• Dejli

    Sambon före äktenskapet eller inte?

    Jag skulle inte kunna gifta mig med någon jag inte bott ihop med, eller haft sex med. Det är helt enkelt för viktigt för mig hur vardagen fungerar, och jag skulle inte kunna chansa med det. Min sambo är min första sambo i ett kärleksförhållande, men har bott ihop med kompisar i olika vändor tidigare.

    För mig har det tagit ca 1-2 år innan man börjar se varandras "riktiga" jag, när man börjar störa sig på småsaker och gå varandra på nerverna. Det är då man verkligen måste jobba på hur man själv är att leva med och leva med den andras egenheter. När man inte har någonstans att "fly", därför att man bor gemensamt. Även om man träffas större delen av dygnet (min sambo flyttade in till mig nästan på en gång, men hade kvar sin lägenhet) så är det ändå en "säkerhet" man har i bakhuvudet.

    Sedan skulle jag t ex aldrig ge mig ut på en långresa (på ett par månader kanske) med någon jag inte bott ihop med ett längre tag, för när man ses stora delar av dygnet så kommer den verkliga personligheten fram, och då är det inte kul att sitta där och irritera sig på den andra. Det misstaget har jag gjort ett par gånger.

    Sedan så är sex inte en så stor del av förhållandet för mig - när det fungerar. Men när det inte fungerar så tar det upp en väldigt stor del av relationen, på ett negativt sätt. Det är ju självklart något man kan förbättra tillsammans, men det är ändå något som måste kännas bra för att förhållandet ska fungera bra för min del.

  • Dejli
    pierredouglas skrev 2011-09-19 09:48:58 följande:
    Vi ska gifta oss i april och har varken bott tillsammans eller haft sex. Så är det och det känns så skönt och mycket spännande. När man läser allas inlägg inser man att  att samboskap garanterar ett bättre äktenskap eller? Vad är kärlek? Vad är äktenskap? Någon skrev ''Instämmer till 100%. Aldrig att jag skulle gifta mig med någon som jag inte vet sedan innan att jag kan leva tillsammans med, under samma tak.'' Om detta är sant varför gör man slut igen efter många år tillsammans? Många påstår att ''Det är helt enkelt för viktigt för mig hur vardagen fungerar, och jag skulle inte kunna chansa med det.''
    Nej, det är ingen garanti. Men varför är det ett sämre alternativ för t ex dig att känna till mer saker om varandra och grunda sitt beslut på det, än att inte ha en aning? Om man upptäcker saker från början man inte kan leva med så har man åtminstone inte gått och gift sig innan man märkar av det. Människor ändras, men allra mest tror jag man ändras under de första åren i ett förhållande. Innan man helt hittat sin plats i relationen och sitt eget liv. Vardagstristessen och påfrestningar som barn etc råkar man ju ut för ändå, så dem räknar jag inte med.

    Och efter att ha bott ihop ett antal år så är jag ändå ganska säker på att han inte kommer ändra sig över en natt med saker som man faktiskt inte upptäcker innan man bor ihop. Jag tror t ex inte att han dagen efter vi gifter oss (efter att ha bott i ihop i snart 4 år) börjar slänga saker omkring sig och bete sig som en slusk. Sådant går faktiskt att dölja ganska bra under ganska lång tid...

    Jag upptäckte t ex många otrevliga saker med en tjejkompis jag bodde ihop med ett tag när vi pluggade. Hon var en nära vän sedan många år och vi både pluggade och jobbade ihop och sågs i princip hela dygnet utom när vi sov, men aldrig hade jag kunnat drömma om att hon hade ett sådant bedrövligt morgonhumör, eller att hon bosatte sig i badrummet varenda morgon så man inte fick en chans. Eller att hon lämnade disk framme i flera dagar utan att bry sig etc. Sådant tänkte man inte på när man inte bodde ihop, för då var det hennes hem där hon fick ha det som hon ville.

    Efter att ha bott ihop i ett antal år nu så vet jag MÅNGA saker med min sambo som jag inte hade en aning om från början. Det tog nog åtminstone 2 år innen jag kände att jag kunde säga att nu känner jag honom. Och då upptäcker man såklart många saker hela tiden fortfarande. Nu är det inga saker som vårt förhållande står och faller på, men jag har haft tidigare förhållanden där jag efter en tid av att nästan bo ihop (dvs man sover i princip alltid ihop och tillbringar mycket tid ihop, men man är antingen hos den ena eller den andre) och där det INTE hade fungerat att ens bo ihop. Och det hade jag nog inte vetat om vi inte tillbringat stora delar av dygnet, inkl natten, ihop.

