Inlägg från: Sebastiána |Visa alla inlägg
  • Sebastiána

    Fråga prästerna 14

    Den här frågan har säkert ställts innan: har alla präster vigselrätt? När min syster gifte sig fick de en präst som tydligen inte vigt någon innan utan mest sysslat med begravningar.

  • Sebastiána
    ROZENMANZ skrev 2010-12-02 16:59:32 följande:
    Vi undrar hur lång tid det tar med allt sammans i kyrkan. Från det att man går in tills man går ut ur kyrkan. Vi vill minst ha 3 psalmer, läsa 1 dikt + att vi vill att det ska sjungas 3 sånger, vi vill at prästen läser den långa versionen vid vigseln. jag är konfirmerad, troende. Men har inte varit på Bröllop, bara begravningar och 1 dop. Trevligt att Ni som präst hjälper oss att svara på frågor!
    Jag undrar också. Vi vill ha 3 psalmer +  en dikt och "den långa" versionen. För mina släktingar är det vigselgudstjänsten som är det viktigaste. Middagen och festen efteråt bryr de sig inte så mycket om.
  • Sebastiána
    J och J skrev 2010-12-10 00:26:50 följande:
    Jag har en fråga angående präst från annat land.
    Jag är halvfinsk. Min gudfar är finsk och även präst i Finland.
    Det är min mors systers man.

    Jag undrar hur det funkar.
    Får han viga oss och skriva under vigselattest?
    Är det giltigt även om han inte är svensk? 
    Jag vet inte, men blir det inte lika giltigt som om du gifte dig i Finland? Jag menar det blir väl lika giltigt som de svenskar som gifter sig med svensk präst utomlands - bara det att det blir en finsk vigsel. Gissar att du bör tala med skattemyndigheten. Jag tror säkert att ni blir gifta, men det kanske registreras i Finland?
  • Sebastiána
    Lyckliga Tettan skrev 2010-12-11 09:35:12 följande:
    Vilken bra tråd. Jag har mer frågor än svar..

    Jag och min blivande man vill ha en personlig vigsel. Vi ska gifta oss exakt 7 år på dagen sen vi träffades. Kan man få prästen att berätta lite om det? 
    Vi funderar på att ha tre låtar som en vän ska sjunga. Och tillägna en låt till varandra med några ord. och sen välja en gemensam hade du som prä dem präst kunnat tänka dig att berätta lite om låten och våra ord?

    Och  nästsista frågan för nu, när man säger "vigselorden", vet att man kan skriva dem själva. Måste man ha med, med, med Gud som vittne? Hur kan de orden låta om man gör egna?

    Tycker att kyrkan är en underbar plats, men önskar skala av bitarna om Gud. För jag vet inte riktigt vad jag tror på och inte heller min blivande. Hur mycket måste man ha med om Gud?

    Tacksam för svar!
    Jag ställer mig lite frågande till varför man väljer en kyrklig vigsel när man inte tror på Gud eller åtminstone kan tänka sig att Gud finns med i texter osv. Vigselgudstjänsten är just en gundstjänst. Kyrkan ska inte vara någon snygg kuliss bara.
  • Sebastiána
    Lyckliga Tettan skrev 2010-12-12 11:19:51 följande:
    Här var dina svar på mina frågor. tack för dem..
    Klart jag förstår att det är en gudtjänst och vissa delar ingår. min fråga var nog klumpigt formulerad. Jag menade såklart måste man ha med Gud i sina löften?
    Såg inte detta
  • Sebastiána
    FruHassel skrev 2011-01-02 12:29:44 följande:
    Vad anses det om att brudgummen har svart slips? Vi tänker oss ett färgtema med svart, vitt och svagt rosa och han är verkligen inte fin i sån rosa. Tänker att den färgen på slips symboliserar sorg men som en vän sa till mig, så länge han ler så är det ingen som kommer tro att han sörjer!?!
    Om ni har det som färgtema får han väl klä sig i svagt rosa. Ett tips annars är att tänka hela vägen när man väljer färgtema och välja en färg som passar till allt, alltså även till brudgummen.
  • Sebastiána
    363 skrev 2011-01-19 19:45:13 följande:
    Men visst måste inte en en vigsel innehålla även en gudstjänst eller är jag helt ute och cyklar.
     Utan det är mer själva den formella texten i tager du..som måste följas.
    Eller är det så att man måste ha en gudstjänt+ ett visst antal psalmer för att det ska bli giltigt eller har brudparet och prästen/pastorn möjlighet att själva utforma vigseln?
    Skiljer det sej isf mellan de olika kyrkorna?
    Mvh/363
    En vigsel behöver inte innehålla en gudstjänst i och för sig. Man kan ju också gifta sig borgerligt. MEN en kyrklig vigsel är en gudstjänst.
  • Sebastiána
    Tittski skrev 2011-01-20 09:18:51 följande:
    Vi ska gifta oss den 4/6 på High Caparral då det är Bike Meet där då.

