Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    En vigsel i hemmet med präst är en kyrklig vigsel och följer samma ordning som en vigsel i kyrkorummet. Man tar alltså inte bort några moment. Det är inte alla församlingar/präster som ställer upp på vigsel i hemmet, men frågan är alltid fri. En kyrklig vigsel behöver inte vara varken lång eller invecklad, jag hade en vigsel i kyrkan igår med bara brudparet och deras två döttrar närvarande. Vigseln blev jättevacker och tog cirka 25 minuter inklusive allt.

  • Kjell Präst
    Hipo1 skrev 2012-06-24 02:13:23 följande:
    Ingår trosbekännelsen i vigselceremonin? Tänkte skriva ut psalm- och böntexter i vigselprogrammet så behöver inte folk sitta och bläddra i psalmboken.
    Nix, den ingår inte!
  • Kjell Präst

    Hej Styrre!


    Nej, tyvärr finns ingen sådan CD, och det går ju tyvärr inte heller att hitta psalmerna samlade på internet. Det finns förstås CD-skivor med psalmer, av typen "Våra mest älskade psalmer", men dessa skivor har ju inte ett så brett urval. Psalm 84 "Vi lyfter våra hjärtan" hittade jag nu på CD:n "Bröllopsmusiken från Storkyrkan" men då ingår en kör också... "Den blomstertid..." finns självklart på många skivor, men jag vet inte hur många verser man spelar på de olika skivorna. Det är också ibland svårt att avgöra om inspelningen innehåller sång eller ej när man tittar på exempelvis Cdon. Gillar man panflöjt så finns det dock en skiva med Dana Dragomir kallad "Älskade svenska visor", där blomstertiden ingår, garanterat sångfri.


    Styrka skrev 2012-06-23 20:22:06 följande:
    Hej Kjelle!

    Vi ska ha en kyrklig vigsel, fast utomhus, och har alltså inte tillgång till kyrkomusiker och orgel etc. Vi har tänkt att ladda hem de psalmer vi valt för att bränna på CD och spela under ceremonin och liksom ha allsång till - men vi hittar inte psalmerna för nedladdning någonstans! Nu undrar vi om det finns någon psalm-samling som Svenska Kyrkan (eller nån av frikyrkorna) har släppt på CD till försäljning, och var man i så fall kan köpa dem?
    Vi vill ha vigselvarianten av Psalm 199 Den blomstertid nu kommer - och letar därför efter en instrumentalversion av Blomstertid - tror du det överhuvudtaget existerar?
    Den andra psalmen vi valt är psalm 84 - Vi lyfter våra hjärtan - men när vi söker på detta psalmnumret får vi upp engelska psalmer som inte alls verkar vara samma melodi?

