Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Fråga prästerna 14

    Jeez skrev 2012-06-05 10:46:43 följande:
    Alltså, det som händer är att prästen intygar att vigseln har gått till enligt gällande regelverk (dvs enligt svenska kyrkans ordning  genom vilken vi har vigselrätt). Om det anmäls och uppdagas så kan prästen få en tillsägelse av domkapitel (kyrkans egen tillsynsmyndighet kan man säga) och h*n kan bli av med vigselrätten (kammarkollegiet bestämmer). Nu tror jag att just antal psalmer inte är en så stor fråga, men det har hänt att präster som inte visat respekt för och följt de regler som finns har blivit av med vigselrätten. Det har ffa skett när de vigt utan hindersprövning.

    Vad gäller vigselgudstjänsten så handlar det om en helhet. Också psalmerna talar sitt språk. Men det är varje präst som har ansvar och gör pastorala överväganden. Väl medveten om vilka avsteg h*n gör om h*n går med på något som är mot ordningen. 
    Bra svar Glad
  • Chicita
    anks skrev 2012-06-09 12:22:23 följande:
    Nu är inte jag präst.
    Men det finns dom som har gjort tokigare saker än så i kyrkan (folk som dansar in mm).
    Så visst finns det väl en chans att din präst går med på det. Men det är ju inget som någon här kan lova.

    Mitt råd är att ringa och prata med någon på expeditionen och berätta vilken kyrka ni bokat och vilket datum ni har och berätta att ni gärna skulle vilja gå in så här. Och om det finns någon präst som godkänner det så vill ni gärna i alla fall ha önskemål om att få den prästen.

    När jag bokade vår kyrka så berättade jag att vi hade medeltidstema och att vi gärna skulle vilja ha vissa utvalda delar på latin, och att det var viktigt för oss att få en präst som var bekväm med latin.
    Ett par månader senare ringde en präst och pratade med mig om vilka tankar jag hade. Jag sa att jag absolut inte ville göra något som skulle ta bort från gudstjänsten eller gå emot hennes önskemål, men att vi ville att det i alla fall kanske skulle kunna kännas lite medeltida för våra gäster. Vi vet ju att en medeltida cermoni inte ser ut som den gör i dag. Men vi ville att gästerna skulle känna igen sig så vi körde på en vanlig men lite omgjord cermoni.
    Prästen tyckte att det lät jättekul och la ner en hel del tid på att undersöka mera om medeltida traditioner i kyrkan Glad

    Så alltså... det är bättre att stämma i bäcken än i ån. Frågan är fri, och önska kan ni ju alltid göra
  • Chicita

    Jag är inte präst men jag svarar ändå.

    Bara axlar i kyrkan är sällan ett problem, kyrkan har ingen generell klädkod.
    Men om er präst anser att du bör täcka dom så är det upp till honom eller henne att säga det. Så oavsett hur många svar du får här inne så är det ändå din präst som har sista ordet.
    Jag tror dock inte att det är något problem. Kan det vara 1 präst på 500 som anser att det inte är ok möjligtvis...

    Och om du får ha musik på skiva eller inte är något du måste kolla med kyrkvaktmästaren och din präst. Och gärna provspela.
    För alla kyrkor har inte anläggningar för musik på CD, och de som har kan ibland ha problem med vissa format på skivor.

  • Chicita
    pumiz skrev 2012-07-30 20:00:02 följande:
    Måste man vara konfimerad för att få gifta sig i kyrkan eller räcker det med att vara döpt...?
    Du ska vara medlem i Svenska Kyrkan. Om du är döpt eller konfirmerad har inget med saken att göra vad jag vet.
  • Chicita
    Pyttsan skrev 2012-07-30 20:17:39 följande:
    Nu är jag inte svensk utan bara nyfiken, men om man inte är medlem, men döpt och konfirmerad i svenska kyrkan, kan man inte bli vigd i en kyrka i Sverige då, men att det kostar? Och hur funkar det ekumeniska samarbetet med t.ex. katolska kyrkan eller frikyrkorna? 

    Vi betalde t.ex en liten avgift för att döpa vår dotter på försalingens lägergård, vilket är gratis för medlemmar. Det funkar likadant med vigslar här. Alltså, själva förrättningen är gratis, men lokalen kostar.
    Vad jag har hört så har konfirmation och dop inget med saken att göra.
    Det kostar inget om man är medlem i kyrkan, men annars kan man gifta sig eller döpa sina barn osv mot en avgift som du säger, under förutsättning att församlingen går med på det.
    Men det kan man alltså göra även om man inte är döpt eller konfirmerad.