    Jag undrar ett par saker bara.

    Får man välja egen ingångs musik och musik man går ut till?

    Sen läste jag att man måste ha minst två psalmer, men ok 2 låtar men måste de va just psalmer? 

    Vi vill inte ha någon lång vigsel, vi vill ha den så enkel och kort som möjligt, vad måste så att säga va med i en vigsel och hur långtid tar de ca? 
    Om ni gifter er kyrkligt (alltså om en präst förrättar vigseln) måste ni ha två psalmer - inte låtar vilka som helst. Däremot kan man ju korta ner psalmerna och bara sjunga en eller två verser av varje.
  • Sebastiána
    Kjell Präst skrev 2011-01-30 16:37:37 följande:
    Det är fjorton trådar a ´minst 20 sidor att gå igenom
    Det ska inte kosta någonting att gifta sig i kyrkan, oavsett om man är församlingsbo eller ej.
    ...mycket att gå igenom. Jag har varit här ett tag och jag vet att det har stått tidigare i nån av prästtrådarna om bibeltexter, men jag minns såklart inte var eller vad det stod.

    Vi vill gärna ha en "fyllig" vigselgudstjänst. På min sida (släkten alltså) är man van vid att det är vigseln som är själva grejen. Efteråt tar man en bit tårta i församlingshemmet och sedan går man hem. Dessa gäster kommer med säkerhet att gå så fort middagen är över. Några solosånger kommer vi inte att ha så istället tänker vi ha tre psalmer och två bibelläsningar - helst ska dessa läsas av en från min sida och en från min BM:s. Så jag undrar dels om det skulle funka och dels vilka bibeltexter som passar bra.
  • Sebastiána
    Kjell Präst skrev 2011-01-31 08:27:11 följande:
    Te psalmer och två bibeltexter är precis vad som anges i ritualet, så det går alltså utmärkt
    De bibeltexter som föreslås är följande: Matt 19:4-6 (obligatorisk utom vid samkönad vigsel)Höga Visan 8:6-7
    Ef 5:1-2, Rom:9-10, 15, Gal 6:2, 1 Kor 13:4-7, 13. Sedan finns det en text ur Ruts bok som tydligen också ibland brukar användas; Rut 1:16(b)-17 Har du ingen Bibel tillgänglig så kan du lätt hitta dessa texter genom en sökfunktion på www.bibeln.se
    Visste inte att bibeln fanns på nätet. Vilken bra sida! Jag ska genast maila länken till min far.
  • Sebastiána
    Chicita skrev 2011-02-12 13:45:38 följande:
    Vi är inte fullt SÅ nogräknade. Det är bara medeltidsinspirerat, inte helt autentiskt :) 
    men eventuellt så kan de som spelar på kvällen, spela i kyrkan också...
    MrsT2011 skrev 2011-02-12 12:31:54 följande:
    Oj, är kyrkorgeln en senare uppfinning? Jag måste erkänna att jag kan väldigt lite om medeltiden. Men man kanske inte tillät musik i kyrkan över huvud taget? Det var ju en tid då man skulle lida för sina synder och kyrkan erbjöd förlåtelse, inte underhållning. Men är det någon som vet när och hur kyrkomusiken kom till Sverige?
     Det var väl mer korsång, av munkar eller nunnor (tror jag) 
    Men det känns inte jätteviktigt för oss.
    Däremot hade det varit roligt att ha psalmer som är tidsenliga. Och gärna tidsenlig musik... Men det behöver inte vara helt "korrekt".
    Visst skulle vi kanske kunna be att få ha annan musik som låter mer "rätt".
    Men när vi gifter oss i kyrkan så vill jag gärna ha psalmer och inte annan musik även om den skulle passa bättre in i temat :)  
    Var gifter ni er? Det finns körer som sjunger medeltida sånger. Jag funderade ett tag på att låta en kör sjunga t.ex Kyrie eller Dixit Maria eller något sådant vid intåget, men det gillade inte min blivande.
  • Sebastiána
    Chicita skrev 2011-02-12 14:32:32 följande:
    Vi gifter oss i Borlänge i en liten stenkyrka...
    Men det där med kör är nog inget för mig.
    Jag vill inte ha det så där stort och svulstigt 
    Den kör jag tänket på består nog bara av 8 personer vid det här laget så det blir inte så svulstigt, men de finns i Skåne, så det funkar inte ändå.
  • Sebastiána

