Inlägg från: Aleta |Visa alla inlägg
  • Aleta

    Brudöverlämning - hit eller shit?

    MrsT2011 skrev 2011-01-31 22:03:27 följande:
    Det här börjar lukta lika unket som diskussioner i stil med "vartannat övergångsställe ska ha skylten FRU gårman". Att jämställdhetsfrågor alltid ska urarta i de mest meningslösa strider! Läg krutet på det som är viktigt istället, som lika lön för lika arbete och andra tunga bitar. Hur familjer väljer att lägga upp sin vigselakt är väl totalt poänglöst i jämställdhetsdebatten? Dessutom tycker jag att man tar för hårt på denna påverkan som de stackars flickebarnen utsätts för, "hade de inte sett någon annan gå in med sin far hade de inte kommit på tanken". Här måste jag bara påpeka, precis som jag gjorde i början, att influensen stavas U-S-A! Om ni bara visste hur påverkade vi alla blir av allt vi ser som skapats i hollywood. Jag älskar film men jag upphör väl för tusan inte vara en tänkande människa för att jag kollar på hollywoodfilmer! Man får ofta höra besvikna kommentarer på kyrkbacken nu för tiden om att brudparet inte kysstes i kyrkan, och då brukar jag halvt på skämt fråga om de trodde att prästen skulle säga "you may noooow kiss the briiide". Samma sak med brudöverlämning, man ser det på film och antingen vill man ha det eller tycker man det är helt förkastligt. Det är precis så enkelt, vi behöver ingen diskussion om hur ungar påverkas eller hur jämställt det är, vi behöver bara inse vad det är vi tittar på varenda lördagkväll. Och vad är det som är så hemskt med utländska influenser? Kyrkan är mån om att vigselakten ska följa ritualen och det är helt rätt, ska det vara någon mening med att gifta sig i kyrkan måste ju gud få vara en central del i det hela. MEN att dra det ett steg längre och börja ifrågasätta vilka traditioner, varianter, idéer och annat folk väljer att lägga till, det är faktiskt inte kyrkans sak. Det är bara en negativ och tråkig inställning att se brudöverlämning som ett hot mot jämställdheten, alla som väljer att ha det har garanterat skäl som bottnar i glädjen över att ha en "gammal" och en "ny" familj.
    Jag tycker att det var en intressant diskussion! 

    Det du skriver är ett skolexempel på hur ivrare för jämställdhetsfrågor behandlas.
    Man anklagas för att föra en "unken" debatt.
    Man anklagas för att inte engagera sig i viktigare saker. (Hur kan man ens förutsätta det? Det är betydligt troligare att man är engagerad i många saker än ingen alls.)

    Det är klassiskt att försöka förlöjliga sina motståndare, men ännu mer klassiskt faktiskt just när det gäller jämställdhetsdebatten. Kanske för att många är kvinnor? 

    Jag har lärt mig vad feminism är och att vara det - av min man!
    Jag hade gått på det där pratet om att det var okvinnliga, bråkiga manshatare - trots att jag inte trodde att jag hade gjort det! Jag sa att jag för jämlikhet, men kunde falla in i häcklandet som någon tidning gjorde av någons feministiska uttalande.
    Vårt undermedvetna är så otroligt mycket starkare än vad vi tror och att medvetet värja sig mot alla intryck vi får är nästan omöjligt. Just därför behövs de här diskussionerna!
    Vi behöver hjälpas åt att se - att diskutera vad vi ser!
    EN ensam människa klarar inte att se alla aspekter i livet, men tillsammans kan vi klara det!

    Det är flera brudar som efter en sådan här tråd har valt att gå in tillsammans med sin man (en nästintill unik tradition i världen) istället för med sin far som de planerat.
    Jag kan tänka mig att jag när jag var 20 absolut inte skulle ha funderat över detta, men tänk vilken sorg att få veta efter bröllopet vad man har spelat upp för scen och inse att man inte står för det! För min del skulle detta ha inneburit ett solkig kant på minnet av min bröllopsdag. Kanske finns det fler som jag därute som kan ha nytta av en sådan här diskussion? 

