Behöver råd om mat
Ett grymt gott bröd:Det här behövs:
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt + 1 msk honung
12 1/2 dl vetemjöl special
+ mjöl till utbakningen
Så här gör du:
Smula jästen i en bunke och rör ut det med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och mjölken, samt salt och honung. Rör ner mjölet, och arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö ett par matskedar mjöl ovanpå degen, täck med en handduk och låt den jäsa i 1 - 1 1/2 timme.
Värm ugnen till 240 - 250 grader. Smörj två bakplåtar, eller använd bakplåtspapper. Strö ut rejält med mjöl på bakbordet, och tippa försiktigt ut degen. Knåda inte, för sjutton gubbar! Alla bubblor som uppkommit i jäsningen måste finnas kvar.
Strö lite mer mjöl ovanpå och klappa försiktigt degen litegrann. Skär snabbt (jag använder degskrapa) degen i 6 - 7 cm smala remsor, och dela sedan varje remsa i 2 - 3 delar. Formen spelar inte så stor roll, det viktigaste är att de har ungefär samma storlek. Flytta bitarna efter hand till plåtarna.
Grädda bröden direkt (de behöver inte jäsa), en plåt i taget mitt i ugnen i ca 17-20 minuter. Tänk på att om bröden får svalna utan handduk blir brödskorpan frasig, och under handduk blir den mjuk.
Blåbärskaka
3 ägg
4 dl socker
200 gr smält smör
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
4 dl blåbär
Smörj en ugnsplåt med lite höga kanter till att börja med. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i resten av ingredienserna i smeten. Häll smeten på plåten och strö över blåbären. In i ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter. Kakan blir supergod; lite härligt seg