Inlägg från: ClaraH |Visa alla inlägg
  • ClaraH

    Kyrkligt eller borgerligt - hur gör ni andra agnostiker?

    Jag tolkar i och för sig inte agnostiker som du tolkar det. Agnostiker är väl en person som anser att man inte kan veta om gud finns eller inte. Själv definierar jag mig som ateist så för mig var det självklart att inte gifta mig i kyrkan.

    Men hur som helst så skulle jag i din situation välja en borgerlig vigselakt. Då kan du skapa vilka cermonier som helst. Det du måste ha med är den korta eller långa versionen av den borgerliga vigseln. Vi valde den korta versionen och byggde på med musikstycken, diktläsning och flera solosånger och sedan höll vigselförrättare ett tal till oss. Du kan ju göra motsvarande men bygga upp det på en cermoniellt text (bara man har med frasen där man svarar Ja) som ni själva utformar.


  • ClaraH
    Aniara4 skrev 2011-09-17 09:43:03 följande:
    Nej, det är väl den formella definitionen av agnostiker a-gnosi betyder ju att inte veta.

    Vi är båda agnostiker, men han lutar mer åt "förmodligen inte" medan jag periodvis i livte har varit troende och lutar mer åt "kanske". För oss var det långt ifrån självklart att välja kyrklig vigsel och dra in Gud och kyrkan i vårt privatliv liksom. Men efter att ha funderat igenom det noga kom vi fram till att det ändå kändes tillräckligt ok.

    En bidragande orsak var att jag känner ett flertal kloka och bra präster, och hade i synnerhet en av dem i åtanke. En stark, klok och varm person med stark integritet och värderingar som vi båda delar. Jag vet ju också att Svenska kyrkan tillåter en ganska stor variation i åsikter bland sina präster och att det är långt ifrån alla jag sympatiserar med, och det var lite viktigt för mig att veta att prästen har ungefär samma syn på äktenskap som jag/vi.

    Sen är det väl så att domare inte längre har vigselrätt (annars kände vi en trevlig domare också Skrattande) utan det är mestadels politiker som är vigselförrättare, och jag har väldigt dåliga erfarenheter av politiker!
    Vår vigselförrättare är dommare (en barndomsvän till mig). De har ju inte längre per automatik vigselrätt men han har ju vigt en massa par medan han var dommare och fick sin ansökan om att vara vigselförrättare beviljad när han ansökte om det nu i år. Så nu har han förordnande i 3 år. Så om man känner en dommare kan nog han få en ansökan beviljad.
Svar på tråden Kyrkligt eller borgerligt - hur gör ni andra agnostiker?