     
  • Aleta
    knyttan skrev 2011-02-01 11:33:59 följande:
    Okej, jag har egentligen mycket viktigare saker för mig....
    MEN!
    "Hur kan det vara ett uttryck för förtryck om jag har valt det själv?"

    Svar: Vi är alla i någon mening "offer" för kulturen vi lever i, vi är underkastade den. Lever man i en starkt patriarkal struktur är man visserligen mer förtryckt som kvinna, än om man lever i en struktur som inte är så tydligt patriarkal (som tex det svenska samhället). Men även om förtrycket är tydligt utifrån, är det inte säkert att det ser ut som ett förtryck innifrån. Jämför tex. den debatt som finns runt bruket att bära slöja inom islam. Nästan ALLA kvinnor som väljer att bära slöja gör det självmant. Det vill säga, den individuella kvinnans fria val. Ändå ser det ut som ett patriarkalt förtryck uifrån för den som inte är underkastad den kulturen. Den individuella kvinnan gör sitt fria val baserat på att hon vill vara en "fin" flicka till exempel, och en fin flicka döljer sitt hår, osv osv.
    På samma sätt finns det gott om saker i det svenska samhället som utifrån tydligt är kulturell påverkan och inte individuell valfrihet.
    Att göra alla frågor omkring jämstäldhet till frågor om individuella självständiga val är enbart korkat. Vi kan inte göra så självständiga val, eftersom vi alla är del av en struktur/kultur som påverkar oss. Men vi kan försöka bli medvetna om dessa strukturer och långsamt försöka förändra dem om de är ojämlika.
    Tyvärr misstänker jag att detta resonemang går långt över huvudet på de flesta som diskuterar här, med tanke på nivån på argumenten, men kanske man kan få någon att tänka till lite...
    Oh så bra sagt!
    Vilken bra jämförelse! Precis så är det ju! Många beslöjade kvinnor säger att de inte alls är förtryckta utan beskyddade och att det har det mycket bättre än vi. (Har jag hört i olika program på TV där kvinnor intervjuats. Jag känner inte själv någon så att vi har kunnat diskutera det. Det skulle vara jätteintressant!)
  • Aleta
    förlovadflicka skrev 2011-02-01 15:18:26 följande:
    Har inte läst allt nu, folk skriver så mycket :P
    Men jag tycker inte att det handlar om ojämställdhet att kvinnor är hemma med sina barn längre, jag vill definitivt vara det, mamman är viktigast och om jag får barn så vill jag amma länge och det är lite svårt för pappan att göra... 
    Jag ammade i över två år, vi delade lika för det. Efter halva tiden av föräldraledigheten så trappar man ner ammandet och kan därför amma före och efter jobbet.
    Man man är en minst lika bra förälder som jag om inte lite bättre till och med.

    Jag har ett par bekanta som delade på föräldraledigheten så här:
    Hon förmiddagar - han eftermiddagar.
    Ingen av dem var med andra ord borta fån jobbet alls (utom de första veckorna) utan båda jobbade halvtid.
    Hon helammade och pumpade ut så att han kunde ge i flaska på eftermiddagarna.
    Allt går att lösa om man vill och om man ser möjligheterna.
     
  • Aleta
    Jeliqa skrev 2011-02-01 15:28:08 följande:
    Vad sjutton har det här att göra med att kvinnor väljer att ta ut större delen av jämställdheten? Vi kommer att dela vår föräldraledighet rätt av.  
    Har jag någonsin ens påstått att vårt samhälle är jämlikt? Jag skrev att det faktum att vi har ett val idag är ett tecken på jämställdhet i mina ögon. När folk som du kommer och hoppar på en för att man väljer att göra någonting annat än vad normen anger så är det inte att vara ett dugg jäkla feministisk eller jämställd. Folk som försöker propsa på en någon annan tro än den man själv har tar ifrån en det fria valet och medverkar därmed till att samhället ALDRIG kommer att bli jämlikt. Jämlikhet handlar inte bara om att kvinnor och män skall stå lika högt i kurs utan om att alla människor, oavsett deras val kring exempelvis ett bröllop är lika mycket värda. 

