Inlägg från: Aniara4 |Visa alla inlägg
  • Aniara4

    Fråga prästerna 14

    Jag var nyligen på en vigsel mellan en katolsk och en ortodox person, de hade tydligen mycket svårt att få gifta sig utan att någon konverterade. De gifte sig till slut i Svenska Kyrkan, efter tillåtelse från ärkebiskopen.

    Men jag antar att det är betydligt lättare om den ena är protestant. Ortodoxa kyrkor brukar väl dock vara lite kinkiga och vilja att man ska konvertera?

  • Aniara4
    Jeez skrev 2011-09-19 23:04:42 följande:
    Nja, de olika samfunden har olika syn på vad en vigsel är (ett sakrament eller inte), men det är också en del kulturella skillnader, så det beror på vilken kyrka du möter och vilken präst.... 
    Ok. Jag känner bara till två fall, paret ovan (där den ena var rysk-ortodox och den andra som sagt katolik) och en svensk som var på väg att gifta sig med någon i USA som jag inte vet vilken ortodox gren det var, och i båda fallen krävde den ortodoxa kyrkan att den andre skulle konvertera för att de skulle kunna vigas i den kyrkan.

    Men det är förstås s.k. anekdotisk evidens...
  • Aniara4

    Vi hade två solosånger, och vår präst föreslog en ordning som jag tycker blev väldigt bra:


    *Ingångsmusik


    Psalm


    Inledningsord


    Textläsning


    Solosång


    *Frågorna


    *Bön över ringarna


    *Löftena och ringväxlingen


    *Tillkännagivandet


    Solosång


    Förbön


    Fader Vår


    Välsignelsen


    Vigseltal


    Psalm


    *Utgångsmusik

  • Aniara4
    Kjell Präst skrev 2012-05-22 10:36:17 följande:
    Oftast sjunger man vers 1-2 på båda. Jag tycker själv att vers 3 på "En vänlig grönska" (eller "En vanlig grönsak" som vi säger när vi vill skoja till det lite...) bör undvikas vid vigsel. Orden "Allt kött är hö och blomstren dö" känns kanske inte optimala i sammanhanget
    Fast om man vill kan man ju se det som en påminnelse om att vår tid är utmätt och det gäller att göra det mesta av den, inte minst den tid man har tillsammans med den man älskar?
  • Aniara4
    sommar2014 skrev 2013-02-01 13:43:10 följande:
    Jag kände likadant som du kring det heteronormativa, även om jag själv råkar gifta mig med en man ville jag inte ha en klapp på axeln för att jag gjorde "rätt". Det var en av anledningarna till att vi frågade en prästkompis som jag vet delar mina/våra värderingar. Hen hade rätt mycket insyn i arbetet med den nya gudstjänstordningen och visste vilka förändringar som diskuterades.
    Det står ju i vigselordningen att "Ovanstående text (Matt 19:4–6) kan utgå och ersättas av följande alternativ:", och som jag förstår det inte uttryckligen att valfriheten bara gäller vid samkönade vigslar. Vi "slapp" den i alla fall och hade två andra texter.
  • Aniara4
    Kjell Präst skrev 2013-03-31 20:53:43 följande:
    Det brukar inte skapa några problem (även om det tyvärr händer ibland). När man ringer till den församling där man vill gifta sig så nämner man bara att man har egen präst med sig.
    Förutsättningen är förstås att man först har pratat med den tilltänkta prästen, antar jag?
  • Aniara4
    Kjell Präst skrev 2013-04-01 11:01:42 följande:
    Aniara4: Självklart, man måste först själv ordna en präst, sedan meddelar man vigselförsamlingen att man gjort det.
    Jag tyckte bara det var säkrast att förtydliga eftersom det inte framgick helt klart om Carina10 hade pratat med prästen i fråga, eller om hon hoppades att hemförsamlingen skulle kunna kontakta hen och fråga.
  • Aniara4

    Jag tycker det kan vara fint med  psalm 289, Guds kärlek är som stranden. Där sjunger man ju "Vi frihet fick att bo där, gå och komma, att säga ja till Gud och säga nej". Den förmedlar ju (tycker jag) ett öppet välkomnande och icke-dömande, att man faktiskt är fri att säga nej.

  • Aniara4
    Bella84 skrev 2013-07-16 23:15:40 följande:
    Jag är väldigt glad för kyrkan och vill att mina tärnor ska göra något på själva vigseln. Har du några bra förslag på någon text som skulle passa? Något kanske hämtat från bibeln?

    Vänligen Bella
    I vigselordningen finns ju förslag på texter:
    www.svenskakyrkan.se/default.aspx

    Att tärnorna läser varsin text blir väl jättebra.

    (Jag är iofs inte präst, bara kyrkonörd Oskyldig )
  • Aniara4

    Vi gjorde så att vi hade de fullständiga namnen, inklusive mellannamn, i frågorna (för att liksom etablera vilka vi var och göra det lite mer högtidligt), sedan bara förnamn i löftena när det var mer så att säga mer personligt mellan oss två.

  • Aniara4
    RobinJessica skrev 2014-04-01 17:51:14 följande:

    Hej! Vi tänker inte skriva egna löften osv. vad exakt är det vi kommer säga i kyrkan? Mer än bara JA. Vi vill helst säga så lite som möjligt. :P 


    Finns två att välja mellan:
    www.svenskakyrkan.se/default.aspx
  • Aniara4

    Jo, jag har en teologisk fråga. I vilken av helvetets kretsar hamnar spammande fotografer som dränker alla diskussioner?

    (Ja, detta är även ett försök att lyfta upp "riktiga" trådar ovanför reklammassan.)

  • Aniara4
    cookie skrev 2015-07-20 12:49:54 följande:

    Hej!

    Jag undrar om man utan vidare får välja präst, dvs inte nödvändigtvis anlita tjänstgörande präst i den kyrka som man har bokat?

    Jag är svensk, min blivande make är fransk-tysk, och vi skulle gärna vilja hitta en präst som kan viga oss på svenska med inslag av franska och engelska under ceremonin (med tanke också på att de allra flesta gäster kommer tillresandes från utlandet). Det är viktigt för oss att vigas av en präst som har en stor öppenhet för andra kulturer och att vi tillsammans kan utforma en personlig och "internationell" vigsel. Har ni möjligtvis tips på var/hur man kan komma i kontakt med präster som kan tänkas vilja genomföra en sådan vigsel i Stockholm/Uppsala-trakten? Tack på förhand!

    Vänliga hälsningar


    Det bästa är att framföra önskemålen till församlingen ni ska vigas i. I bästa fall har de en språkkunnig präst de kan schemalägga den dagen. Jag har varit på flerspråkiga förrättningar i Tyska kyrkan, men var man hittar fransktalande präster är jag osäker på.

    Visst kan man fråga en präst som inte jobbar i den aktuella församlingen, men det är värt att veta att den prästen i så fall måste göra jobbet helt på sin fritid och inte får ta emot någon ersättning. Vi hade en "egen" präst, men det var en kompis som tyckte det var roligt.
Svar på tråden Fråga prästerna 14