    Jag tror inte alla som inte köper grisen i säcken är nöjda. Men de vet åtminstone i de flesta fall vilken gris de köpt...
  • Dejli
    kullagulla skrev 2011-09-19 17:24:35 följande:
    Jag tror som så att om kärleken är tillräckligt stark, då uthärdar den saker som att att man inte bor ihop eller kanske till och med avstår från sex innan man gifter sig. Hur jobbigt det än är. Jag tror också att det kan vara ett bevis på att kärleken är sann och att den klarar av det, för det är ju verkligen inte lätt att avstå från dessa saker, även fast man har beslutat det av t ex religiösa skäl. Kärleken ändras väl inte för att man ser att ens man eller fru inte är så bra på att diska eller aldrig byter lakan? Och hur länge ska man bo ihop då för att man ska vara säker? Ett halvår? År? Tio år?
    På vilket sätt är det ett bevis på att kärleken är sann? Är den mindre sann om man lever som de flesta gör nuförtiden, dvs i äktenskapsliknande förhållanden under samma tak och i samma säng? Jag tror faktiskt inte det behöver vara ett bevis för någonting, utom möjligen att man har en naiv syn på vad kärlek är. Det är en väldigt romantiserad syn på saken, att om man bara är tillräckligt kär så klarar man allt, för det är faktiskt inte alltid sant om du inte är med i en Disneyfilm.

    Jag vet tvärt om flera av dessa som av kulturella skäl (för religiösa vet jag inte om man kan kalla det egentligen, jag är också kristen) där det verkligen inte funkat efter att man faktiskt flyttat ihop och delat vardagens gråare sidor också, inte bara "kvalitetstiden", och där man inte kunnat välja om man ska ses eller inte. Många av dessa har gift sig tidigt och efter ganska kort tid för att de inte klarar av att hålla sig borta från sex och för att de vill bo ihop utan onda ögat från församlingen. De har inte varit varken mer eller mindre kära än andra par, men har inte haft någon förståelse för hur det är att leva med någon 24/7.

    Och jo, kärleken kan visst ändras för att den andra inte diskar eller byter lakan. Om den ena blir som ett hembiträde i det gemensamma hemmet, och den andra inte lyfter ett finger kan jag garantera att denne till slut tröttnar om det är en normalt begåvad och frisk människa. Jag säger att efter två år har man visat sitt rätta jag. Stämmer säkerligen inte för alla, men för mig är det en tumregel...
  • Dejli
    Kattpoet skrev 2011-09-19 18:59:09 följande:
    Dejli,  jag hade samma regel tills denna man och  jag vill inte ha det ogjort, fortfarande lycklig och rejölt medveten om att  allt inte kommer vara rosenrött och så¨tror inte han heller, istället jobbar vi på att komma åt samma håll.
    Jag ser dig som en "äldre" (i bemärkelsen "inte ung och naiv") och vis kvinna med livserfarenhet och som inte går in i något blåögt, så det är inte sådana som dig jag riktar mig till ;)

