• 1700tal

    Kinaklänningar och gaffel däremellan!

    Vill bara visa vad jag menade med ivory och vit hos milly... Den vita ÄR ju naturligtvis inte blå men här ser ni skillnaden på taften:


  • 1700tal
    daniiel skrev 2012-02-13 19:22:12 följande:
    Det är ganska stor skillnad. Sådär "gul" är inte Myloves ivory.. inte så bra bild detta, men deras är mer såhär, som på bilden nedan och min klänning var ju också i ivory och inte lika mörk som jag tycker Millys såg ut att vara. Att det kan skilja så mkt..

    Ja, visst är den ganska mörk... Riktigt gräddig. Här är en annan i ivory, den ser kanske inte riktigt lika gul ut men fortf åt det gräddigare hållet..


  • 1700tal
    servetten skrev 2012-02-13 19:31:43 följande:

    Tack! Fattar inte att jag inte sett dem. MEN idag kom min klänning som jag spontanshoppade för en månad sedan och den var så mycket finare i verkligheten än vad jag trott och den satt som en smäck..!! Får inte gå ner mer nu till oktober bara :S Tror bannemig jag behåller den. Jösses jag är ju helt skakis, JAG i en brudklänning liksom, jag kände mig helt lycklig bara av att prova den haha


    Så jag läste väl igenom hela tråden i onödan ;)


    Nejdå funderar på att beställa tärnklänningarna från kina =)


    Men åh vad kul, VISA!! Vi vill se bild omedelbums!! Var beställde du den ifrån?
  • 1700tal

    Servetten - nu var det inte helt klart att avgöra om du ville ha uppriktiga åsikter eller mest "ååååh, vad fin" eftersom du själv gillar den.. Jag tycker iaf den var jättefin framifrån. Bakifrån, hm... Kanske är det för att snörning går ihop så mkt. Eller att den har en massa ostrukna veck... Men mkt klänning för pengarna, helt klart!

  • 1700tal

    Hm, känner att jag måste reda ut lite i tygdjungeln! Har skrivit enormt mkt om detta men eftersom det är så många nya i tråden är det nog läge med en liten repetition.


    Först och främst finns olika "strukturer" på tyget, dvs hur det är vävt. De man oftast använder i brudklänningar är satin, taft (taffeta på eng), chiffong, organza, tyll samt fodertyg. Chiffong, organza och tyll vet ni säkert hur det ser ut. Men satin och taft:


     


    Satinet... är glansigt, tungt (väger massor), mjukt, följsamt och tjockt. Uppfattas som lyxigt och "dyrt" (förmodligen för att det är så otroligt tjockt). Är ganska svårt att draperas mkt, kan se bubbligt och "bulligt" ut. (pga tjockleken) Ser ut så här:



     


    Taften... är matt, lätt, lite stelare och ganska prassligt. Uppfattas mer som lätt och luftigt, ibland dock lite "plastigt". Om man tar foto med blixt kan det se jätteblankt ut av reflektionerna (har skett många ggr här i tråden när vi tar bilder på våra taftklänningar) men IRL är det matt. Det är lätt att drapera utan att det blir "bulligt". Ser ut så här:



     


    Sen var det det här med silk...


    Men det är en helt annan sak, för då börjar vi prata om material. Dvs vad tyget är gjort av.


     


    Då är det så att ALLA ovanstående sorters tyg finns i både silk och icke-silk! Silket (eller sidenet, det är samma sak) är betydligt dyrare. Men eftersom silkesproduktionen sker i Asien så är det fördelaktigt att beställa en sidenklänning från just Kina, om man nu vill ha en sån. (jag har en klänning i sidentaft...)


     


    Sidentygerna heter då följande: silk satin, silk taffeta, silk chiffong, silk organza och silk lining (fodertyg). Sidentyll (googla på mette marits eller monacos kronprinsbröllop, deras slöjor är i silke. Även pronovias har silkesslöjor har jag sett. De brukar man inte sätta spets eller applikationer på eftersom silkestyllen är så spröd) finns men jag har inte sett det hos kinaföretag av nån anledning. Milly har det inte.


     


    Icke-sidenversionerna av samma tyger är av polyester och det är de som finns i vanligt svenska brudklänningsbutiker. Tro inte att brudklänningar (här) under 25-30 000 kr är gjorda av nåt annat än polyester, det är inte ekonomiskt möjligt att sälja dem för mindre. Min La sposa tex (med en prislapp på 15 000 kr) är i polyester.


