Inlägg från: GeneralElectric |Visa alla inlägg
  • GeneralElectric

    Fråga prästerna 14

    Syrinx skrev 2011-04-17 18:29:49 följande:
    Hej prästerna!
    Jag har en fråga om lysning. Både fästmannen och jag tycker att det är en rar tradition - plus att vi skulle kunna bjuda på enkelt kaffe för alla vänner som inte kan komma till vigseln i en annan del av kandet - men vi undrar lite hur det går till? Att det går att lysa förstår jag, eftersom Victoria och Daniel hade lysning till sitt bröllop, men vem vänder man sig till? Är det en konstig sak att fråga om?
    Tack på förhand! 
    Nu svarar jag fastän du vänt dig till prästerna.

    Vi bad om traditionell lysning i min hemkyrka, som tillhör Svenska kyrkan och där vigseln ska ske. Vi trodde att det skulle ske tre gånger, men där gör de det bara en enda gång (om man bett om det). Om vi _verkligen_ ville så kunde de göra det tre gånger – men vi sade då att det räcker med en gång, om det är deras praxis.

    Sedan ska vi ha lysningsmottagning! Det blir supertrevligt, tror jag. Vi har så många gäster på bröllopet att vi måste ha flera evenemang för att hinna prata med alla...och så vill vi inte ha några presenter på själva dagen.

    I M2B:s hemkyrka varifrån vi tar prästen och ritualen till bröllopet (ej Svenska kyrkan) har de dock inte längre lysning, sedan kanske tio år! Synd, tycker vi, och särskilt M2B som drömt om att höra sitt eget namn läsas upp under en lysning sedan han var barn...
    Kanske kan vi få dem att göra ett undantag och läsa upp att vi ska gifta oss. Om inte annat för att det borde vara intressant information för många församlingsmedlemmar som känner M2B -- jag vet massor av gamla damer som bett för att han skulle träffa någon att gifta sig med! Annars låter det som en bra idé med förbönen, enligt ovan.
  • GeneralElectric

    Jag undrar hur många kyrkvärdar man ska räkna med att behöva?
    Vi ska ha cirka 150 gäster som är bjudna till middagen, men utöver det räknar vi med minst lika många som enbart kommer till kyrkan. Det kommer att bli ganska komplicerat för kyrkvärdarna, som ska se till att de närmaste i famljerna hamnar vid altaret, de festbjudna på de näst bästa platserna, de enbart kyrkbjudna på rätt platser mitt i kyrkan – men inte på de där sikten skyms; barnfamiljer gärna lite avsides så att de kan gå ut om barnen blir kinkiga, eventuellt nyfikna gärna på läktarna om det blir fullt i de vanliga bänkarna etc...
    M2B tror att två stycken kyrkvärdar räcker; jag tror sex stycken krävs – minst! Finns det någon med erfarenhet av lämpligt antal? Vi vill ju inte att de ska stå och hänga och ha för lite att göra...men vi vill också att det ska vara smidigt med placeringen, samt att kyrkans egna vaktmästare inte ska känna sig överbelastade av anstormningen.
    Kyrkvaktmästarna har tidigare sagt att de eventuellt inte har tid att flytta extra stolar fram till altaret, så att fler kan sitta nära vigseln, beroende på vad annat som är på gång. Är det OK att erbjuda ”våra” kyrkvärdar som extra arbetskraft, eller uppfattas det som att vi lägger oss i deras arbete?

  • GeneralElectric
    Kjell Präst skrev 2011-05-10 13:10:17 följande:
    Jag kan tyvärr inte ge något svar i den här frågan, för det första har jag aldrig haft en vigsel med 300 gäster, för det andra har jag faktiskt aldrig noterat vad de personer gör som du kallar kyrkvärdar (Vad kyrkans kyrkvärdar gör, däremot, har jag rätt bra koll på ). Att era kyrkvärdar hjälper vaktmästarna borde väl dock knappast möta något hinder när det handlar om så enkla saker som att ställa fram stolar.
    Vi kallar dem kyrkvärdar eftersom vi vill att de ska vara just värdar i kyrkan – d v s få gästerna att känna sig välkomna när de kommer till vigseln och att lättare hitta rätt platser.
    Traditionellt brukar de om inte annat dela ut vigselprogram, fast det kan någon såklart också lägga ut i bänkarna. Det har nog varit liknande personer, valda bland brudparets vänner, på de flesta kyrkvigslar jag varit.
    Har sett att de ofta kallas ”kyrkmarskalkar”, åtminstone i äldre etikettböcker. Det har vi dock valt att inte säga, eftersom det riskerar att bli en sammanblandning med brudgummens marskalkar. Fast det kanske är ett bättre ord?! 
  • GeneralElectric
    MrsT2011 skrev 2011-05-13 08:54:50 följande:
    Jag hade nog kallat dem bara för "värdar" eller möjligen "bröllopsvärdar" för att undvika sammanblandning med kyrkans anställda kyrkvärdar.
    Aha, jag trodde de anställda kallades ”kyrkvaktmästare”! Ska kolla med kyrkan.
  • GeneralElectric