    Jag tycker inte du ska jämföra dig med de unga människor som rör sig här, och som i flera fall fortfarande bor hemma och som inte har en aning om hur det är att leva med en annan människa men som tycks ha någon romantisk bild av att "om man bara älskar varandra så bara löser sig saker av sig självt".
  • Dejli
    aniara skrev 2011-09-19 19:37:58 följande:
    Det kan också bli som i mitt fall - mina försök att få leva i ett jämställt och inte allt för sunkigt hem ledde till att jag blev dumpad för att jag dödade passionen. Haha! Nu är det någon annan "lycklig" som får "äran" att försöka lära denna mannen att det inte är okej att bre ut ren tvätt på ett smutsigt golv för att torka, eller att lämna matrester och smutsig disk i hela huset, för jag lyckades då inte. Han har för övrigt varit singel ända sedan dess, för "han hittar ingen som matchar mig" {#emotions_dlg.djavulsk}
    Haha, men det kan väl vem som helst förstå ;) Måste ju vara SKITJOBBIGT att ha nån som tjatar på dig om sådana saker. Vem bryr sig om ren tvätt liksom? Och hey, bananflugor som är så söta...
  • Dejli
    Kattpoet skrev 2011-09-19 20:00:18 följande:
    Delji min make säger att jag är inte den som är jobbigaste att bo med , det är katten som har blivit helt frälst i honom. Han får inte sova föränn hon har nattat honom och drömmer hon mardrömmar ska han trösta henne..  
    Haha, det får han väl ändå ta som en komplimang :P Det är minsann inte alla som blir godkända av katten, de är värre än alla tjejkompisar tillsammans...
  • Dejli
    kullagulla skrev 2011-09-19 20:27:19 följande:
    Jag menar definitiv inte att "om man är tillräckligt kär så löser sig allt". Det skrev jag inte! Det handlar inte om att vara kär utan om kärlek, vilket för mig är två olika saker. Jag menar inte heller att att man klarar sig utan att ha sex och bo ihop ÄR ett bevis på att kärleken håller, men det låter på vissa som att att bo ihop är något som kräver SÅ mycket av ett förhållande och är ett "test" för kärleken, medan att låta bli dessa saker är hur lätt som helst. Försökte bara säga att det absolut inte är så och att om ens kärlek har överlevt flera år utan det så kan den också bli starkare och man kan känna sig mer trygg med personen. Försöker bara tala om detta för att folk ska förstå den sidan av det också! Att klara ett förhållande utan sex, men att hålla gnistan vid liv, det är inte det lättaste, men man vet att förhållandet klarar det ifall man skulle hamna i en sådan period längre fram i livet.
    Jag har aldrig sagt att kärlek är som i disney-filmer, för det är jag väl medveten om att det inte är!
    Det är säkert jobbigt att inte leva ihop med den man älskar. Men frågan är om man verkligen vet exakt vem man älskar förrän man bott ihop ett tag, och varför man ens behöver utsätta sig för den prövningen om man inte måste (t ex på grund av avstånd). En del resonerar som att deras förhållande är värt mycket mer för att de har väntat på varandra och ger varandra sina oskuler. På flera som skriver här låter det också som att det varit en sådan prövning att få vänta på varandra att allt kommer bli enkelt när man väl är gifta och bor ihop, för de känner minsann varandra utan och innan, trots att man aldrig bott ihop, men det spelar ingen roll för man älskar varandra sååå mycket.

    Det är säkert en prövning att "behöva" vänta på varandra, men det är en tidsbegränsad prövning för de allra flesta. Att bo ihop är förhoppningsvis för all framtid. Det är en väldigt lång tid att tillbringa med någon, en prövning som saknar slut - för det ska man vara medveten om att det kommer komma många prövningar längs vägen, oavsett hur mycket man älskar varandra.

    Och vad säger att det blir "lättare" att klara sig utan sex av någon anledning i framtiden om man haft det så från början? Om man aldrig haft sex vet man liksom inte riktigt vad man saknar. Om man sedan har ett bra sexliv i många år, och något sedan händer så är det förmodligen lika lätt eller svårt som för någon annan att avstå det under en tid, eller kanske t o m för alltid, skulle jag tro...

    Det finns många saker kärleken kan bli starkare av. Att bo ihop med min sambo och tillbringa dygnets alla timmar ihop har definitivt gjort vår kärlek otroligt mycket starkare eftersom vi känner varandra så väl nu. Man behöver inte skapa sig prövningar, de kommer ändå...
  • Dejli
    kullagulla skrev 2011-09-19 22:30:37 följande:
    Jag tror inte vi tycker så olika egentligen, det jag inte förstår är det här snacket (inte från dig enbart, utan generellt) om att det är så fint att vänta på varandra, och man blir så mycket starkare av att vänta på varandra och att man verkligen kan känna varandra utan att ha levt ihop, och det tycker jag är rent skitsnack. Självklart kan man älska någon man inte bott ihop med (de flesta älskar väl varandra när man väljer att flytta ihop) men det har hänt flera av mina vänner att när man väl flyttar ihop (efter 6-12 månader ihop normalt sett) så kommer det fram saker som man aldrig sett innan, och som kan få en att omvärdera sin syn på den andre.

    En av mina bästa vänner flyttade ihop med sin kille efter att ha varit ihop i tre år. De pluggade/bodde i Stockholm resp Uppsala och ville inte flytta ihop förrän de pluggat klart, men det är ju inte så långt att pendla så de sågs nästan varje dag. Sedan flyttade de ihop och han började visa upp en massa obehagliga tendenser som han ALDRIG visat upp tidigare. Som att han fick ett totalt utbrott varje gång hon råkade lämna en tallrik framme eller en handduk på golvet, och blev väldigt kontrollerande när de väl bodde ihop. Det gick så långt att hon blev rädd för honom och flyttade ut efter bara ett par månader. Det hade hon inte in a million years trott under de tre år de varit särbos.

    Jag och min sambo har iofs bott ihop nästan hela tiden vi varit tillsammans, men vi var väldigt nära vänner i två år innan dess och umgicks massor. Nu blir "nyheterna" färre och färre, men man upptäcker små egenheter precis hela tiden, och dessa hade jag aldrig upptäckt (eller brytt mig om) om vi inte hade bott ihop. Saker jag faktiskt inte står ut med, men vi har pratat om det och han har bättrat sig. Men det finns det ju inga garantier för att det hade hänt, och då vet jag faktiskt inte om jag velat bo ihop med honom. Då hade vi nog fått vara särbos istället.