    Jag vill ändå inbilla mig att de psalmer vi valt inte är helt ovanliga, och jag förutsatte helt fräckt att de måste finnas på CD nånstans, men nu börjar jag tappa hoppet. Hur löser vi psalmfrågan om det inte finns någon CD? Till råga på allt så gifter vi oss om två ynka veckor och paniken infinner sig... jag har mailat vår präst, men han har midsommarledigt tills på tisdag och jag går nu här med lite oro i magtrakten och hoppas att du kan svara lite tidigare än så. Alla tips på vilka som ger ut kristen musik mottages tacksamt!
  • Kjell Präst
    lmcl skrev 2012-06-27 17:10:16 följande:
    Hej!
    På grund av lite misslyckad familjeplanering har min fästman och jag bestämt oss för att skjuta på vårt bröllop, med tillhörande jättebaluns, tills efter att vi blivit tvåbarnsföräldrar. Nu har vi börjat fundera på att separera vigsel och bröllopsfest, och gifta oss så snart vi hinner och sedan fira med vännerna när vi faktiskt orkar planera en fest. Visst kan man ha någon form av välsignelsegudstjänst efter att man gift sig? Måste man ha gift sig borgerligt då? Kan man gifta sig med enbart vittnen i kyrkan, och sedan ha en vigselliknande ceremoni i kyrkan, med de vanliga inslagen av inmarsch, psalm- och solosång etc?
    Hej!
    Det finns en ordning för välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap. Man kan utforma denna välsignelse så att den till viss del påminner om en vigsel, men den blir kortare eftersom man utelämnar de juridiska delarna dvs , frågorna,löftena, ringväxlingen och tillkännagivandet - dessa har man ju redan klarat av vid den borgerliga vigseln. Att man däremot  välsignar ett tidigare ingånget kyrkligt äktenskap tror jag aldrig förekommer. Detta inte minst eftersom man ju redan får välsignelsen över äktenskapet i själva vigselgudstjänsten - för oavsett om man har hundra gäster eller bara två vittnen så använder man ju samma kyrkliga ordning för vigselgudstjänst. Alla moment som ingår i jättevigseln Bertil med 100 gäster, symfoniorkester och tre solosångare ingår ju också i vigseln där brudparet står ensam med kyrkans personal. Jag hoppas du förstår hur jag tänker. Det är väl möjligt att det går att hitta en präst som är villig att välsigna ert äktenskap en andra gång, men det hör alltså inte till rutinerna i kyrkan - och skulle det gå, så blir alltså den andra gudstjänsten (välsignelsen) kortare än den första (vigseln) eftersom de ovan nämnda momenten som sagt utgår vid en välsignelse av ett redan ingånget äktenskap. Slutsats alltså: Vill ni vigas enkelt och sedan få en kyrklig välsignelse över äktenskapet vid ett senare tillfälle så bör vigseln vara borgerlig.  
  • Kjell Präst
    lyckliga jag skrev 2012-06-28 14:15:37 följande:
    Hej!
    Jag var så nervös när vi var på smatal med prästen att jag blandade ihop anteckningarna och nu har han gått på semester så jag kan inte ringa och fråga.
    Det jag undrar är vilken av psalmerna 411 och 791 som man brukar ha före respektive efter själva vigselakten?
    Jag ska skriva program som ska delas ut och då vore det ju förargligt om det kom i fel ordning Skäms.
    Hej!
    Tyvärr kan jag inte hjäla dig med detta, det finns nämligen inget generellt svar. Psalm 411 är ju en vigselpsalm, men var någonstans i ordningen den hamnar avgör präst och brudpar tillsammans. Psalm 791 är ju ingen vigselpsalm (tror själv aldrig jag haft den på vigsel, däremot vid dop och konfirmation) och inte heller den har då förstås någon självklar plats i gudstjänsten. Går det inte att nå prästen via mail? En del av oss läser mail trots att vi är på semester.
  • Kjell Präst

    Om personen konfirmerade dig kan det inte ha varit en diakon, det är prästen som konfirmerar. En diakon förrättar heller inte vigslar.

  • Kjell Präst
    Green skrev 2012-07-17 20:35:12 följande:

    Frågar prästen om det är någon som har något att invända mot att man ingår äktenskap?
    Har ingen aning själv och frågan kom upp på min arbetsplats (med bara män och så jag) och dom hade ingen koll alls.


    Nej, den frågan ingår inte i en svensk vigsel. Inte heller någon bröllopskyss, vilket diskuterats i en annan tråd
  • Kjell Präst
    BlåAugustibröllop skrev 2012-07-18 21:09:08 följande:
    Hej!

    Jag undrar hur och var jag kan få tag på vigselordningen på ryska?
    Den prästen som vi skulle ha sa att "vi får se om jag hinner kolla upp det" och jag måste fixa med vigselhäftena snarast (sen kommer det massa folk och annat som ska fixas, så det kommer inte att finnas någon tid). Vi fick förslaget att få en engelsk översättning, men ingen av de rysktalande kan engelska.

    Hej!


     


    Kan tyvärr inte hjälpa dig här. Det finns en handbok där ordningen för exempelvis dop, vigsel och begravning finns på olika språk - men ryska är inte ett av dessa språk.

  • Kjell Präst

    Det är upp till varje församling, eftersom en vigsel i Svenska kyrkan förväntas äga rum i Svenska kyrkans ordning.

  • Kjell Präst
    Tvilling77 skrev 2012-07-26 14:28:59 följande:
    Hej! Vi gifter oss 8 sept och jag undrar lite hur det fungerar med musiken? Behöver man ge kantorn noter på solosånger och in/utgångs musik? I såna fall, hur tidigt brukar man behöva tillhandahålla dessa noter?
    Det beror på vilken musik ni vill ha. Önskar ni Mendelssohn och Wagner samt "Aldrig ska jag sluta älska dig" som solo så är möjligheten väldigt stor att musikern - må vara kantor eller organist - har noter till dessa stycken. Vill ni däremot ha något mer "udda" så är det möjligt att ni kan behöva skaffa noter. Det bör göras i så pass god tid att musikern hinner öva in styckena - om han/hon nu känner att han/hon klarar av att spela dem.
Svar på tråden Fråga prästerna 14