    Jag svarade lite snabbt dock och glömde skriva om kostnaden. Jag fokuserade mer på det där "måste man". Och det enda jag har hört att man "måste" är att vara medlem - om man ska få det gratis.
    Dock är jag inte präst, och jag svarade bara på vad jag hört. Så jag kan inte ge dig ett svar med säkerhet. Bättre att Kjell svarar
  • Chicita
    Grodprinsens brud skrev 2012-08-14 20:41:19 följande:
    Hur kort kan man göra en vigselakt? Både jag och min blivande make är väldigt blyga när det kommer till att stå i centrum på det viset och risken finns att vi inte kommer minnas mycket av själva akten mer än som något obehagligt. Alltså: hur pass kort och koncis går det att göra akten? Minsta antal psalmer, verser etc..
    Jag kan ju säga att jag inte heller gillar att stå i centrum.
    Och jag hade varit lite orolig för den biten.

    Men när vi kom fram till prästen så försvann allt annat.
    Det var bara vi och prästen i vår värld... Och ibland märkte vi av näbbarna, tärnor och marskalker...
  • Chicita
    diaboli skrev 2012-10-07 09:08:15 följande:
    okej, jag som ville att en vän skulle sjunga. men det kanske blir långdraget..? haha, mycket att tänka på med det där tycker jag . Men man kanske kan ha en psalm..?
    Du måste ha minst 2 psalmer.

    Vi hade 2 psalmer och 2 solosånger, trots att psalmerna vi valt hade många verser och prästen tog med alla, så tog vår vigsel inte så lång tid. 
    Jag tappade tidsuppfattningen lite inne i kyrkan.
    Men vigslarna ligger med 1 timmes mellanrum och vi hann med både vigseln, uttåg till en plats strax utanför kyrkoområdet där vi hade tid för fotografering och tack/ gratulationer innan prästen lugnt traskade tillbaka för att förbereda nästa vigsel.

    Så 25-30 min kanske vår vigsel höll på, för vi var ur vägen för nästa bröllopsfölje med marginal 
  • Chicita

    Vigsel utomlands i Svenska kyrkan kan kosta. Men det är olika i olika länder och församlingar som jag förstått det.
    Dock tror jag inte att du kan få något jättebra svar här i tråden utan du måste nog vända dig till det ställe du gifte dig på och fråga

  • Chicita
    maxmamma skrev 2012-10-29 19:38:41 följande:

    En fråga till er här inne eller till Kjell-Präst!!


    Finns det vinterpsalmer som passar när man gifter sig på vintern??


    Och det där med nu får du kyssa bruden är väl inget som måste vara med?!


    Skulle tycka det känns pinsamt o kyssas framför mina föräldrar o svärföräldrar.


    Och till sist, har fått godkänt av Skatteverket om hindersprövningen o namnbyte.


    ska dessa godkända blanketter ges till Prästen vid vigsel eller hur gör man?


     


    Tack för svar mvh maxmamma


    Vi lämnade in våra intyg om hindersprövning + namnändring på pastorsexpeditionen, men man kan ge dom till prästen vid vigselsamtalet också. Hör med din församling helt enkelt. Vissa präster vill ha in dom tidigare och andra senare.

    Och det där med "du får kyssa bruden" ingår inte. Glad
    Om du vill vara säker på att prästen inte säger det (vissa gör det på eget initiativ) så kan du helt enkelt säga att du inte vill pussas i kyrkan när ni har ert samtal.

    Psalmer är jag jättedålig på så det lämnar jag över till någon annan Glad
  • Chicita
    sommaren13 skrev 2012-10-29 18:44:00 följande:
    Kan man ha en präst från en annan församling än den man gifter sig i?
    Om jag minns rätt från tidigare diskussioner i den frågan så är det så att prästen som viger er inte får något betalt om han/hon gör det utanför sin egen församling.
    Men att så länge som han/hon har vigselrätt och är villig att viga er utan lön så går det bra.

    (det står till och med om det i trådstarten ser jag nu när jag kollar. Punkt tre, med ett tillägg under då reglerna hade ändrats) 
Svar på tråden Fråga prästerna 14