• Midvinterflicka

    Vilken avec är godast?

    Vi ska ha vår bröllopsfest på restaurang och vi kommer att bjuda på avec till kaffet, förslagsvis två olika sorter. Nu undrar jag, vad tycker ni att vi ska bjuda på?

    Baileys är ju gott förstås, men vad mer brukar man bjuda på? Har ni några favoriter?

    Bröllopstårtan blir en skogsbärstårta, gräddtårta med skogsbärsmousse inuti och blåbär och hallon ovanpå, inte för att det spelar någon roll kanske, men ändå...

  • Svar på tråden Vilken avec är godast?
  • Smilla07

    Baileys och whiskey brukar vara vanligast att ha.

  • Loppansson

    Åh, vad svårt. För i vårt umgänge är det nog tre "avec läger" de som dricker konjac, whiskey och baileys...

  • Sörön10

    baileys, en whiskey, en konjak och cointreu (eller hur det nu stavas!) är väldigt vanligt att ha på ett avecbord, sas. Den sistnämda är den som vanligast stryks. Enligt vår restaurang och de ställen jag varit på iaf! =)

     


  • Silverglitter

    Baileys, whiskey och konjak känns som det vanligaste. Jag föredrar något annat, då jag inte gillar whiskey, och tycker att baileys kan bli lite för "klibbigt". Ett par förslag förslag på annat: Xante ("päronkonjak"), calvados, grappa.

  • BlackWIngedAngel

    Konjak och likör är ju de två vanligaste alternativen. En del har whiskey också. Men en konjaksort och en likörsort känns viktigast om man "bara" vill ha två.

    Hennessey är en personlig favorit när det kommer till konjak.
    Björnbärslikör är annars en väldigt bra idé, även om det inte är helt enkelt att få tag i. Min syster köpte det till mig i Tyskland och det slår aldrig fel. Alla verkar tycka om den! Det klart, dricker man bara Tequila rose och Baileys så kanske den är för stark i smaken, men alla andra som dricker "vanliga" (klara) likörer tycker om den och det gör även de som, liksom jag, inte dricker likör i övrigt. 

  • prinsessanogrodan

    Xante är gott! Jag brukar inte tycka om avec, men Xante är gott
    Jag satt precis och försökte komma på vad "den där goda päronkonjaken heter" ha ha ha tack Silverglitter!

  • Midvinterflicka

    Tack alla!

    Xante låter ju som en riktig höjdare. Nu måste ni hjälpa mig igen, jag ska räkna ut vad det kommer att kosta. Hur många cl rymmer ett glas konjak eller likör?

  • ClaraH

    Vi kommer att ha Baileys (som jag personligen inte gillar (för sött)), sherry och cognac (gillar jag inte heller, för starkt). Jag tycker att både Baileys och cognac är ytterligheter åt olika håll och att sherry t.ex. är något mittemellan.


  • ClaraH
    Midvinterflicka skrev 2011-04-08 10:45:13 följande:
    Tack alla!

    Xante låter ju som en riktig höjdare. Nu måste ni hjälpa mig igen, jag ska räkna ut vad det kommer att kosta. Hur många cl rymmer ett glas konjak eller likör?
    Man kan ju ha en "fyra" eller "sexa", det är väl normalstorlek.  Tänk på att Xanté inte är det samma som konjak, om du nu tänkte ha konjak.
  • MuBu

    Jag har 2 favoritlikörer;

    Wiskeylikören
    Drambuie
    , bild 1 visar hur flaskan såg ut förr och bild 2 hur den ser ut nu!



     


    Den andra likören är Kaffe och gräddlikören Sheridan's Original Double





  • Zelmah

    det vanligaste är ju att man har Baileys och nån cognac eller Baileys och nån whisky om man bara har två. En söt avec och en lite robustare/kärvare eller vad man ska säga. Xanten blir ju mellan eftersom den är sötare än vanlig cognac. De som inte gillar sött (sånna som mig) kanske hade saknat ett lite kraftigare alternativ. Vi kommer nog att köra på Baileys och whisky typ Famous Grouse som är en bra blended skotsk whisky, vi har många whisky-älskare bland våra gäster och vi själva gillar det mycket. Min favvo är dock rökig, Lagavulin men den har ett väldigt saftigt pris plus att många villa ha lite snällare virre som inte e så rökig :)

    Som Klara H säger så brukar en avec ligga runt 4-6 cl per man. Så räkna utifrån det. En 70cl flaska räcker då till ca 11 -17 pers beroende på om ni kör med 4:or eller 6:or.

  • Kattpoet

    Med den tårtan ni har så skulle jag inte servera bailyes  utan hålla mig mer till    Hallon likör, blåbärslikör, Creme cassis  och för att vara annorlunda  så  Disaronno, frangelico och en kaffelikör.