    Du skriver att mitt val att ha "brudöverlämning" inte är ett steg i rätt riktning för jämställdhetsfrågan. Men hur mycket jämställdhet ligger det i dina försök att tvinga över mig till ett val som jag inte känner är rätt i hjärtat?
    Men är det verkligen en fråga om att tvinga någon till något?
    Jag trodde att vi diskuterade vad vi tycker om fenomenet brudöverlämning, om dess innebörd, om dess symbolik och hur det påverkar samhället.
    Var kom du eller någon annan in som individ i den diskussionen?

    Bara för att man inte tycker likadant eller till och med tycker att något är fel så innebär det inte att man vill tvinga någon att göra exakt som en själv!!!

    Kan det vara så att man innerst inne vet att det vi säger förmodligen är sant som gör att det blir en sådan aggressiv och personlig reaktion! Det känns för mig som att man inte är riktigt trygg i sitt beslut om man inte klarar att alla inte håller med.
  • Aleta
    Emblas Mamma skrev 2011-02-01 17:10:36 följande:
    jag hoppas för all del att du aldrig får barn - fär det är du inte värd om du har den inställningen!

    KVINNOR ÄR TILL FÖR ATT AMMA SINA BARN!
    men jag antar att du är för jävla VÄRDELÖS för det!
    MEN VAD SÄGER DU MÄNNISKA! 
    Det här var nog det lägsta jag någonsin har läst på BT - SKÄMS!

     
  • Aleta
    Emblas Mamma skrev 2011-02-01 17:54:34 följande:
    JAHA!?
    SÅ HELT ÄRLIGT SÅ ÄR DET FEL ATT VARA HEMMA M;ED SITT BARN!½?!??!?!?!

    Förkalra då varför ni vill skaffa barn!?
    För att inte vilja vara med dom!?
    För att inte vilja "gulla" med dom som verkade vara så fult!
    Emblas mamma INGEN och jag menar verkligen  INGEN har skrivit att det är fel att vara hemma med sina barn.
    Vissa tycker att man ska dela lika och det är en politisk åsikt som du och alla andra bör respektera!

    Notera att vi i Sverige har ett otroligt förmånligt förhållande för föräldrar. I de flesta andra länder får man vara hemma kanske två veckor, sedan är det adjöss med jobbet.
     
    Att vi har det så bra beror på att folk har kämpat för det och politiska beslut har tagits. Det fanns säkerligen många som tyckte att det var helt onödigt.

    Nu är det så att vi alla är med och betalar föräldraförsäkringen och trots att den är bra så kan det ojämna uttaget mellan könen påverka delar av samhället negativt.
    Det är med andra ord inget konstigt alls att det finns de som vill att alla ska dela lika. Alla betalar ju till den.

    DU måste verkligen, som den goda förälder du har ambitionen att vara, lära dig att respektera och bemöta andras åsikter på en annan nivå. Det kommer dina barn att tacka dig för i framtiden när du har gett dem ett bra verktyg för att hantera mänskliga relationer.

     
  • Aleta
    Emblas Mamma skrev 2011-02-01 18:40:33 följande:
    ja, vi delar MER än lika, pappa när hemma MER i detta fallet!

    Men nu pratar jag om dom stackars mammor som INTE har råd att vara hemma mer än ett år och knappt det.
    Hur ska dom göra om dom vill helamma i 10 månader?
    Då finns det ju inte mycket att välja på!

    Vi andra som har lite bättre betalt och som klarar vara hemma med lite mindre pengar,
    självklart kan vi dela lika,
    men det är inte så lätt för alla!
    Det är givetvis en ond cirkel.

    Kvinnor har lägre lön för att man tror att de ska vara hemma längre och även för att historiskt sett fick männen högre löner eftersom de var "familjeförsörjaren" .

    Om man har råd att vara hemma längre så beror det på att man själv har brutit sig ur mönstret.  För att alla ska kunna göra samma sak måste samhället omstruktureras.

    Helamning brukar inte rekommenderas längre än 6-8 månader. Jag ammade som sagt i över två år, båda mina barn.

    Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att man delar föräldradagarna exakt lika. De som har råd kan stanna hemma längre. Så funkar det ju med allt annat, de som har råd har fler fördelar.

    Egenföretagare kan inte vara hemma, då har de inget jobb att gå tillbaka till sedan. Kanske kan någon komma på någon kreativ lösning för dem?

