Inlägg från: m2012 |Visa alla inlägg
  • m2012

    Tips för macarons!

    Jag har bakat efter detta receptet, blir alltid kanonresultat! (följ det slaviskt!)

    Macaroons
    150g fint, fint malen mandel
    150g florsocker
    2 msk fint malda torkade Lavendelblommor
    120g äggvitor, uppdelat i två skålar
    35g socker
    150g socker till sockerlag
    50g vatten till sockerlag
    ev. Karamellfärg


    Gör så här
    Blanda mandel, siftat florsocker och malda lavendelblommor i en skål. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter. Rör i 60g äggvita och ev. några droppar karamellfärg i mandel och florsockerblandningen. Vänd ned den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt macaroonerna vila 30 min och grädda de sedan i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.


    Vaniljsmörkräm
    200g Smör
    3 dl Florsocker
    1 Vaniljstång, urskrapad
    1 Äggula



    Vispa alla ingredienserna tills det blir en jämn och slät kräm. Spritsa på en klick av smörkrämen på hälften av kakorna och lägg sedan ihop dem. Förvara macaroonerna i kylen.


    Och det är fantastiskt gott med lavendelblommor!
    Tips! Det finns mandelmjöl på Lidl (!!!) slipper man krånglet med att mala själv och eget mandelmjöl är oftast inte tillräckligt tort.

    På Cervera finns det en macrons-silikonduk. Du får den perfekta formen mha den då det är utstansat cirklar redan :)

Svar på tråden Tips för macarons!