Inlägg från: lmcl |Visa alla inlägg
  • lmcl

    Fråga prästerna 14

    Hej!
    På grund av lite misslyckad familjeplanering har min fästman och jag bestämt oss för att skjuta på vårt bröllop, med tillhörande jättebaluns, tills efter att vi blivit tvåbarnsföräldrar. Nu har vi börjat fundera på att separera vigsel och bröllopsfest, och gifta oss så snart vi hinner och sedan fira med vännerna när vi faktiskt orkar planera en fest. Visst kan man ha någon form av välsignelsegudstjänst efter att man gift sig? Måste man ha gift sig borgerligt då? Kan man gifta sig med enbart vittnen i kyrkan, och sedan ha en vigselliknande ceremoni i kyrkan, med de vanliga inslagen av inmarsch, psalm- och solosång etc?

  • lmcl
    Kjell Präst skrev 2012-06-28 09:33:36 följande:
    Hej!
    Det finns en ordning för välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap. Man kan utforma denna välsignelse så att den till viss del påminner om en vigsel, men den blir kortare eftersom man utelämnar de juridiska delarna dvs , frågorna,löftena, ringväxlingen och tillkännagivandet - dessa har man ju redan klarat av vid den borgerliga vigseln. Att man däremot  välsignar ett tidigare ingånget kyrkligt äktenskap tror jag aldrig förekommer. Detta inte minst eftersom man ju redan får välsignelsen över äktenskapet i själva vigselgudstjänsten - för oavsett om man har hundra gäster eller bara två vittnen så använder man ju samma kyrkliga ordning för vigselgudstjänst. Alla moment som ingår i jättevigseln Bertil med 100 gäster, symfoniorkester och tre solosångare ingår ju också i vigseln där brudparet står ensam med kyrkans personal. Jag hoppas du förstår hur jag tänker. Det är väl möjligt att det går att hitta en präst som är villig att välsigna ert äktenskap en andra gång, men det hör alltså inte till rutinerna i kyrkan - och skulle det gå, så blir alltså den andra gudstjänsten (välsignelsen) kortare än den första (vigseln) eftersom de ovan nämnda momenten som sagt utgår vid en välsignelse av ett redan ingånget äktenskap. Slutsats alltså: Vill ni vigas enkelt och sedan få en kyrklig välsignelse över äktenskapet vid ett senare tillfälle så bör vigseln vara borgerlig.  
    Tack för svaret! Det verkar logiskt
  • lmcl
    Syrinx skrev 2014-05-27 16:01:20 följande:

    Linster - Så fint och traditionellt med spelmän! Vad ska ni ha för musik? Jag tror definitivt inte att det finns en chans i världen att någon skulle uppfatta er vigsel som konsert om spelmännen går in tillsammans med er. 

    Vi gick in till orgel, men som utgångsmarsch hade min pappa, som är violinist och folkmusiker, skrivit en bröllopsmarsch till oss. (Innan någon nu ska påpeka att det minsann heter brudmarsch - ja, jag vet att det är vad det heter traditionellt, men min pappa valde att kalla den bröllopsmarsch för att den var lika mycket till oss båda. Fint tycker jag!) Hur som helst, han gick då efter brudföljet när vi gick ut och så fyllde gästerna på efter honom. Det blev väldigt fint. Men jag tror att det är lika vanligt med att spelmännen går före, på ett par meters håll förstås som du sa, så att man kan se brudparet. 

    Och som en liten parentes till Chicita - självklart blir man gift oavsett både det ena och det andra. Det behöver inte påpekas. Vi vill ju alla att våra bröllop ska bli så trevliga de kan, må de vara planerade till minsta detalj, lantliga, medeltida,  överdådiga, spontana eller enkla, vilket som passar oss, och då tycker jag inte att det är konstigt att man undrar över vad som är brukligt eller vad folk tycker är finast. 


    Tack! Jag har också lite svårt att förstå varför levande musik under vigseln skulle bli en konsert... Men det är olika det där. Vi kommer att ha Trollens brudmarsch in, och Brudmarsch från Delsbo när vi går ut. Det kommer att bli väldigt fint tror jag - den ena spelmannen är riksspelman, så han bör kunna få till det

    Vad fantastiskt fint med en egenskriven bröllopsmarsch - vilken enastående bröllopspresent! 
Svar på tråden Fråga prästerna 14