    Vad ni ska undvika  i Whisky om ni vet att ni har  whisky älskar i gänget är blended,  teacher, red label, grants är inget en  person älskar whisky skulle välja att dricka.

  • Zelmah
    Kattpoet skrev 2011-04-10 18:21:54 följande:
    Med den tårtan ni har så skulle jag inte servera bailyes  utan hålla mig mer till    Hallon likör, blåbärslikör, Creme cassis  och för att vara annorlunda  så  Disaronno, frangelico och en kaffelikör.

    Vad ni ska undvika  i Whisky om ni vet att ni har  whisky älskar i gänget är blended,  teacher, red label, grants är inget en  person älskar whisky skulle välja att dricka.
    Men Famous Grouse är en bra blended som annat innehåller Highland Park och Macallan, två bra destillerier. Många tycker om Famous Grouse och den är ett bra val som ligger mellan de kraftiga rökiga isley whiskyerna och de lite "mesigare" sorterna. Många gillar inte rökiga även fast de är förtjusta i Whisky. Famous går hem hos de flesta. Men har man råd att satsa på en Single Malt så ska man ju gärna satsa på det. Highland Park har en mer integrerad rökighet, lite mjukare. Bushmill är mildare.
    Men all blended är inte lika med dålig whisky. Men det finns ju såklart sorter man bör undvika, typ de som Kattpoet nämner. Tipset på hallon eller annan bärlikör är nog fint till er tårta som jag inte ens tänkte på.

    Men nu verkar det väl iofs inte som det blir nån virre överhuvudtaget för TS så detta inlägg var kanske lite onödigt, men nån annan kanske har nytta av det vad vet jag...
  • Kattpoet

    Zelmah, jag bor med en skotte, blended whisky är något man inte har till bröllop, då ska det vara fin dricka. 
     Bushmill är mildare eftersom den är irländsk och de har ett annat sätt att göra whisky på.
    Famouse Grouse kommer faktiskt numera i en rökig smak den med.

    Och för att återknyta till avec,  unvidk Bols likörer, de bara smaksatta saker och passar bäst till att blanda drinkar med.  Synd att man inte kan få tag i de finska bär likörerna längre, jag tror de bara säljer lapponia  och verla numera.  

     

  • Zelmah
    Kattpoet skrev 2011-04-11 10:48:49 följande:
    Zelmah, jag bor med en skotte, blended whisky är något man inte har till bröllop, då ska det vara fin dricka. 
     Bushmill är mildare eftersom den är irländsk och de har ett annat sätt att göra whisky på.
    Famouse Grouse kommer faktiskt numera i en rökig smak den med.

    Och för att återknyta till avec,  unvidk Bols likörer, de bara smaksatta saker och passar bäst till att blanda drinkar med.  Synd att man inte kan få tag i de finska bär likörerna längre, jag tror de bara säljer lapponia  och verla numera.  

     
    ja visst är det skillnad på smaken beroende på region! jag tipsade bara om att det var två exempel på olika Singel Malts med olika smaker. Men vissa gillar skotsk, vissa irländsk , vissa isley, vissa speyside, highland etc.. det är ju olika. Men vad jag menade eg är väl att det kan vara bra att kanske inte satsa på just en Laphroaig just till bröllopet eftersom inte alla gillar de kraftigt rökiga sorterna. (flera bland våra gäster gör inte det, även fast de uppskattar whisky) Ifrågasätter inte dina kunskaper och håller med om att en Singelmalt är att föredra.... men alla kanske inte har råd att lägga 500-1000 kronor per 70cl och då kan ju en blended funka fint ändå. Men har man råd med singel malt så självklart ska man ta det, och kanske inte den allra rökigaste :) Men de flesta är ju faktiskt bara lekmän och inga whiskyprovare. Sen är det klart att en singel malt är mkt festligare än en blended det är ju inget snack! :) Hade vi haft budget till det så hade jag velat haft två olika sorters singelmalt whisky´s en rökig och en mildare. Då hade nog alla blivit nöjda, inklusive jag själv hehe... Men nu är budgeten som sådan att det för oss förmodligen får bli en Famous Grouse (som min m2b tycker är den bästa blended), den vanliga, och sen nåt sötslisk i form av Baileys eller liknande till de som hellre dricker det. Skulle vart kul med nån calvados oxå men det blir nog för dyrt i vår tighta budget, hellre att det finns gott om öl och vin så att det räcker och blir över än att vi ska ha tre olika avec-sorter känner jag. Festen ska ju hålla igång länge ;)

    Hoppas du TS hittar några avec som ni känner er nöjda med!
Svar på tråden Vilken avec är godast?