    Vi vill gärna ha psalm 834b som en av psalmerna vid vår vigsel. Tyvärr har inte församlingen den psalmboken. Är det vårt ansvar att hitta noterna till denna eller är det en uppgift för kantorn?

  • Sebastiána
    Kjell Präst skrev 2011-04-13 21:10:30 följande:
    Vet egentligen inte vems "ansvar" det är, men det bör ju vara hyfsat lätt för musikern att ordna fram dessa noter för att han/hon ska kunna spela dem. Att däremot sprida dem till församlingen (alltså era gäster) är inte kyrkans ansvar.
    Vi printar ut vigselprogram med texten till alla psalmer, så om bara kantorn kan spela ordnar det sig.
  • Sebastiána
    FruHassel skrev 2011-05-08 12:38:25 följande:
    Nu har jag läst runt på måååånga sidor om bröllop och jag hittade en sida där de skrev om att under vigeselakten låta brudparets ringar vandra fram till brudparet och att gästerna då får en möjlighet att be för äktenskapet, skänka en önskan om lycka mm. Är detta för amerikaniserat för svenska kyrkan och är det något som ni tror att prästen skulle kunna tala om för gästerna precis i början av vigseln?

    Undrar även om det är möjligt att prästen kan tänka sig att läsa denna dikten före : Vi är samlade här idag osv. osv. 

     


    Måhända är han den ende i världen som tycker sig veta att hon är den underbaraste kvinnan på jorden.

    Måhända är hon den ende som uppskattar hur fantastisk han är i varje liten sak han gör och i varje liten tanke.

    De tycker sig höra en underton av godhet i allt vad den andre säger och tror att de flesta kanske missar det.

    Och de förstår inte hur man kan passera den andre utan att förstå att man just passerat den finaste människan i världen.

    Han har förstått, hon har förstått - därför är vi här idag.

     //Annica


     


    Annars kanske någon av gästerna kan läsa den. Jag har läst den på ett bröllop istället för att hålla tal, på middagen. Om jag fattat det rätt är en bibelläsning obligatorisk och den kan prästen eller någon annan läsa, men det finns också utrymme för något extra, som den där fina dikten och det kan också vem som helst läsa.
  • Sebastiána
    Mirjami skrev 2011-05-13 09:51:23 följande:
    Jag vill INTE ha någon psalm alls. Vill inte! Och kantorn får inte komma nära orgeln, för orgelmusik är OFF LIMIT på min bröllopsdag! Har hört för många skräckexempel när de tutar på som galningar på orgeln så det nästan blöder ur öronen!

