Inlägg från: passionsblomman |Visa alla inlägg
  • passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Kjell-vad roligt med en skratt-kväll! Och ja, vilket jobb du har! Hade ni extra baluns med anledning av kyrkovalet eller? Här var det väl inte precis några köer till urnorna, men det gladde mig att se att det faktiskt var en del folk som masade sig iväg-och inte bara de äldre, utan rätt blandat av byns befolkning. För egen del kände jag att jag väl borde läst på bättre om de olika kandidaterna och så vidare, men jag har åtminstone sett till att dra mitt strå för att inte ge en Sverigedemokrat mer makt och inflytande, utan någon annan.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    På tal om matsedlar och matkassar, så har jag aldrig provat sådana där färdiga. Flera i den andra tråden hade ju det och det diskuterades om fördelar och nackdelar med de olika-det finns ju många numera. Jag brukar försöka tänka till utifrån vad som är på bra pris i lokala butiken just den veckan. Är förövrigt inne på samma tankar om mer grönsaker, inte kött varje gång och fler fiskdagar som Daa. Vi kanske kan fylla på våra höstmatsedlar med lite gemensam inspiration?  Alla har vi ju någon ständigt återkommande rätt på menyn, sådana man gör för att de funkar, går fort och är goda-om vi delar med oss lite sådana kanske man kan hitta ett par nya att göra, som kan bidra till en utökad och mer omväxlande vardagsmatslista.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Baa! Jag måste varkligen masa mig ner och lägga i en tvätt-annars har sonen inga kalsonger att byta till efter dagens träning. Det går åt en väldig massa kallingar när han tränar så mycket som han gör. Ingen dl av min kropp är alls sugen på vare sig släpandet på tvättkorgen eller någon av de två trapporna som måste avverkas, men det är väl bara att ta sig i den där omtalade kragen (som jag inte har) och få det gjort. Sedan gäller det att ha huvudet såpass med sig att man kommer ihåg att ta ut och hänga upp vätten också. det är inte säkert att jag har tillräcklig ordning på själsförmögenheterna för det. Vet jag av erfarenhet.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Daa, vilket sätt!

    Ungefär lika trevligt som att Truls är kass i magen (han också) och trots nylig promenad utomhus gjorde sina behov i salen. Det kan du hälsa din kollega-det där är ett bajs-beteende! Vet hut karlskrälle! (det där med äljakten får mig att dra slutsatsen att det rör sig om en karl, trots att jag mycket väl vet att många kvinor också gärna jagar)


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Kjell, Åh vilken rolig idé och vad KUL att det kom många och röstade också! Det var smart att kombinera evenemang och röstdatum!


    Flamman, ingen aning om varför det blev sådär med magen-kanske var det någon reaktion på den tämligen mastiga trerättersmiddag jag fixat på kvällen, med anledning av att sambon fyllde år i veckanObestämd Men, nog för att det brukar kunna märkas när man äter kraftigare och mer än annars, men sådär sjuk brukar jag inte känna mig då-mer bullrig isf. Jag är inte bra nu heller, så jag ligger lågt med käket idag.


    Skönt om ni får sova för Torven-bekanta till mig fick göra sig av med sin hamster för den lyckades leva om så att ljudet fortplantade sig i hela radhuset, så alla vaknade. Äter de förresten vissa av sina bajsar, precis som kaniner tänker jag apropå hygien?


    Daa, det är sådana där "små" saker som utgör ens arbetsmiljö och själva lagandan på en arbetsplats. Det är inte roligt att bli utnyttjad, tagen för given, hel-eller halvlurad och för den delen inte skälld på heller. Man kan sura ihop för bra mycket mindre.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Det här med mer vegomat, har jag kommit på är ganska lätt att kombinera med "en dag soppa". Dvs, soppa enligt säsong och årstid och servera med gott bröd (prövade ICA´s egna surdegsbaguette som man bake-offar 8 minuter själv hemma tex, det var gott!) och vill man fjäska lite för barnen så kör man plättar, pankisar eller våfflor efter. Det som är bra är att man kan välja helt själv i vilken mån man gör själv från grunden-det går ju att köpa både soppa och pannkakor och bröd färdigfixat. Eller så kan man göra storkok på favoritsoppan och frysa in i lagom portion och bara ta fram ur frysen kvällen innan, och för den delen gärna visa ihop smet till pannkakorna också, så när man kommer hem är det bara att värma soppan i kastrull och steka plättarna.

    Soppa är billigt och man kan göra av nässlor, svamp, blomkål, broccoli, kål, lök, potatis, tomat, ärtor, pumpa, sparris och så vidare. Ägghalvor, riven ost, krutonger är gott att kasta i, och vill man kombinera det hela med det där med fisken, så är det ju bara att peta ner tärnad fisk i slutet av koktiden i flera av exemplen. Förresten så är fiskgryta bland det godaste Blompojken vet, så jag brukar göra en bas som jag fryser in och sedan bara behöver tina, späda ut med fond och grädde och så i med själva fisken.
    För övrigt är soppa bra också med tanke på att äta upp allt man bär hem-en snutt man har över av något går oftast utmärkt att ha i en soppa.

