Inlägg från: Aniara4 |Visa alla inlägg
  • Aniara4

    Fråga prästerna 14

    363 skrev 2011-01-19 19:45:13 följande:
    Men visst måste inte en en vigsel innehålla även en gudstjänst eller är jag helt ute och cyklar.
     Utan det är mer själva den formella texten i tager du..som måste följas.
    Eller är det så att man måste ha en gudstjänt+ ett visst antal psalmer för att det ska bli giltigt eller har brudparet och prästen/pastorn möjlighet att själva utforma vigseln?
    Skiljer det sej isf mellan de olika kyrkorna?
    Mvh/363
    Vigseln ÄR en gudstjänst, med en viss ordning som måste följas.
  • Aniara4
    Kjell Präst skrev 2011-01-20 15:28:46 följande:
    Vet inte om detta är något slags "drive in-vigsel"? Det anordnas sådana ibland på olika platser i Sverige. I de fallen tror jag att man drar ner ritualet till ett minimum, kanske ingår inte två psalmer i dessa vigslar. Men är det en vanlig vigsel så handlar det alltså om två psalmer, bibelläsning och böner. Dessutom måste ju de lagliga delarna vara med, dvs frågorna, löftena och tillkännagivandet. 
    Det står ju en liten bit upp att det finns en fin kyrka där. Men om det är en "riktig" kyrka och inte bara en HC-kuliss (man vet ju aldrig!) kan man inte ha en borgerlig vigsel där. Det går däremot säkert utmärkt att ha någon annanstans på området!

    Kan tillägga att jag har ett par kompisar som har jobbat på HC, och de sa att det var aldrig så lugnt och städat där på campingen som under Bike meet!
  • Aniara4
    Kjell Präst skrev 2011-01-30 16:37:37 följande:
    Det ska inte kosta någonting att gifta sig i kyrkan, oavsett om man är församlingsbo eller ej.
    Så länge minst en i paret är medlem i Svenska Kyrkan förstås!
  • Aniara4
    Kjell Präst skrev 2011-02-03 05:14:22 följande:
    Man är präst när man är prästvigd, och man är det på livstid. Dock krävs egentligen att man är ansluten till en församling för att man ska få verka som präst. man har alltså egentligen inte rätt att privat "sälja" de kyrkliga handlingarna (dop, vigsel, begravning). Men det kan ju också vara så att man för tillfället står utan tjänst. Jag vet faktiskt inte riktigt hur juridiken ser ut kring detta. För att en präst ska  ha vigselrätt måste Svenska kyrkan sedan en tid tillbaka ha ansökt om detta för just den aktuella prästen (tidigare hade man vigselrätt så fort man var präst i SvK). En prästvigd som inte arbetar som präst har kanske inte heller vigselrätt. Kanske någon av de andra prästerna här på BT vet bättre om detta?
    Jag känner inte till hur reglerna ser ut, men vi kommer att vigas av en vän som är prästvigd men just nu doktorerar och inte är anställd i en församling. Av olika skäl känner jag mig väldigt säker på att hon har koll på vilka regler som gäller. En nackdel är förstås att hon inte kan få betalt för sitt arbete i samband med vår vigsel, men hon har den stora vänligheten att ställa upp ändå.
  • Aniara4

    Och apropå tilläggspunkten till trådstarten så finns det ett relativt nytt beslut från Kyrkostyrelsen som säger att en församling KAN, om de vill, anställa en präst tillfälligt för ett visst uppdrag, t.ex. en vigsel. Men de måste inte, det är frivilligt. Vår församling var inte intresserad, jag tror de tycker det är vårt eget problem om ingen av de präster som är i tjänst den dagen duger! Oskyldig

  • Aniara4
    Kjell Präst skrev 2011-02-03 08:08:58 följande:
    Jag tror det sedan länge är tillåtet för en församling att tillfälligt anställa en präst för enstaka uppdrag - men få församlingar vill förstås göra det, de har ju egna präster som uppbär lön.
    Ja NÅGOT ändrades i alla fall nyligen genom ett beslut i Kyrkostyrelsen, enligt någon som själv var med och fattade beslutet. Detaljerna får den som är intresserad kolla upp.
  • Aniara4
    JulyBrud skrev 2011-02-03 11:57:53 följande:
    Ja det är det. Formuleringen "som du ska skriva på" känns ju inte direkt som en fråga, men det var kanske en felformulering från deras sida kan man ju hoppas, blir alltid svårare när man tar saker via mail och inte pratar (är utomlands) men skönt att veta att jag inte ska känna mig tvungen i af, får se hur jag gör!
    Man kan ju hoppas att formuleringen "vi vill att du ska bli medlem" var ett lite dumt sätt att säga att "vi skulle bli väldigt glada om du också ville bli medlem genom att skriva på det här papperet, men du gör förstås som du vill". Men "vi vill att du..." är ju ofta ett sätt att framföra önskemål som i själva verket är ett krav. Jag tycker du ska säga till församlingen hur du uppfattade brevet och att det inte känns riktigt ok att de gör så.
  • Aniara4
    Jeez skrev 2011-02-04 17:39:21 följande:
    Frågade en jurist som varit med i arbetet med kyrkoordningen och han sa att all sorts ersättning är mycket tveksam, inklusive reseersättning, boende etc. Skatteverket kan tex se det som en ersättning för arbete och därmed är det skattepliktigt och räknas som en inkomst för den enskilde. Och då är man inne i det där (oavsett om man ger biljetter, en flaska vin eller reda pengar).
    Vad tror ni om donation till valfritt välgörande ändamål?
  • Aniara4
    Soldemor skrev 2011-02-20 13:45:00 följande:
    Hrm, om jag får ha en liten synpunkt här, så har jag förstått det så, att om prästen är pensionerad, så måste vigselförsamlingen temporärt anställa honom för vigseln så han får lön för den, alternativt om församlingen inte vill anställa hnoom, att ni då får ta en av församlingens präster. Så har vår kamrer förklarat det iaf.
    Ja, så har jag också förstått det. Vår präst är inte anställd i någon församling alls för tillfället, och eftersom församlingen inte vill anställa henne tillfälligt kommer hon att ställa upp gratis vilket vi tycker är väldigt hyggligt!
  • Aniara4
    Kjell Präst skrev 2011-02-20 14:43:41 följande:
    Den 21 maj är mitt i påsktiden (mellan 4:e och 5:e söndagen i påsktiden) . Enligt anvisningarna ska det den veckan vara "Vårblommor eller påskliljor men inte pingstliljor"
    Innan alla börjar fråga om just sin dag, finns det någon sida på nätet med en lista över vad som gäller när liturgiskt?
Svar på tråden Fråga prästerna 14