passionsblomman skrev 2012-11-06 11:58:44 följande:
Ninnis, ja men hur är filosofin då?
Just nu har jag å ena sidan vetskapen att jag har en rätt olydig hund som jag vill ska sluta med vissa saker.
Å andra sidan är jag lite anti känner jag. Jag vet inte vad det är riktigt, men det är något med allt godiset tror jag. Att man jämt ska behöva ha fickan full med godis för att avleda uppmärksamheten och belöna och belöna och belöna. Jag tycer det borde finnas i hundens mentalitet att på något sätt gå att få följsam gentemot själva MIG, inte godiset. Om du fattar vad jag menar.
Men det är exakt så vi tränar! Vår hundtränare kör inte med godis överhuvudtaget. Tanken är att du i din relation till hunden ska ha så stor påverkan på hunden att den väljer att komma till dig istället för att springa efter kaninen/katten/rådjuret. Har man fel grundrelation hjälper det föga med en köttbulle i fickan när det väl händer.
Hunden måste alltså veta att det är du som bestämmer, i ALLA lägen. Samtidigt vill du ha en glad och självständig hund som inte är låg och tryckt (vilket flockledaren i en hundflock däremot är fullt nöjd med, den trycker bara till undersåtarna så att de vet sin plats). För att uppnå detta krävs en kombination av kärlek och krav/ramar/dominans (vi strävar efter 95 % kärlek och 5 % dominans).
Detta innebär att oönskat beteende omedelbart korrigeras (hur korrigeringen ser ut beror på den specifika hunden) och så fort hunden sedan gör rätt får den beröm.
Grundrelationen med hunden byggs hela tiden. Allt du gör 24/7 påverkar relationen. Det är inte när kaninen eller den andra hunden väl kommer som relationen byggs, utan det är då du får ett kvitto på om du räcker till i relationen med din hund eller inte. Ofta tycker man att hunden är lydig när omgivningen är snäll och det inte är några störningar, men ju fler retningar (andra hundar, löptikar, katter etc) desto mindre räcker ledarskapet till.
Hur man tränar i praktiken beror på hunden. Vi har tex en hund som kräver ganska ordentlig korrigering och en annan hund som är lite mjukare och behöver mer stöd och uppmuntran. I vissa lägen. I andra lägen är det hon som behöver kraftig korrigering och den andra lite mer stöd. Däremot spelar de små sakerna i vardagen stor roll, tex att hunden inte går ut genom dörren förrän du ger den tillåtelse, inte börjar äta förrän du säger till, bryter leken på ditt kommando etc. Allt detta hjälper till att bygga relationen och stärka din position i förållande till hunden.
Som du ser kan jag prata hur mycket som helst om detta
Och det låter enkelt och självklart i teorin men är inte lika lätt i prakltiken...