-
Enligt etikettsboken ska man endast bära svart slips vid begravning. Även om din vän menar att han ler och då förstår folk att han inte sörjer, så är det inte korrekt enligt etiketten. Jag tipsar precis som Sebastiana om att hitta en annan, eller ytterligare färg, som passar brudgummen också Vi har lagt till grönt till vårt färgtema på vitt, rosa och kungsblått för att min prins tycker att det är vackert och att det passar honom.FruHassel skrev 2011-01-02 21:44:16 följande:TAck för tipsen och svaren! Han kan inte ha lång kavaj så smoking och frack går bort, han har för korta ben och ser ut som en hobbit i så fall...Sebastiána skrev 2011-01-02 19:09:40 följande:Om ni har det som färgtema får han väl klä sig i svagt rosa. Ett tips annars är att tänka hela vägen när man väljer färgtema och välja en färg som passar till allt, alltså även till brudgummen.
-
Jag har en liten fundering med anledning av min systers stundande bröllop. De vill gifta sig i en svenskkyrklig kyrka, men ha en frikyrkopastor, då de båda tillhör den kyrkan.
Är det alltid okej för Svenska Kyrkan om brudpar vill gifta sig där men ha en "egen" förrättare från ett annat samfund, må det vara frikyrkosamfund eller katolska kyrkan? -
Haha, javisst ja, det är ju sant! "Frikyrka" som begrepp har jag dock svårt att klassa in Svenska Kyrkan under...Kjell Präst skrev 2011-01-11 16:41:13 följande:Alla kyrkosamfund, även Svenska kyrkan, är ju frikyrkor nuförtiden
Men som svar på frågan: Jag vet förstås inte vilken policy som finns i varje enskild församling, men rent generellt skulle jag gissa att de flesta säger ja till detta.
Tack för svaret! Det är alltid spännande att veta lite -
Hej prästerna!
Jag har en fråga om lysning. Både fästmannen och jag tycker att det är en rar tradition - plus att vi skulle kunna bjuda på enkelt kaffe för alla vänner som inte kan komma till vigseln i en annan del av kandet - men vi undrar lite hur det går till? Att det går att lysa förstår jag, eftersom Victoria och Daniel hade lysning till sitt bröllop, men vem vänder man sig till? Är det en konstig sak att fråga om?
Tack på förhand! -
...vigseln i en annan del av landet, ska det ju förstås stå...Syrinx skrev 2011-04-17 18:29:49 följande:vigseln i en annan del av kandet
-
Okej, tack för svaret! Då får vi ringa och se vad de kan göra. Det skulle vara en så mysig sak! Men det är bara i hemförsamlingen de kan lysa, eller?Jeez skrev 2011-04-17 21:00:50 följande:Ring till kyrkan där ni vill att det ska ske, berätta att ni vet att dte inte görs särskilt mycket längre och att det inte har någon officiell bäring (det var ju isf hindersprövningen förr) men att ni undrar om det går att ordna ändå. Gissar att en enkel lösning är att man ber för "X och Y som ska gifta sig" i förbönen tex...
-
Åh vad kul att höra om andra som ska lysa! Men det låter som att prästen inte egentligen ber för er i förbönen, utan läser upp det i början som ett meddelande? Stämmer det? Vi tänker oss också en liten lysningsmottagning för att vi har så många vänner och bekanta vi vill fira med - då vi båda har stora släkter får tyvärr långt ifrån alla vänner plats i vår vigselkyrka. Bra idé att be om eventuella presenter till lysningsmottagningen istället för till vigselfesten!GeneralElectric skrev 2011-04-22 22:07:57 följande:Nu svarar jag fastän du vänt dig till prästerna.
Vi bad om traditionell lysning i min hemkyrka, som tillhör Svenska kyrkan och där vigseln ska ske. Vi trodde att det skulle ske tre gånger, men där gör de det bara en enda gång (om man bett om det). Om vi _verkligen_ ville så kunde de göra det tre gånger – men vi sade då att det räcker med en gång, om det är deras praxis.
Sedan ska vi ha lysningsmottagning! Det blir supertrevligt, tror jag. Vi har så många gäster på bröllopet att vi måste ha flera evenemang för att hinna prata med alla...och så vill vi inte ha några presenter på själva dagen.
I M2B:s hemkyrka varifrån vi tar prästen och ritualen till bröllopet (ej Svenska kyrkan) har de dock inte längre lysning, sedan kanske tio år! Synd, tycker vi, och särskilt M2B som drömt om att höra sitt eget namn läsas upp under en lysning sedan han var barn...
Kanske kan vi få dem att göra ett undantag och läsa upp att vi ska gifta oss. Om inte annat för att det borde vara intressant information för många församlingsmedlemmar som känner M2B -- jag vet massor av gamla damer som bett för att han skulle träffa någon att gifta sig med! Annars låter det som en bra idé med förbönen, enligt ovan. -
Åh, så kyrkorna måste inte läsa upp vilka församlingsmedlemmar som avlidit, med klockringning och ljuständning? Det trodde jag, för det gör de alltid när jag är i kyrkan. Men då förstår jag att det kan bli på olika sätt med lysningen - det blir bra vilket som tycker jag! Nu vet jag lite vad man kan förvänta sig när det blir dags att ta kontakt med församlingen. Tack så hemskt mycket för svaren!Jeez skrev 2011-04-24 15:14:03 följande:Lysningen tillhörde det som kallas "meddelanden" och som prästen var ålagd att göra. I en del församlingar är det på den platsen man fortfarande läser upp vilka församlingsmedlemmar som avlidi (med klockringning)t, vilka som gift sig och vilka som döpts.
I många kyrkor har man helt uteslutit den punkten i ordningen (inte minst för att vi inte är en myndighet längre) och istället ber man för ovanstående. Den punkten ligger i så fall i mitten av gudstjäsnten, efter predikan och trosbekännelse.
Så det kan ju vara så att man väljer att ha lysningen på det viset. Det är i slutänden upp till prästen som har gudstjänsten. -
Heja er! Tack för all tid ni lägger ner!Kjell Präst skrev 2011-05-02 11:03:16 följande:Upptäckte just att den här tråden (med föregångare) om några månader har varit öppen för frågor och svar i fyra år. Det är väl inte så illa?
-
Åh, ja den är så vacker! Jag stämmer in i rekommendationen!Kjell Präst skrev 2011-05-09 09:10:40 följande:Nu är ju slutet av juli fortfarande ganska somrigt vilket gör att jag också kan rekommendera en av mina favoritpsalmer, den oändligt vackra 752 "Över berg och dal"