Inlägg från: Aniara4 |Visa alla inlägg
  • Aniara4

    Fråga prästerna 14

    Mirjami skrev 2011-05-13 09:51:23 följande:
    Jag vill INTE ha någon psalm alls. Vill inte! Och kantorn får inte komma nära orgeln, för orgelmusik är OFF LIMIT på min bröllopsdag! Har hört för många skräckexempel när de tutar på som galningar på orgeln så det nästan blöder ur öronen!

    Måste man verkligen ha psalmer? Kan man inte välja egen musik?
    Um, borgerlig vigsel kanske vore ett alternativ om du har så mycket emot de obligatoriska beståndsdelar som igår i en vigselGUDSTJÄNST?
  • Aniara4
    Syrinx skrev 2011-05-13 11:41:25 följande:
    Mirjami - jag håller med flera av de andra skribenterna. Om du (och din blivande, eller?) tycker att det är så fruktansvärt med både psalmer och orgelmusik och inte ens lyckas ställa frågan på ett trevligt och respektfullt sätt, då finns det ett alternativ som heter borgerlig vigsel. 
    Amen.
  • Aniara4
    GeneralElectric skrev 2011-05-14 12:44:14 följande:
    Aha, jag trodde de anställda kallades ”kyrkvaktmästare”! Ska kolla med kyrkan.
    Det är två olika saker. Kyrkvaktmästare är en vaktmästare, helt enkelt. Kyrkvärdar hjälper framför allt till vid gudstjänster.
    sv.wikipedia.org/wiki/Kyrkv%C3%A4rd
  • Aniara4
    Liselotte NYC skrev 2011-05-17 08:17:11 följande:
    Vi skall gifta oss i Svenska Kyrkan, New York, och jag har funderat över att ha en liten hatt, skall man ta av den under vigslen eller behåller man den på som en del av brudklädsen?
    Ribbing reder ut begreppen:
    "Och så den ständigt diskuterade hatten till bröllop. Svensk tradition som gäller också i flera andra kulturer är entydig: till kvällsbjudningar har kvinnor inte hatt. Alltså passar hatt om det är ett förmiddagsbröllop där vigseln följs av en lunch eller mottagning och slutar på eftermiddagen – som nu när prins William gifte sig med Catherine. Praktiskt taget alla kvinnor hade då hatt, en del gräsliga och olämpliga för kyrkbruk, andra korrekta och eleganta. Alla kvinnor hade sin hatt även under lunchen efter vigseln. Till kvällskalaset med smoking bar ingen hatt och hade det varit frack hade hatt varit lika fel."

    www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/05/15/etikettspalten-kvinnor-far-ha-hatten-pa-aven-inomhus/
  • Aniara4
    Kjell Präst skrev 2011-05-14 21:24:44 följande:
    Vad gäller psalmerna så är det utan tvekan på följande sätt: I ritualet för vigselgudstjänst i SvK ingår minst två psalmer (men det finns plats för tre). Det finns ingen tveksamhet kring detta, och inga olika tolkningar. Däremot finns det präster som gör fel och tillåter färre psalmer. Precis som det finns rörmokare, poliser och städare som inte följer reglerna utan anpassar dem efter eget tycke.
    Mirjami gillade tydligen inte det här svaret eftersom hon ställt samma fråga till "experterna" där inte tråkiga präster och andra party poopers kan svara. Med tanke på hur usla svar "experterna" ger är det inte säkert att det blir samma svar där, men jag för min del skulle nog välja att lyssna på prästen som faktiskt VET vad som gäller, även om sanningen är bitter att tugga i sig ibland.
  • Aniara4
    Dolly P skrev 2011-05-30 21:41:55 följande:
    Måste man ha psalmer när man gifter sig i kyrkan. I kvällens avsnitt av fyra bröllop hade dom plockat bort allt sånt ju.
    Läs den här tråden så får du svar på den frågan.

    Det korta svaret är ja, det måste man.
  • Aniara4

    Man kan inte gifta sig två gånger, däremot kan man efter en borgerlig vigsel välja att t.ex. få sitt äktenskap välsignat i kyrkan.

  • Aniara4
    CStar11 skrev 2011-07-17 11:50:52 följande:
    Hej! Funderar över hur vigselakten går till. Måste man säga både "Ja" och säga vigsellöften efter prästen eller kan man välja att bara svara ja på prästens fråga? Tack på förhand!
    Den frågan är besvarad tidigare i tråden, man måste säga löftena också.
    Så här går vigseln till:
    www.svenskakyrkan.se/default.aspx
  • Aniara4
    Chicita skrev 2011-07-20 18:37:20 följande:
    Måste bara fråga om någon vet...

    Fick fakturan från Fonus nu efter mammas begravning och jag blev jätteförvånad över flera poster.
    Men kostnad för solist (+ sociala avgifter) ska visst betalas av oss.
    Det var det ingen som upplyste oss om, brukar inte solisterna vara kopplade till kyrkan och avlönas därifrån?  
    Det är ju dåligt om de inte har varit tydliga med det utan bara utgått från att det ska vara solist och bokat in en utan att upplysa er om kostnaden.
  • Aniara4
    Chicita skrev 2011-08-22 09:07:53 följande
    Fader vår på latin?
    Jag har fått ett utdrag på en översättning från Wikipedia. Men är det den som gäller (om man vill ha den på latin) eller finns det någon annan?
    Haha, knepigt!
    Jag var nyligen på en vigsel som hölls på engelska, där prästen av okänd anledning hade valt att översätta allting själv istället för att leta upp en engelskspråkig bibel och den vedertagna översättningen av Fader Vår. Texterna kunde man väl leva med, men det blev helt omöjligt att läsa med i bönen eftersom takten blev helt fel. Grejen med Fader Vår är ju annars att alla kan läsa med samtidigt oavsett språk!
Svar på tråden Fråga prästerna 14