Inlägg från: BlackWIngedAngel |Visa alla inlägg
  • BlackWIngedAngel

    Namnändring, pass och bröllopsresa

    loluna skrev 2011-02-13 19:29:31 följande:
    för det första, så är det ingen som kollar att mab VERKLIGEN har det rätta efternamet på flygplatsen, bara det stämmer mot biljetterna. För det andra är det ju inget som säger att han måste byta pass bums efter resan...
    om ni ska åka inom europa, så behövs väl baa ID?
    Jo, det kan faktiskt hända, men det är nog ganska ovanligt. Vet ett par som blev kontrollerade när de mellanlandade i Frankrike på vägen hem. Personnumret på den ene partnern stämde inte med namnet i passet längre, så de blev nekade. Fick köpa nya biljetter i nya namnet och skaffa nya, tillfälliga pass på ambassaden för att komma hem. Inte roligt.

    Till TS; Om ni ska åka så pass snart efter bröllopet, så kan väl din blivande vänta med att byta namn? Det kan ni ju lösa när ni kommer hem igen. Alternativt så kan ni ju boka resan lite senare.
  • BlackWIngedAngel
    PeppoZ skrev 2011-02-13 21:05:41 följande:
    Menar du alltså att man kan skriva hans nuvarande efternamn på blanketten om anmälan av efternamn och sen skicka in ändringar för honom när man kommer hem?

    Eller kan man vänta helt med att skicka in papprena. Har för mig att det stod att man skulle lämna papprerna om anmälan av efternamn till vigselförrättaren...?

    Jag kanske är helt ute och cyklar?

    Eller lämnar man in den böanketten med nya efternamnet och sedan söker det nya namnet efteråt hos PRV?
    Man lämnar den godkända hindersprövningen till vigselförrättaren. Det är möjligt att man kan lämna efternamnsändringen till vigselförrättare, det vet jag faktiskt inget om. Men den ska i vilket fall skickas till skatteverket i slutändan och bara OM man ska ändra sitt efternamn. Vill man vänta med att göra ändringen till senare så kan man göra det.
  • BlackWIngedAngel
    PeppoZ skrev 2011-02-13 21:31:45 följande:
    "De som gifter sig ska enligt namnlagen (1982:670) senast i samband med vigseln
    anmäla vilket efternamn de ska ha i äktenskapet. Anmälan görs till Skatteverket i
    samband med ansökan om hindersprövning eller till vigselförrättaren."

    sådär står det på blanketten iaf så man kan lämna denna till vigselförrättaren i samband med vigseln.
    Jag får be om ursäkt. Det var mer än vad jag visste. Men det stämmer i alla fall att man inte behöver byta namnet vid vigseln utan vid ett senare tillfälle. Så ni kan behålla era respektive namn till efter bröllopsresan.
Svar på tråden Namnändring, pass och bröllopsresa