    Måste man verkligen ha psalmer? Kan man inte välja egen musik?
    Om du inte vill ha orgelmusik och absolut inga psalmer, varför gifta sig kyrkligt över huvud taget då???
  • Sebastiána
    Sebastiána skrev 2011-05-13 10:58:13 följande:
    Om du inte vill ha orgelmusik och absolut inga psalmer, varför gifta sig kyrkligt över huvud taget då???
    Alltså, orgelmusik måste man inte ha, men det är ju behändigt om man inte har råd med stråkkvartett eller om kyrkan inte har ljudanläggning.
  • Sebastiána
    sasssyy skrev 2011-05-14 14:50:30 följande:
    jag måste säga att det där med att det är så hårda regler kring vigselordningen verkar inte gälla överallt.. även om det nu SKA vara så.

    En vän till mig driver ett tryckeri där hon ofta trycker både vigsel- och begravningsprogram och det är faktiskt ganska sällan enligt henne som dessa program följer den sk "ordningen" i bibeln.. hon visade mig de tre senaste vigselprogrammen..EN psalm på två av dem.. ingen på den tredje..alla i större församlingar inom Göteborg. Hon skrattade bara när jag sa att "vi måste ha......"

    Underligt att det finns så många olika tolkningar, vad beror det på. Är det kommunikationsmissar inom kyrkan eller?? För det rör sig sällan om yngre präster har jag förstått utan äldre som "varit med ett tag". Samma var det förra gången jag gifte mig, vi hade en psalm och det var i en Domkyrka i en stor centralort i Sverige. Det var inga problem, prästen ifrågasatte inte ens.. tror inte jag har varit på något bröllop de senate 5 åren (och det har varit en heel del ) som haft 2 psalmer, rev fram massa gamla program som jag har sparat......jag menar inte att angripa nu men eftersom jag blev så hårt åtsatt och även en annan fått lite skrapa ord pga sin ovilja att ha psalmer.. man undrar ju vem som bestämmer. Kan man som präst bli "anmäld" till någon instans om man bryter vigselordningen?

    Ang organister.. det går fetbort... HUR kommer det sig att kantorerna ofta spelar sååå illa och falskt oavsett om det är orgel eller piano. Det kan förstöra hela dagen, ett bröllop jag var på slutade tanten aldrig spela heller, vad gör man då liksom?
    MÅSTE man ha den kantor som jobbar i kyrkan eller kan man ta med en egen musiker??
    Ja, man undrar ju lite. Tycker prästerna själva att det inte spelar roll? Jag tycker, förlåt mig alla präster, att svenska kyrkan är ganska mesig. Ibland känns det som att det är mycket "vända kappan efter vinden" för att få alla nöjda och glada på något sätt. Jag skulle önska att man verkligen bestämde sig för vissa riktlinjer och sedan stod för dessa på ett rakryggat sätt. Det är inte rakryggat utan fegt att ge vika för bridezillas som vägrar ha psalmer på SIN stora dag!
  • Sebastiána
    Liselotte NYC skrev 2011-05-17 08:17:11 följande:
    Vi skall gifta oss i Svenska Kyrkan, New York, och jag har funderat över att ha en liten hatt, skall man ta av den under vigslen eller behåller man den på som en del av brudklädsen?
    Förr hade ju alla kvinna hatt i kyrkan eftersom (rätta mig om jag har fel) Paulus skriver att kvinnan ska täcka sitt hår. Det är därför man ofta ser mycket gamla kvinnor i kyrkan med hatt på. Alltså ska du behålla hatten på!
  • Sebastiána
    Sebastiána skrev 2011-05-17 08:56:08 följande:
    Förr hade ju alla kvinna hatt i kyrkan eftersom (rätta mig om jag har fel) Paulus skriver att kvinnan ska täcka sitt hår. Det är därför man ofta ser mycket gamla kvinnor i kyrkan med hatt på. Alltså ska du behålla hatten på!
    Hatten blir alltså istället för slöjan som ju också gäller för att täcka huvudet
Svar på tråden Fråga prästerna 14