Fråga prästerna 14
Tamana: om ni har ett hinduiskt bröllop så kan ju ingen kristen präst utföra det. Hur en hinduisk vigsel går till, eller var man hittar en vigselförrättare, känner jag inte alls till. Eller missförstod jag frågan?
Tamana: om ni har ett hinduiskt bröllop så kan ju ingen kristen präst utföra det. Hur en hinduisk vigsel går till, eller var man hittar en vigselförrättare, känner jag inte alls till. Eller missförstod jag frågan?
Kala skrev 2013-07-01 13:06:18 följande:Hej,Vilken service med denna tråd! Stort tack. Jag har en fråga gällande brudkrona. Vad jag förstår så brukar man få låna/hyra församlingens brudkrona (om det finns en sådan). Gällande vårt bröllop har vi dock inte riktigt bestämt var denna kommer äga rum. Om man lånar brudkronana, måste man ha vigseln i den kyrkan som kronan "hör till"? Går det bra att gifta sig i en kyrka på annan ort? Går det bra att låna brudrkonan och använda den vid borgerlig vigsel eller finns det krav om kyrkovigsel vid lån/hyra av brudkrona? Tacksam för svar!Hej!I den kyrka där jag jobbar finns ingen brudkrona, det finns inte överallt. Därför är jag inte riktigt säker på rutinerna kring lån av sådan. Om jag jämför med lån av dopklänning så är det meningen att man lånar klänningen i den kyrka där vigseln ska äga rum - är det samma sak med brudkrona så kan man alltås inte ta med kronan till en annan kyrka. Att det skulle gå att låna den till borgerlig vigsel håller jag för helt uteslutet.
Ello skrev 2013-07-01 15:25:06 följande:Jag skall gifta mig nasta år och funderar mycket på det har med att gå in i kyrkan. Min blivande man ar av valdigt stark mening nar det kommer till att inte se mig (bruden) fore man ar I kyrkan.Min far lever inte langre sa jag har inga planer på att bli overlamnad. Men min fråga ar om jag skulle gå in med hans bestman och han gar forst in med min tarna. Ar det helt out of the questions? Ar det jattekonstigt om man gor så?Vad tycker praster rent generellt om ett sånt upplagg? Jag tanker då att vi båda får gå in, och få lite uppmarksamhet, men slipper ga helt sjalv... och då får vi också se varandra i kyrkan precis som vi båda vill. Några tankar? (Eller andra forslag!)Ledsen om det redan tagit upp, har letat lite i tråden men finner inget liknande.Tacksam for svar =)Jag har aldrig varit med om det uppslag du föreslår - skulle det inte se konstigt ut om du gick med marskalken och din man med tärnan? Lite rörigt känns det allt - men omöjligt är det kanske inte, det får er vigselpräst svara på. Präster har ingen generell åsikt om detta, inte om brudöverlämning heller - vi har olika ståndpunkter.
Nämen här var det ju ingen trängsel just nu!
jimsan78 skrev 2013-07-17 18:21:57 följande:Prästen mailade oss och undrade om vi tagit ut vigselblankett från församlingen. Vad är vigselblankett? . Det är en blankett från församlingen som prästen fyller i och lämnar in så att ni blir registrerade som gifta i församlingen. Den ska alltså inte sammanblandas med blanketten "Intyg om vigsel" som man får från Skatteverket tillsammans med hindersprövningen. Av din fråga antar jag att ni vigs av en präst som inte är anställd i församlingen där ni ska vigas - annars sköts blankettuttaget utan att brudparet är inblandat i hanteringen så att säga.
Carina10: Församlingen är skyldig att ordna fram en kyrkomusiker. Ni ska inte behöva stå där utan musik på bröllopsdagen.
Pnufs: En präst i Svenska kyrkan kan, såvitt jag vet, inte hursomhelst viga någon i ett annat land. Kanske är det likadant i ert fall, dvs att den danska prästen inte har vigselrättbi Sverige. Dock finns det något som heter Borgåöverenskommelsen som innebär att medlemsländerna där välkomnar varandras präster. Tydligen tillhör danska kyrkan denna överenskommelse sedan något år. I så fall kanske det ändå går. Jag kan alltså inte svara helt säkert på frågan.