    Jag har tänkt göra tomatsoppa i veckan. Jag tror det blir gott med stora muggar med varm soppa för mig som lunch nu när jag går hemma. Då kan jag luncha i hönshuset ifall det kommer en kyckling jag naturligtvis måste kolla in noga. Det är också så himla skönt att koka mycket så man bara behöver göra det där skalandet, hackandet och rivandet (av olika rotfrukter och grönsaker) och allt kryddande och så vidare EN gång och så få ut flera gångers mat av samma arbetsinsats. Jag spar gräddförpackningarna (de där med skruvlock) och fryser in soppa i. 5 dl soppa-perfekt för Blompojken och mig ifall vi ska äta innan träning, eller två dagars lunchsoppa för mig ensam.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Hallå i trådlådan-är det någon här och trådar idag?

    Jag gjorde den där tomatsoppan igår. En variant med apelsin och ingefära. Den blev väl okej, men jag tror kanske jag ska göra en mer basilikasmakande nästa gång. Och med hönsbuljong istf grönsaks. I varje fall så är där nu 5 infrysta burkar om 5 dl, och en i kylen så jag kan luncha den.

    Magen börjar hämta sig något, men jag gjorde snäll-frukost, med välling med banan och blåbär mixat i-väldigt lila välling!

    Jag tror Cornelias eget ägg är ganska stendött-eller så är det en ovanligt seg rackare därinne som tänker vägra komma ut. Ingen kyckling än alltså.
    Idag har jag gjort första delen av mitt påbörjade Pulled Pork-projekt. Nu ska det stå kryddingnuggat i kylen i 12 timmar, innan det ska stå i ugnen i 9. Om det blir gott kommer jag att vilja göra det jämt!-jag älskar mat som lagar sig själv i ugnen medan man kan göra helt andra saker för egen del.

    Imorgon får jag frukostbesök av en tjej här i byn. då borde jag ju städa undan lite-men värst vad lite energi jag hade till just det då? Min nyss påbörjade bok däremot, skulle jag nog orka läsa lite i...


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Jag är bara sådär steget före och planerad IBLAND Flamman-och då är jag så nöjd med mig själv att jag måste säga det högt.Tomte
    Falukorv i ugn är ju en klassiker ! Lök, senap, ketchup och gärna äppelklyftor åsså riven ost-filibabba!
    Någon gång har jag gjort det matigare genom att grovriva rotfrukter och lägga i ett täcke på botten av formen och så korven ovanpå-det blir saftigt och gott, när korven spadar av sig på rotfruktsrivet.

    Annars kan man ju helt sonika steka korv och käka med makaroner (stuvade är gott), eller med ägg och vita bönor och lite sallad. Varför krångla till det?


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    DET HÅLLER PÅ ATT KLÄCKAS EN KYCKLING!!!
    Den piper och hackar allt den kan. *pick pikc tjiiiip tjiiip* hör man och jag har suttit och hållit i ägget jättemassalänge och lyssnat, sett sprikorna i ägget bli större och det är HUR spännande som helst! Kom ut kom ut lilla pippifågeln!


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Hallå! Vad gör ni?
    Jag sitter i hönshuset och pratar med de två nya bekantskaperna som numera bor där. en gul och en brun liten person med dunig, rund kropp och väldigt höga pip för att vara så små!
    Jag ska visa er bilder sen, när jag orkat flytta över dem från kameran.

    När jag inte sitter där, försöker jag ta tillvara naturens skafferis gåvor, och har plockat nypon, nässlor och trattkantareller. Jag ska koka päron imorgon tänkte jag, och igår kokade jag nyponpuré till senare soppor, nässelsoppa och nässelpesto. Idag förväller jag svamp och har ätit hemlagad nyponsoppa med lättvispad grädde och madelbiskvier. Det var gott!

    Jag har också plockat nässelkärvar och hängt upp på tork till vintergrönfoder till hönsen, liksom rostat reset med kärnor och skal från nyponen till dem. Man behöver som sagt inte slänga så mycket när man har höns och även restprodukterna blir plötsligt godis.

    Under våra enorma gråpäronträd rasar det ner fullständigt osannolika mängder frukt som måste plockas upp och tippas bort. Jag plockade tio hinkar igår, och resten av familjen lassade i skottkärran.

    Men, ont i ryggen, axlarna och knäna gör det. Ingen del av kroppen verkar gilla mina aktiviteter. Men själen tycker det är bra, så jag struntar i kroppen då...
    ..åtminstone lite grann.

    Min Pulled pork jag gjorde till i onssdags blev hur god som helst-den tog slut idag! Jag som trodde jag skulle få ta en massa och göra typ chili con carne av-det blev inget kvar till det! Att äta det med mos på söt-och vanlig potatis blev mycket mastigt med gott. I fredags åt vi det till fredagsmys i tortillabröd (pitabröd är nog lättare, men fanns inte på vår affär), och idag åt tre hungriga pojkar och far i huset upp resten.  Den kan vi uppenbart återupprepa.

    Vad ska ni laga i veckan? Kalops ska jag göra, och någon fisk med pepparrotssås, för jag råkade köpa pepparrot istället för palsternacka häromdagen. Sedan börjar säsongen för storkok av risgrynsgröt nu. Det är så gött mellanmål innan träning för Blompojken. Och på själva kokdagen får det bli middag ihop med gott bröd.
    Jag har sås till färska pastakuddar med spenat och riccottaost-det är ju väldigt lättsamt. Och vegetariskt-check! Sambon får laga något-då blir det stekt fläsk med löksås, fläsk har vi i kylen och potatis och lök med. Bra. I frysen ligger det en köttbit som det står "ytterlår av älg" på. Undrar om jag kan göra något med den och svamp framåt helgen? Jag tycker köttbitar är lite läskigt-tänk om man förstör dem, när det är så fin mat!


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård