Inlägg från: Etheleglin |Visa alla inlägg
  • Etheleglin

    Hur utforma borglig vigsel?

    Vi kommer gifta oss borgerligt och vi har skrivit vår egen vigselceremoni.

    Vi tog en klassisk kyrkvigsels upplägg, valde andra texter och sånger, egna löften osv och så träffade vi våran vigselförrättare för att prata igenom med honom om vad han tycker. I en borgerlig vigsel finns det ett par meningar som måste ingå för att äktenskapet skall bli juridiskt godkänt och han hjälpte oss att stoppa in de på ett snyggt ställe. 

    Ett krav från vår sida var att det skulle vara lika pampigt som en kyrkvigsel, men personligare och utan ordet "gud". 

  • Etheleglin
    Fårävvör skrev 2010-12-15 21:29:28 följande:
    Det här undrar jag också... Vi bokade våran vigselförrättare idag (den enda i kommunen som tjänstgör den dagen) och han verkade helst inte vilja träffa oss innan eftersom han jobbar på annan ort... Och det räckte om han fick "manuset" fem minuter före vigseln... Känns lite halvhjärtat men jag fattar ju att han har mer att göra än att bara vara vigselförrättare... Vi fick hans mailadress så vi kör nog lite påtvingad kontakt den vägen! Och vill vi verkligen träffa honom, så borde det ju gå på nåt sätt...
    Dessutom ska jag låna "Den svenska högtidsboken" på biblioteket tänkte jag (den är slut på förlaget), det är humanisterna som gett ut den och det verkar finnas en del förslag på borgerlig vigsel, dikter etc i den (så har jag fattat det som iaf, men har inte tittat i den än).
    Så än så länge har jag inte så stor koll på hur vår vigsel kommer bli, men jag är jätteintresserad av att höra tips och idéer från er som vet mer!
    Om ni inte tycker att han verkar bry sig tillräckligt mycket så är det bara att välja en annan vigselförrättare, men att då vara beredd på att betala milersättning när han/hon får köra från annan ort.

    Vore roligt om ni skrev en riktigt lång och utförlig ceremoni och sedan mejlar honom, undrar hur hans min ser ut när han läser det? ^^
  • Etheleglin

    När ska ni gifta er? Efter vårat bröllop så skulle jag kunna visa vår ceremoni.

  • Etheleglin
    Sophie skrev 2011-01-08 11:43:09 följande:
    Det är viktigt att tänka på att de vigselförättare som tjänstgör i kommunen inte får någon annan ersättning för uppdraget än 110 kr och då ingår resa dit och efterarbete. Om man vill ha en längre ceremoni och/eller har speciella önskemål är det bra om man klargör detta innan och frågar om det är okey. Om man träffar sin förrättare innan så görs det på hennes/hans lediga tid, bara så man är medveten om det.
    Fast det där skiljer sig från ställe till ställe. Här får de lite mer betalt, men några resor ingår inte. Vill man gifta sig på annan plats än stadshuset eller stadsparken får man betala milersättning.

    Våran vigselförrättare är för övrigt pensionär, så allt han gör är på hans "fritid". 
Svar på tråden Hur utforma borglig vigsel?