Inlägg från: mandypants200 |Visa alla inlägg
  • mandypants200

    Fråga prästerna 14

    Hej!

    Tack för bra tråd som jag nu plöjt igenom.

    Min fästman är tysk, och vi ska först viga oss borgerligt (som i Tyskland är ett måste eftersom kyrkligt inte blir juridiskt giltigt, plus att hans mormor och farmor ska kunna vara med på det) och några dagar senare kyrkligt i Sverige. Vi kommer själva räkna den kyrkliga vigseln som vår egentliga vigsel. Men eftersom vi då en gång redan juridiskt settt är vigda i Tyskland... gäller det då i Sverige och därmed kan man bara få en välsignelse? Eller hur fungerar det?

    Dessutom undrar vi hur det går till med hindersprövning i vår situation, med en tysk och redan juridiskt vigda, behövs det ändå?

    Finns det något annat som blir annorlunda för oss pga den lite komplicerade situationen? Någon nämnde att man måste säga ens riktiga namn vid en vigsel eftersom det är en juridisk handling, men om min fästman ska ta mitt efternamn, blir det automatiskt vid den borgerliga vigseln i Tyskland, eller i Sverige?

    Egentligen har jag många fler frågor, men jag börjar med dessa! Vore väldigt tacksam för svar!
     

  • mandypants200
    Kjell Präst skrev 2011-04-01 16:25:02 följande:
    Ja, eftersom ni är gifta  i Tyskland kan ni inte gifta er i Sverige, det blir alltså en välsignelse ni kan få här hemma.
    Någon hindersprövning behövs inte för en välsignelse
    Välsignelseakten blir ju lite annorlunda mot en vigsel, eftersom den juridiska delen utelämnas.
    Det är korrekt att man måste säga sitt rätta efternamn vid en vigsel pga dess juridiska status, hur det däremot blir med ert efternamn vet jag faktiskt inte.
    Hej!
    Tack för snabbt svar.
    Hur är en välsignelseakt annorlunda från en vigselakt? Säger man fortfarande löftena och "ja" och allt det?

    Tack igen!
Svar på tråden Fråga prästerna 14