Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    Ninisen skrev 2014-05-07 22:22:42 följande:

    I septemer ska min konfirmationspräst, som nu är pensionär sedan 2 år tillbaka hålla i vår vigsel. Min fråga är hur benämner jag honom i vigselprogrammet/agendan? Ska jag skriva Kyrkoherde Emeritus eller bara Kyrkoherde?

    Sen vet jag att vår präst inte har något emot brudöverlämning, vilket är bra eftersom jag (förhoppningsvis) kommer att gå in i kyrkan mellan min son och min dotter. Min och den blivande makens tanke är att han går in i kyrkan mellan sin son och sin dotter först, och att de gör det till musik. Är det möjligt att göra så? Är det musiker eller präst som avgör om det är okej?


    Kyrkoherde är han ju inte längre, det är en tjänst och den uppehåller man inte när man gått i pension. Somliga kyrkoherdar väljer att kalla sig "emeritus", det är en titel som egentligen främst är förbehållen biskopar. Traditionellt torde det rätta alltså egentligen bara vara "präst", det är man livet ut. Men ska du använda någon av de titlar du nämner så är "kyrkoherde emeritus" det bästa.

    Svaret på den andra frågan är att det är prästen som avgör, så det bör ju inte vara något problem i ert fall.
  • Kjell Präst

    Kan nämna att svaren på frågorna ibland kan dröja längre nu än förr. Det beror på att BT i och med omgörningen tog bort funktionen att man får mail när någon skrivit i ens tråd. jag får alltså inte veta när en ny fråga kommit upp utan märker det först när jag går in på sidan.

  • Kjell Präst
    30giftervioss skrev 2014-05-08 11:51:23 följande:

    När brukar det vara lagom att boka in med prästen för att gå igenom vigsel, musik och annat?

    Brukar det vara prästen som hör av sig till paret och bokar eller är det upp till oss själva att höra av oss till kyrkan och boka tid?


    Prästen hör av sig, men när det sker varierar mellan präster. Jag hör av mig och bokar tid ungefär en månad före vigseln, det finns präster som hör av sig tidigare än så,men även de som hör av sig senare, bara någon vecka före vigseln. Tycker du att det dröjer för lång tid utan att du fått höra något är det absolut inte fel att själv kontakta prästen/församlingen
  • Kjell Präst
    cecbj195 skrev 2014-05-15 09:28:20 följande:

    Hej,

    Vi ska gifta oss i augusti nästa år, i min hemkyrka. Jag har i flera år arbetat nära tillsammans en av prästerna där, som konfirmandassistent, och har länge velat att hon ska viga oss. Nu i helgen var vi i kyrkan på gudstjänst (jag bor inte i den staden längre så det blir inte så ofta) för att dels visa den för min fästman som aldrig varit där tidigare och dels prata med henne om vigsel. Då får jag reda på att hon ska sluta i sommar och börja jobba i en annan församling. Enligt henne går det bra att hon viger oss i min hemkyrka ändå, men att det kan bli lite svårare med kalendrar o.s.v.

    Hur svårt är det att få ihop det här? Vill så gärna ha just den prästen och den kyrkan. Finns det något vi kan göra för att underlätta och säkerställa att det blir som vi vill?


    Det är inte alls omöjligt att få till detta, men det krävs ju att er önskepräst tycker att det är okay att så att säga jobba gratis, på sin fritid. För hon får inte ta emot ersättning från er för detta, och ingen av församlingarna kommer att betala henne. Sedan gäller det förstås att ni hittar ett datum då både ni, kyrkan och prästen är lediga. Men, som sagt, inget oöverstigligt problem, sådant här görs hela tiden. Ni kan egentligen inte underlätta annat än om ni är flexibla med dag/tid för vigseln så att det är lättare att hitta en gemensam tidpunkt.
  • Kjell Präst
    Lajna skrev 2014-05-15 09:37:50 följande:

    Hej,

    Jag undrar om man kan ha en "blessing" i en kyrka av en präst, tyvärr måste vi ev gifta oss i UK innan vi kommer till Sverige, vi har redan bokat kyrka och präst därav frågan. Vi vill att Sverige datumet räknas som vår vigsel av alla.


    Hej!

    Jag vet inte riktigt vad du menar med en "blessing", men om det helt enkelt är detsamma som vår "välsignelse" så är det möjligt om vigseln varit borgerlig. Ritualet kallas då "Välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap" och kan göras vigsellikt om man vill, med psalmer, böner, bibeltexter, eventuellt solosång etc. Dock utgår frågorna och löftena eftersom detta är den juridiska delen av vigseln, och har ju redan klarats av i den borgerliga ceremonin. Självklart måste ni också i god tid underrätta er svenska vigselpräst att det inte är en vigsel utan en välsignelse ni vill ha
  • Kjell Präst

    Frults: Jag vet inte hur vigselrätten för amerikanska pastorer ser ut, men jag vet att jag bara har vigselrätt i Sverige. Kanske är det likadant för dem?

  • Kjell Präst
    Lajna skrev 2014-05-28 10:40:43 följande:

    Fragade tidigare and valsignelse i kyrkan da vi troligen maste gifta oss borgerligt innan i UK.
    Hur fungerar det da med hindersprovning? Behovs det visas upp for prasten? Har i UK fungerar det annorlunda. Antar att vi far ett aktenskapsintyg har, fungerar det istalletfor?
     


    En välsignelse över ett ingånget äktenskap är ju ingen juridisk handling, som en vigsel är. Någon hindersprövning behövs alltså inte när ni träffar prästen i Sverige. Ni är ju redan gifta då. Osäker på om det behövs ett äktenskapsintyg, men det kan ni väl alltid ta med er ifall prästen frågar efter det. 
  • Kjell Präst

    Lajna: Jag antar att du menar en välsignelse över ett borgerligt ingånget äktenskap. En sådan är en gudstjänst och leds av prästen. Det finns gudstjänster i kyrkan som leds av "lekmän", men det är då speciellt utvalda personer. "Vem som helst" kan alltså inte leda en gudstjänst. En välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap kan utformas ganska vigsellikt. Ringbyte och löften ingår dock inte. Jag vet ändå att man ibland har formulerat om dessa moment så att de kan tas med i en annan form.

Svar på tråden Fråga prästerna 14