    Det har stått flera gånger i tråden att präster i Svenska kyrkan inte får ta betalt för vigsel. Men vad gäller för pensionerade präster?
    Vi ska ha flera olika präster (ekumeniskt bröllop) och den av dem som representerar Svenska kyrkan är emeritus. Han har glatt tackat ja till att medverka och inte sagt något om ersättning, fast han får väl knappast någon från kyrkan. Är det OK om vi ger honom en gåva? (Han har ingen resväg att tala om, han bor fem minuters promenad från kyrkan.)

  • GeneralElectric
    Aniara4 skrev 2011-05-14 13:01:35 följande:
    Det är två olika saker. Kyrkvaktmästare är en vaktmästare, helt enkelt. Kyrkvärdar hjälper framför allt till vid gudstjänster.
    sv.wikipedia.org/wiki/Kyrkv%C3%A4rd
    Tack, Aniara4!
  • GeneralElectric
    Kjell Präst skrev 2011-05-14 21:15:27 följande:
    Pensionerade präster får inte heller ta betalt för en vigsel - men en liten gåva är inte fel.
    Bra, då har vi tänkt rätt - det blir trevliga gåvor till alla prästerna. (Övriga två gör detta inom ramen för sin tjänst, men i det samfundet är det vedertaget att man ger en donation till välgörande ändamål vilket blir vår en del av gåvan.)

    Undrar dock när gåvan bör överlämnas? Finns något särskilt lämpligt tillfälle? (Endast två av prästerna följer med till bröllopsfesten.) 
  • GeneralElectric
    Kjell Präst skrev 2011-05-15 06:39:05 följande:
    Förhoppningsvis stannar prästerna/pastorerna kvar en stund efter vigseln, säger "hej då" till er o.s.v. Då är det väl lämpligt att ni överlämnar gåvorna.
    Blir nog en lämplig sak för våra föräldrar att sköta om...
  • GeneralElectric

    Bör man ge organisten någon ersättning? Det handlar om en organist med en fast anställning, som kan öva och spela på sin arbetstid.
    Saken är den att vi har ganska krävande önskemål på repertoaren, med rejäla orgelverk (Bach, Händel), sångackompanjemang och en egen komposition (enkel, men han måste ju öva in den). Dessutom ska han spela s k samlingsmusik under en kvart.  Det är nog i och för sig inga problem, eftersom han är synnerligen skicklig, men det är ju mycket utöver vad han "måste" göra.
    Vi hade tänkt ge honom en gåva som tack, troligen samma som till prästerna (vinflaskor av bättre slag), men jag träffade häromdagen en pensionerad kyrkomusiker som sade att vi absolut bör ge honom extra pengar. Ingen från församlingen har sagt något om detta, och organisten har heller inte nämnt något om ersättning. Vad gäller?

  • GeneralElectric
    Kjell Präst skrev 2011-06-01 08:04:48 följande:
    Nej, åtar han sig att göra detta i tjänsten så ska han inte ha någon extra ersättning.
    Tack för snabbt svar!
  • GeneralElectric
    Kjell Präst skrev 2011-07-30 06:34:12 följande:
    En enkel gåva, en blomma eller ett foto på brudparet, är helt okay. Däremot inga penninggåvor eller dyrbarheter.
    Vi hade tre präster, varav två katolska. Det är tydligen tradition inom katolska kyrkan att man ger en rejäl present, en dyrbar gåva (säg kanske à 1 500 till prästen. Om man inte vill köpa någon sak (vi har fått ”en kartong fina viner” som förslag) kan man donera pengar till ett välgörande ändamål med kristna förtecken.
    Vi klurar som bäst på vad vi ska ge. Men vi vill självklart ge en motsvarande present till den protestantiske, svenskkyrklige representanten (som var medcelebrant i vigseln). Han gjorde detta dessutom på sin fritid, eftersom han inte längre har någon tjänst utan är pensionerad. Är det inte OK att ge honom t ex ett riktigt fint vin?
Svar på tråden Fråga prästerna 14