Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Elena1: Teoretiskt kan prästen säga nej eftersom han/hon är den som avgör hur Gudstjänsten ska se ut. Men troligen gör han/hon inte det, det är bäl trevligt med extra musikförstärkning. Men boka inte orkestern förrän ni kollat med prästen. För säkerhets skull, menar jag.

  • Kjell Präst

    MsChevy: Det går inte att dra ner pratet om Gud och Jesus, det går inte att ta bort bönerna, det går inte att ta bort bibeltexterna och det går inte att ta bort psalmerna. Föreslår ni det för er präst kan nog en viss irritation uppstå eftersom vigseln är en gudstjänst där två människor ingår äktenskap inför Gud och får Guds välsignelse över äktenskapet.

  • Kjell Präst
    paisley skrev 2013-06-03 14:56:54 följande:
    Hej!

    Jag har följande frågor:

    Jag är med i Svenska Kyrkan, men inte min blivande man. Har för mig att det räcker att den ena partnern är medlem i kyrkan, stämmer det?

    Ansvarar vi själva för att dekorera kyrkan (altaret till exempel) med blommor, eller är det vanligt att det finns någon bukett eller liknande som kyrkan ordnar med?

    Tack på förhand :)

    Hej!


    Det räcker att ena partnern är medlem.


    Normalt finns det alltid blommor på altaret, i kyrkoårets färger. Vill man ha extra blomsterdekorationer utöver det ansvarar man själv för det - om det är okay för kyrkan att sådana extradekorationer ställs fram, man kan ju ha flera vigslar på rad och därför svårt att hinna med att "dekorera om" om alla brudpar ska ha sina egna medhavda blommor.

  • Kjell Präst

    Kouki: Någon lång predikan blir det inte, man kan ha med de flesta av ingredienserna från en vigsel, som böner, psalmsång, bibeltexter, in-och utmarsch. Däremot har man som sagt inte med den juridiska delen eftersom den redan är avklarad borgerligt. Det innebär att frågorna, löftena och tillkännagivandet utgår. Jag har hört om präster som ändå fornulerat något slags frågor, men HUR de gjorde det vet jag inte.

  • Kjell Präst
    MiaMiniMe skrev 2013-06-04 08:47:09 följande:
    Hej! En fråga angående ingångs och utgångs musik. Måste de spelas på en orgel? Vi har hittat en jättefin piano låt som vi vill ha som ingångs musik och en låt från enya som utgångs musik. Med det sagt undrar jag om man får lov att bar spela upp "vanlig" musik?
    Hej!
    Självklart är det alltid bättre att ha "levande" musik än "burkad", när man har tillgång till en skicklig musiker och en fantastisk orgel. Ibland önskar brudpar ändå CD-musik, och om bara kyrkan har tillgång till ljudanläggning (det har inte alla) så går det ofta att ordna. Vad gäller pianomusik så ställer en del kyrkomusiker- kanske de flesta- upp på att spela piano, andra gör det inte. Ni måste alltså kolla med den musiker som ska spela på er vigsel om han/hon kan tänka sig att spela piano. Men det finns alltså inget "förbud" mot att ha ingångsmusiken på piano istället för orgel.
  • Kjell Präst

    Kalaspinglan skrev 2013-06-04 14:33:54 följande: Kjell Präst skrev 2013-06-04 04:49:05 följande: Kouki: Någon lång predikan blir det inte, man kan ha med de flesta av ingredienserna från en vigsel, som böner, psalmsång, bibeltexter, in-och utmarsch. Däremot har man som sagt inte med den juridiska delen eftersom den redan är avklarad borgerligt. Det innebär att frågorna, löftena och tillkännagivandet utgår. Jag har hört om präster som ändå fornulerat något slags frågor, men HUR de gjorde det vet jag inte. Jag hoppar in här: I Finland krävs det att båda i paret är medlemmar i kyrkan för att man ska kunna gifta sig kyrkligt. Jag gissar att det därför är ganska vanligt med kyrklig välsignelse istället, då ser formuläret ut såhär:evl.fi/EVLsv.nsf/Documents/D3FE70CE03ACC627C2...(längst ner på sidan finns en .pdf som jag antar är den finländska kyrkohandboken)Prästen konstaterar alltså att paret redan ingått äktenskap (imperfekt) och frågar alltså om brudparet vill älska varandra och visa varandra trohet.Är detta en möjlighet i Svenska kyrkan?Som sagt, jag vet att kolleger formulerat något slags frågor - och varför inte dessa? Det borde absolut gå.

  • Kjell Präst

    Angelica och Engin: Det vanliga är att paret knäböjer, inte vid välsignelsen utan vid förbönen. Har man skäl att avstå går det säkert bra. Jag kan inte gå igenom hela vigselordningen, men den går att hitta på nätet. Själva ordningen, med psalmer, böner, bibeltexter och "predikan" går inte att påverka så mycket, men man kan ju genom att aktivt välja texter etc få en personlig vigsel i alla fall.

  • Kjell Präst
    Mrs Lindahl 2014 skrev 2013-06-19 15:48:49 följande:

    Jag har en liten fråga om om bibelläsning, psalmer och välsignelse på engelska. Min mamma är nämligen amerikan och delar av min släkt pratar inte svenska. Är det "okej" att ha vissa delar på engelska? Hur brukar präster ställa sig till detta?


    En annan fråga gäller körer, kan man fråga församlingens kör att sjunga på ens vigsel eller är det lite "fräckt"? Om de ställer upp, ska man då betala dem som musiker eller hur funkar det?


    Tacksam för svar :)


    Det går absolut att ha delar av vigseln på engelska, det finns till och med en handbok där de kyrkliga handlingarna (dop, vigsel, begravning) finns på olika språk, däribland engelska.
    "Fräckt" är det inte att fråga om kören kan sjunga, men det är inte så vanligt att det förekommer - jag har aldrig varit med om det. Om man har en anknytning till kören kan ju saken komma i ett annat läge, men att kören skulle ställa upp på vigseln hos någon de inte känner är väl inte helt troligt. Men frågan är ju fri!
  • Kjell Präst
    CoG skrev 2013-06-19 18:23:37 följande:
    Kjellpräst

    Hur vanligt är det att man träffar sin präst 2 veckor före vigseln pga att denna haft semster och utan att prästen hört av sig före sin semester och berättat att upplägget ser ut så?

    Jag tycker att det är lite dåligt att låta brudparet stå o vänta tills bara 2 veckor innan vigseln med att höra av sig o boka tid.
    Jag tycker också att det är ganska dåligt. Jag brukar träffa paren ungefär en månad före vigseln. Skulle jag ha semester till veckorna före vigseln skulle jag träffa paret före semestern - alternativt göra som du säger, meddela paret förutsättningarna och hoppas på förståelse
Svar på tråden Fråga prästerna 14