Klockarbol skrev 2012-02-06 10:55:52 följande:
Här är bara runt 8 grader kallt nu men det blåser så det är nästan värre än de ~20 kallgraderna härom dagen!
MSW - Rödvinbärssaften med vanilj började nog med att jag såg det här receptet:
www.dansukker.se/se/Recept/Saft/R%C3%B6d_vinb...
Jag gjorde den enligt receptets mängder första gången men tyckte att det blev ruggigt jolmigt med så mycket vaniljsocker till så lite saft!
Minska istället mängden vanligt socker med nån dl och börja med halva mängden vaniljsocker (förutsatt att du anänder äkta vanilj) och prova dig fram.
Jag avråder bestämt från att "mosa bären mot grytans kant!!!! Blir bara grumsigt och svårsilat!
Natriumbensoat tycker jag är svårdoserat så om jag ska ha konserveringsmedel i (jag fryser oftast saften) så använder jag flytande Atamon
Jag följer nästan aldrig några recept när jag kokar saft utan skottar i vad bär jag har i grytan och slår en slatt vatten i botten, mängd beror på vad det är för bär/frukt.
Sen kör jag med 6 dl socker per liter avrunnen saft. Bär med mycket pektin kokar jag inte upp när jag ska ha i sockret utan jag bara rör ut socker i den nysilade ljumna saften.
Det blir aldrig så fin gelé som i saftflaskorna annars :(
Ett gammalt barndomsminne poppade upp här.....mamma gjorde alltid egen svarta vinbärsgelé men konsistensen blev alltid lite olika....någon gång blev det så löst så sugrör hade varit optimalt för inmundigandet!
Kära goa mamsen.....inte alltid så glad för att läsa recept.... hihihihi