätterna) fick vi tyvärr aldrig något bord på.
Sitter faktiskt med boken som Piggelin rekommenderade om Sydafrikanska viner bredvid mig just nu. Har sparat de foldrar vi fick vid våra besök och lagt de på respektive sida i boken. Minnen .. förresten Piggelin, såg boken som han skrivit om Alsace när vi var och provade vin där nu i somras. Tyvärr hade de inte några böcker kvar till försäljning.
Som sagt topplistor och stjärnor ger en vink åt rätt håll men de stämmer inte alltid. Såg att på listan över de 50 bästa restaurangerna i världen så ligger Daniel I NY på en elfte plats (ned tre placeringar) och det var där vi åt i fjol på min 40 års dag. Maten var bra men jösses när killen försökte servera oss fel vin till fisken och instisterade på att det skulle vara ett lätt rött vin när vi visste att det var en Chablis. Nej, det och flera andra saker, gillar inte när personalen springer omkring etc. Visst är det många saker som ska stämma .. stämning, atmosfär, dagsform etc.
http://www.danielnyc.com/
Och årets bästa besök hittills är 50 kvadrat i Visby (en gudomlig middag helt i vår smak) och så Divino för ett par helger sedan. Deras smårätter mellan rätterna var himmelska och att man kan vara så lyhörd och förstod utan att vi sagt något .. en svensk meny till mig och en engelsk till maken . Sommeliern var dessutom otroligt personlig och trevlig vilket för oss är viktigt vid ett besök .. att personalen har tid att prata.
http://www.divino.se/
http://www.50kvadrat.se/