Vi med budget på under 40 000. Hur gör man? tips idéer bilder :-)
Vi skulle ha ett riktigt budgetbröllop var det tänkt.
Men sen hände ett par saker och det blev inte så... Men det betyder ju inte att jag inte har kvar planeringen inför budgetvarianten och kan dela med mig av
Jag bakar tårtor åt andra rätt ofta även om jag är amatör och det kan bli som det blir. Så att baka tårtan själv var givet. Och det behöver inte vara något avancerat faktiskt. Gräddtårtor med lite fruktdekoration är helt ok även på ett bröllop
Om man vill göra en sån där "amrikansk tårta" alltså lagren är staplade direkt på varandra. Så har jag några tips.
Fyllningen behöver vara skär-fast. Vilket betyder att när man skär en bit så ska det inte rinna ut något från den sida man skar emot.
Om man inte vet hur man gör en skärfast mousse så finns det jättemånga goda pulvervarianter på olika svenska tårtsidor (kakburken, tårtdecor mm). Ok pulvermousse är inte fullt lika gott som äkta hemgjord, men man behöver inte oroa sig för att den ska bli för lös eller för hård. Och jag har fått jättemycket beröm för dom bröllosptårtor jag gjort med sån mousse.
Om man inte vågar sig på att täcka tårtan med sockerpasta eller marsipan så är det helt ok att bre grädde eller smörkräm över.
En god smörkräm med väldigt enkelt recept är:
1 del philadelphiaost
1 del vit choklad
1 del smör
Smält smör och vit choklad försiktigt, vispa ihop det med philadelphiaosten.
Om ni ska täcka med marsipan eller sockerpasta så behöver ni först bre på smörkräm på tårtan. Dels för att "limma fast" överdraget mot tårtan, och dels för att det kan börja svettas annars.
Varje lager tårta bör stå på en papptallrik om det ska gå att stapla den sen.
Kapa upp blompinnar i lagom höjd och tryck ner i tårtan. Ställ sen på nästa våning ovanpå. Blompinnarna kommer göra att varje lager bär sig själva så att säga. Tårtan behöver inte ta så mycket vikt, men om inte fyllningen är fast i konsistensen så kan pinnarna börja glida och så rasar hela grejen till slut ändå. Så ta det säkra före det osäkra
Satsa på höjd. En hög tårta ser proffsigare ut än en låg. Höjd får man dels om man har tjockare tårtbottnar, och dels om man är generös med moussefyllningen...
Mitt andra sätt att spara pengar var att jag skulle sy min egen klänning + hans kläder + brudnäbbarnas klänningar, servetter mm mm...
Och det gjorde jag också.
Det som vi inte sparade in på var maten. Vi skulle ha gjort den själva också, men så hittade vi en cateringfirma som specialiserar sig på den typ av mat (1300-tal) som vi var ute efter. Och så fick vi tag i proffsgycklare, som verkligen var värda sin vikt i guld för att sätta stämningen (och annat som gjorde att det drog iväg mer än vi först tänkt.. Men som i slutänden var värt varenda krona )
Att tillverka dekorationer själv, att göra sina egna trycksaker och sånt är ett bra sätt att spara pengar på.
Dekorerade glasburkar kan bli suveräna ljuslyktor. Kottar och grankvistar och torkade grenar kan bli supersnygga som dekorationer. Limefrukter, päron och äpplen är billiga och bra sätt att få in färg och göra dukningen personlig...