    Annars skulle man väl kunna tvinga män med vanliga jobb att vara hemma, annars fick man böta, det vore väl en idé! Då kan inte företagen strunta i att män skaffar barn de också.

    Tillbaka till överlämnandet:
    Du har klart och tydligt sagt att mamman är den viktigaste föräldern. Självklart ska väl din mamma lämna över dig?
  • Aleta
    Burre Präst skrev 2011-02-01 19:04:58 följande:
    Ursäkta om jag avbryter diskussionen om föräldraledighet, men jag väntar fortfarande...

    Fortfarande har jag inte sett ett enda vettigt argument för att införa brudöverlämning, eftersom det är vad det handlar om; införande av en ny tradition i den svenska vigseln.

    Det är mycket möjligt att brudparets gemensamm ingång i kyrkan bara har varit en jämställdhet på ytan, historiskt sett. Svenska kvinnor har troligen varit utsatta för samma förtryck som andra under historisk tid.

    Men varför byta ut en tradition som utåt sett symboliserat jämställdhet mot en som utåt sett symboliserat förtryck?

    Det väntar jag fortfarande svar på...
    För övrigt tycker jag färgerna är både opraktiska och fula!
    Det vore verkligen uppfriskande med ett välformulerat och innehållsrikt svar på den frågan...
  • Aleta
    Lissie84 skrev 2011-02-01 20:29:17 följande:
    Jag har aldrig sagt att man ska införa det Flört...  Men diskussionen om solkorset ovan visar ju lite på hur symboler ändras, vad vissa ser som ett tecken för nazism ser andra som ett tecken för solen, innan 1920 var det väl ingen som tänkte på det som en nazistsymbol... 

    Varför införde man den nuvarande "ingången" när den först kom, hur såg det ut innan dess? Vad jag uppfattar att debatten handlar om är dels frågan om jämställdhet och dels frågan om att hålla fast i sina traditioner. Ifall ni inte hade förknippat brudöverlämning med något negativt hade det då varit ok att införa?
    Hur skulle ni ställa er till att England inför att brudparet går in tillsammans? Engelsmännen blir flyfröbannade för att de tycker att det visar på en patriarkatisk tradition när mannen släpar sin blivande utmed altargången kanske till och med utan stöd av hennes familj som så gärna vill följa hennes sista steg som ogift....  Nu säger inte jag att det är så de skulle se vår tradition men det är ju så vi diskuterar deras. Även ifall vi säger att det inte alls är så längre så betyder det ju inte att det har varit så... 

    Jag tycker det är lite kul att vända på argument och försöka se saker från båda sidor, det är så man lär sig Skrattande 
    Bra! Så här ska det vara att diskutera!

    Med tanke på ditt förra inlägg om hur den brittiska och amerikanska kulturen sakta sipprar ut över världen och omärkligt tar över så kanske det inte är så himla oviktigt med sådana här diskussioner om man vill behölla lite kul svensk kulturtradition.
    Undrar just hur SD:are ställer sig till en sådan fråga? De ska ju vara så himla emot allt osvenskt...
    Kanske får vi se dem bränna amerikanska flaggor inför nästa val? (As if!)
    (Sorry, helt OT, men en del googlande har på senaste tiden fört mig till forum av mindre rumsren karaktär.) 

    Jag ser inget självändamål med att sprida den svenska modellen till andra länder. Jag kan tänka mig att man sprider goda idéer som jämlikhet t ex, men de måste implementeras i de aktuella samhällena med tanke på den inhemska kulturen.

    Även om var och en gör som han/hon vill så måste det vara tillåtet att få påpeka att man anser att valet inte är det bästa. Tror man ändå på det man gör så genomför man det i vilket fall.  

    Nä, nu börjar jag bli trött och bara svamlar känner jag... 
  • Aleta
    Kattpoet skrev 2011-02-01 23:02:58 följande:
    Oki, vill ni veta något intressant som inte har med detta att göra, det var flera  invadrare som röstade på SD för att de trodde det  var Socialdemokraterna.
    Vad bra, med lite bättre information till nästa val kanske det resultatet ändras då! (Hoppet är det sista som överger en...)
Svar på tråden Brudöverlämning - hit eller shit?