Inlägg från: Kattpoet |Visa alla inlägg
  • Kattpoet

    Recept på bröd!

    Om du vill ha en limpa som det näst in till omöjligt att misslyckas med  och som smakar gott även när det fryst och smakar nybakt  även 2 dagar efter baking så  är   Skållad grötlimpa perfekt.

    Enkel Grötlimpa. 2 limpor

    4 dl  havre gryn
    8 dl kokade vatten
    2 msk mörk brödsirap
    1msk salt
    1 dl  raspolja.
    2 dl kallt vatten
    1 pkt torrjäst
     ungefär  1-1½ litre mjöl

    Tag en bunke som tål värme,  häll i  Havregryn, salt, olja och sirap.   Häll på det  det kokande vattnet på havren och  rör med träslev.  Täck med en duk och låt stå i  45 min.  
    Häll i det kalla vattnet och rör, stoppa ner fingert och känn hur varmt det är, det ska vara ljummet inte hett.  Är det hett , vänta en stund till.  Rör in jästen  och  rör in mjöl, börja med 4 dl och fortsätt tills du måste använda händerna och knåda in  mjölet tills  du har en deg som  inte fastnar på dina händer.
    Jäs in en timme med handduk över.  
    Slå ner degen och häll ut på   mjölat bakbord.  Knåda degen  i 5 min.  Dela degen i två  bollar och rulla till två  korvar.  Ta två limpformar,  lägg en ren  handduk  över varje.  damma över med mjöl. Mjöla korvarna och lägg den  i formarna. Lägg en hand duk över och låt jäsa i 30 min.

    Jag måste start min ugn 15 min  kvar av  jäsningen  för att den ska nå  225 C  när den  har jäst  klart, du vet nog hur bra din ugn är.  Sätt in en plåt och låt den värmas upp med.   Tag ut den heta plåten,Ta bort handuken  som över, stjälp  limporna på plåten ta bort handuken som är under. Sätt in  i mitten av ugnen och  baka i  35- 45 min .
    Det ska låta håligt när du slår med  träslev, då är brödet klart.

    Blandad Grötlimpa.

    2dl rågflingor
    2dl havre flingor
    2 dl solrosfrön
    2 msk mörk brödsirap
    1msk salt
    1 dl  raspolja.
    2 dl kallt vatten
    1 pkt torrjäst
     ungefär  1-1½ litre mjöl

    Gör som ovan, men blanda fröna med gröten.

    NötGrötlimp

    4dl havregryn
    2dl hackade hasselnötter
    2 dl hackde  valnötter
    1 msk honung
    1msk salt
    1 dl  raspolja.
    2 dl kallt vatten
    1 pkt torrjäst
     ungefär  1-1½ litre mjöl

    Följ receptet som ovan med knåda in nötterna med mjölet.

    Nötfrukt grötlimpa.
    4dl havregryn
    2dl hackade hasselnötter
    2dl hackade aprikoser
    1 msk honung
    1msk salt
    1 dl  raspolja.
    2 dl kallt vatten
    1 pkt torrjäst
     ungefär  1-1½ litre mjöl

    Gör som ovan och blanda frukt och nötter med grynen.

    Behöver du bättre förklarat för dig, säg till!  

     

  • Kattpoet

    FAN!!!  Jag missade  de 8 dl vatten som  det ska vara i de andra recepten!!
    Här är det korrekta recepten, man måste ju ha  vatten för att kunna göra gröt!

    Blandad Grötlimpa.

    2dl rågflingor
    2dl havre flingor
    8 dl Kokande vatten
    2 dl solrosfrön
    2 msk mörk brödsirap
    1msk salt
    1 dl  raspolja.
    2 dl kallt vatten
    1 pkt torrjäst
     ungefär  1-1½ litre mjöl

    Gör som ovan, men blanda fröna med gröten.

    NötGrötlimp

    4dl havregryn
    8dl kokande vatten
    2dl hackade hasselnötter
    2 dl hackde  valnötter
    1 msk honung
    1msk salt
    1 dl  raspolja.
    2 dl kallt vatten
    1 pkt torrjäst
     ungefär  1-1½ litre mjöl

    Följ receptet som ovan med knåda in nötterna med mjölet.

    Nötfrukt grötlimpa.
    4dl havregryn
    8 dl vatten
    2dl hackade hasselnötter
    2dl hackade aprikoser
    1 msk honung
    1msk salt
    1 dl  raspolja.
    2 dl kallt vatten
    1 pkt torrjäst
     ungefär  1-1½ litre mjöl

    Gör som ovan och blanda frukt och nötter med grynen.
     

Svar på tråden Recept på bröd!