    Hursom, motsvarigheterna är polyester är de som bara kallas taft/taffeta, chiffong, organza osv. Satinet däremot brukar finnas i olika tjocklekar och man använder ett tjockare till brudklänningarna och ett tunnare (och billigare) till tärnklänningarna. Det traditionella tjocka till brudklänningar kallas oftast "bridal satin 395". Vissa mindre nogräknade tillverkare och försäljare kallar tyget för "silk" men tro inte på det om inte priset är minst det dubbla mot vad det "borde" va. Fråga då om det är 100% silk och om det står i klänningen.


     


    Jag har tygprover på ALLA ovanstående tyger hemma, i både silkesversionen (eller siden som det heter på svenska) och polyesterversionen. Så om ni vill veta mer eller undar om nåt, säg till. Vissa är det större skillnad mellan silk och polyester än andra (chiffongen tex känns nästan likadana i silk och polyester). Däremot kan man inte prata om skillnaden mellan silk och satin, för det är två olika saker. Men man kan prata om skillnaden mellan silk satin och polyster satin. Och man kan prata om skillnaden mellan silk och polyester.


     


    Sen kanske man kan tillägga att siden är ett naturligt material från silkesmaskar och det blir inte statiskt. Alla polyester är "onaturligt"/kemiskt framställt och är statiskt.


     


    Ytterligare får tilläggas att en sidenklänning från Kina för 7000 kr INTE kan jämföras med en polyesterklänning som säljs här i Sverige för 10 000 kr! Då får man kliva upp i mångdubbla prisklasser för att hitta motsvarande kvalité.


     


    Nu blev det ett långt inlägg men det kan va bra att ha lite kunskap på benen när man pratar med Kina och överväger alternativen.

  • 1700tal

    Och Skummis, HEEEJ!!! *vinkar* 100 år sen ju... Kul med en liten kicka, grattis! <3

  • 1700tal
    BettyBoop skrev 2012-02-15 17:26:08 följande:
    Ingen som vet?
    Jo, både tjockare, bättre tyger men även mängden tyg (man kan ju snåla rätt mkt på tyg och det blir ändå en fin klänning). Spetserna skiljer ju väldigt i kvalité och pris så för en spetsklänning skulle jag absolut välja Coral's bridal eller Landy. Personligen skulle jag välja Coral's, deras egensydda spetsklänningar på hemsidan är helt underbara.
  • 1700tal
    liva skrev 2012-02-15 18:05:46 följande:
    Otroligt bra guide.... synd att det fanns en bättre sökfunktion så att den gick lätt att hitta om folk har frågor när det gått 100sidor igen om sisådär 1mån.
    Går det att göra en en länk till ett specifikt inlägg? Har inte riktigt begripit mig på sökfunktionen här på BT

    Nej, BTs sökverkyg är under ALL kritik. Dessutom tror jag det mesta jag skrivit om tyger var i de äldre trådarna. Många har framfört till BT att man ska kunna söka i själva tråden/trådarna men respons uteblir. Det var ju så att förut stängdes trådarna efter 3 mån, sen fick man starta en ny. Då uppstod inte det problemet, det hann inte skrivas så mkt i varje tråd.


     


    Det är på gott och ont att det pratas så mkt i den här tråden. Den kan va svårt att hänga med i men å andra sidan är allt "mellansnack" (som vissa stör sig på, men då får man leta upp en annan tråd ) det som gör den så aktiv och levande. Vi startade "gaffeltråden" efter att vi fick skit i den förra tråden för att vi pratade för mkt OT! Den förra tråden blev då ren kinatråd och denna fick man prata hur mkt man ville i. Behöver väl knappast tillägga att den andra stendog!


     


    Så vi får alla hjälpas åt att svara på samma frågor om och om igen.

  • 1700tal
    daniiel skrev 2012-02-15 20:43:17 följande:
    Jättefin klänning, hoppas den kommer bli bra :) Jag tror att en underkjol med två ringar skulle vara fint till den där klänningen, om man vill att den ska likna klänningen på bilden. Tre ringar kan bli lite mycket för den där klänningen (vet dock inte hur Millys underkjolar ser ut) och en utan ringar ger inte samma "ballong"-form på kjolen, utan då blir den mer A-linje formad och "rak" i fallet. Vilket också kan vara väldigt fint, beroende på ens eget tyckte och smak.

    Av Millys underkjolar skulle jag ta den med 3 ringar för det är den som har "ballong"-formen (dvs lite "ball gown"-siluett). Den med 2 ringar är spikrak A-linje. Som till min sista raka klänning, där är den perfekt. Dessutom kan man både justera och ta bort ringarna om man vill. Men det gäller ju bara Millys förstås.

Svar på tråden Kinaklänningar och gaffel däremellan!