Inlägg från: MrsT2011 |Visa alla inlägg
  • MrsT2011

    Fråga prästerna 14

    Hej präster! Jag läste ett inlägg av Burre Präst som nämnde en handbok med tips på lämpliga bibelord vid vigsel samt löftesformuleringar. Är det er egen handbok i er yrkesutövning, eller kan man som församlingsmedlem titta i en sådan för inspiration?

    Har ni tips på dikter också? Jag vill ha Karin Boyes "morgon", men en dikt till hade varit trevligt. De flesta av våra gäster har akut scenskräck, kan man be prästen läsa upp dikten om det krisar?

    Vad är skillnaden mellan en vigselgudstjänst och en brudmässa? Mina föräldrar hade det på 70-talet, men jag uppfattade inte riktigt skillnaden. Är det vanligt med brudmässa nu för tiden?

    Och en fråga till: Jag vill minnas att jag varit på vigslar där brudparet inte pratat alls utan bara svarat "ja" på frågorna. Men så som svaren ser ut i denna tråd undrar jag om "alla" brudpar nu för tiden gör som prinsessan Victoria och prins Daniel, alltså läser efter prästen?

     

  • MrsT2011

    Jag läste att de senaste åren har augusti varit överlägset i popularitet, år 2009 var 1 augusti det datum då flest par gifte sig. Därefter kommer månadsskiftet maj/juni.

  • MrsT2011
    FruHassel skrev 2011-01-02 12:29:44 följande:
    Vad anses det om att brudgummen har svart slips? Vi tänker oss ett färgtema med svart, vitt och svagt rosa och han är verkligen inte fin i sån rosa. Tänker att den färgen på slips symboliserar sorg men som en vän sa till mig, så länge han ler så är det ingen som kommer tro att han sörjer!?!
    Jag är inte präst och vet tyvärr inte vad etikettsboken säger, men för mig känns det lite "pulp fiction", alltså att man förknippar det antingen med begravning eller med välklädda gangsters.

    Men bortsett från min högst personliga åsikt tänkte jag bara fråga om ni övervägt frack eller smoking? Då kan brudgummen vara klädd för bröllop och ändå ha endast vitt och svart. Det brukar finnas att hyra för 1000-2000 kr.

    Lycka till!
  • MrsT2011
    Kjell Präst skrev 2011-01-18 04:12:45 följande:
    Går brudparet in på traditionellt sätt, dvs tillsammans, så kallas det inte best man utan marskalk. Marskalken, liksom tärnorna, går då in efter brudparet (som i sin tur går in efter det eventuella näbbet). Vid brudöverlämning eller den kompromiss som kronprinsessan använde finns inga bestämda regler (eftersom detta som sagt inte är svensk tradition), men best man brukar nog vanligen vänta vid altaret. Tärnornas entré i dessa fall har jag ärligt talat ingen minnesbild av. Hittar ni en präst som godkänner brudöverlämning så får ni fråga henne/honom hur hon/han vill ha det.
    Jag tror att om kyrkan godkänner det är det nog att rekommendera att tärnan/tärnorna går in efter bruden även vid brudöverlämning, för att kunna hålla koll på släpet etc. Vill minnas att Mary av Danmark hade det så på sitt bröllop?
     
  • MrsT2011
    Tittski skrev 2011-01-20 09:18:51 följande:
    Vi ska gifta oss den 4/6 på High Caparral då det är Bike Meet där då.

    Jag undrar ett par saker bara.

    Får man välja egen ingångs musik och musik man går ut till?

    Sen läste jag att man måste ha minst två psalmer, men ok 2 låtar men måste de va just psalmer? 

    Vi vill inte ha någon lång vigsel, vi vill ha den så enkel och kort som möjligt, vad måste så att säga va med i en vigsel och hur långtid tar de ca? 
    Med tanke på era önskemål hade väl en borgerlig vigsel varit perfekt? Då blir vigselakten enkel och kort, finns en version som tar två minuter, och den långa versionen tar tio minuter! =) Ni kan helt fritt välja plats, låtar etc. High Chaparral kanske till och med kan fixa borgerlig vigselförrättare? Kolla med deras turistinformation!

    Enda platsen ni inte kan välja i så fall är en kyrka, frågan är om detta är viktigt för er? Om ni gifter er i en kyrka kan församlingen säga nej till inspelad in- och utgångsmusik, samt bedöma vissa låtar som olämpliga. Dessutom är det flera obligatoriska moment i en kyrklig vigsel (eftersom det är en gudstjänst), se bl.a. Kjell Prästs inlägg ovan.
  • MrsT2011
    Moster Stina skrev 2011-02-12 09:04:03 följande:
    Det ni ska tänka på är att det väl absolut inte spelades kyrkorgel på 1300-talet i alla fall!
    Oj, är kyrkorgeln en senare uppfinning? Jag måste erkänna att jag kan väldigt lite om medeltiden. Men man kanske inte tillät musik i kyrkan över huvud taget? Det var ju en tid då man skulle lida för sina synder och kyrkan erbjöd förlåtelse, inte underhållning. Men är det någon som vet när och hur kyrkomusiken kom till Sverige?
  • MrsT2011
    Chicita skrev 2011-02-12 14:32:32 följande:
    Vi gifter oss i Borlänge i en liten stenkyrka...
    Men det där med kör är nog inget för mig.
    Jag vill inte ha det så där stort och svulstigt 
    Men även om du inte vill ha en hel kör kan du ju anlita en solist ur kören?
  • MrsT2011

    Det har kommit upp några gånger vilka bibeltexter vigselhandboken föreslår, och dessa har jag sparat.

    Nu undrar jag om ni präster har några personliga favoriter utöver dessa? Skall fråga vår vigselpräst också vid tillfälle.

  • MrsT2011
    Binis11 skrev 2011-03-05 14:13:24 följande:
    En fråga om klädsel,
    Jag vet att man inte får ha bara axlar i kyrka men gäller det även bruden. Dom flesta brudklänningar verkar vara axelbandslösa, måste jag köpa till något att ha över axlarna då?
    Bruden har haft bara axlar i kyrkan på alla fyra kyrkbröllopen jag varit gäst på. Men jag jobbar inte inom kyrkan så jag kan inte säga om det finns någon generell policy. Jag råder dig att fråga er vigselförrättare. För det mesta är det OK. Däremot om man åker på bröllopsresa till Rom ska man vara mycket noga med att täcka både axlar och knän när man går in i Peterskyrkan!
  • MrsT2011

    Jag mailade ett antal frågor till vår vigselpräst, samt ett önskemål om förslag på tid för vigselsamtal. Detta var för tre veckor sedan, har inte ens fått ett svar! Ett kort svar i stil med "jag ringer upp när det närmar sig" hade räckt, men att inte svara alls...? Ringde kansliet för en vecka sedan för att kolla att han inte var sjuk eller på semester, och hon var förstående samtidigt som hon försvarade honom. "Ja du vet, han har så mycket, och nu håller han på att flytta ovanpå det."

    Tänk om jag skulle vänta i tre veckor med att svara alla kunder som mailar mig om borttappade fakturor?? Är det inte väldigt dålig stil att i sitt yrke strunta i att svara på mail från ett av "sina" brudpar?

    Om jag fick en krona för varje gång manliga chefers dåliga beteende ursäktas av kvinnorna under dem med ett "jo men han har så mycket..." Lite vanligt folkvett har man väl ändå tid med, särskilt när man dessutom får betalt för att ha kontakt med omvärlden??

    Så vad ska jag göra nu? Behandlar andra präster brudpar på samma sätt?

Svar på tråden Fråga prästerna 14