    Och självklart handlar äktenskapet om mycket mer än att bo ihop och sköta ett  hem. Men att bo ihop och sköta ett hem är en väldigt stor del av de flesta äktenskap, och om den biten inte fungerar så att båda är nöjda så är äktenskapet dömt till döden för de flesta, därför att om man inte trivs i den miljö man lever i så är man inte lycklig. Jag säger det igen, man kan inte leva på enbart luft och kärlek. Man kan inte ligga och kramas i soffan dygnet runt, utan vardagen MÅSTE fungera, annars fungerar inte livet.
  • Dejli
    pierredouglas skrev 2011-09-20 09:15:26 följande:
    Försök kolla samboskapstatistik då kan du förstår bättre varför jag skrev det:)
    Och de hade hållt ihop bättre och varit lyckligare om man gift sig från första början, eller vad? Kanske kämpar man lite längre, men om det inte finns något att bygga äktenskapet på så kommer man skilja sig ändå, alternativt så fortsätter man av kulturella skäl att vara gifta och olyckliga...
  • Dejli
    pierredouglas skrev 2011-09-20 09:47:32 följande:
    Intressant att läsa allas kommentarer! men om jag förstår rätt, många anser samboskap liksom den enklaste vägen ''TO ESCAPE'' när det blir tufft, jobbigt mm. Skall vi kanske inte börja med att definiera vad kärleken är för nåt?
    Är det sunt att välja en partner när man är, säg 18-20 (en tid i livet när det händer väldigt mycket) och sedan vara "tvungen" att hålla ihop med den resten av livet? Jag vet inte hur gammal du är, men jag är åtminstone INTE samma människa som jag var när jag var 18. Under tiden har jag skaffat mig en utbildning, rest lite, jobbat på ett antal jobb och skaffat mig livserfarenhet. Jag hade inte velat vara tillsammans med 18-åriga Dejli.

    En del växer ihop, andra växer isär när man kommer på att man faktiskt inte vill samma sak i livet. Hur många har ens funderat på barn och familj på riktigt när man är 18? Jag tänkte iaf att det ligger så långt bort att jag inte behöver ta ställning till det nu. Nu är ju jag och sambon på samma plan där, men tänk om en av oss verkligen INTE ville ha barn, men den andra inte kunde tänka sig att vara utan? En sådan sak kan man inte kompromissa om.

    Och varför ska man definiera kärlek? Jag tror att kärlek kan vara så oerhört många och olika saker för människor, så jag tycker det är helt onödigt. Vad som är viktigt för mig är kanske inte viktigt för dig och vice versa. Men du kanske kan dra till med något nytt fint bibelcitat att gömma dig bakom?

    Jag tror inte människor i kulturer där man inte "får" skilja sig är ett dugg lyckligare, och inte heller "förr i tiden" när man bara inte skiljde sig i Sverige heller. Man kanske kämpade lite extra för att få det att fungera, men om äktenskapet är mer eller mindre av tvång (ett äktenskap man inte kan skilja sig ur är ju också ett tvång även om man gift sig frivilligt), är det något att sträva efter?

    Varför måste man hålla ihop om man inte vill? Har man barn ihop har man ju ett ansvar att se till att barnet har det bra, och då kanske man anstränger sig lite extra innan man splittar, men varför ska man hålla ihop bara för att? Är det så fult att "fly" från ett förhållande som man inte blir glad av? Tack och lov så är ju de flesta kvinnor i dagens läge självförsörjande, så att man inte stannar av den anledningen. Jag tycker faktiskt det är alldeles för få som tar sig ur dåliga förhållanden... rätt vad det är så har det gått 10 år av ens liv som man aldrig får tillbaks.

    Jag tror verkligen på att det finns livslång kärlek, och den kräver en stor arbetsinsats. Men jag är inte helt säker på att det är det som är det mest naturliga för alla människor.
  • Dejli
    Kattpoet skrev 2011-09-20 09:56:09 följande:
    Kärlek är bara ett belöning system i hjärnan så att vi ska  bilda grupper, skaffa barn och se till att barnen över lever tills de är stora nog att göra det samma.

    Det är den biologiska förklaringen till kärlek..  
    Word.
  • Dejli
    aniara skrev 2011-09-20 10:00:51 följande:
    Jag blir uppriktigt ledsen før din skull nær jag læser hur naiv syn du har på kærlek och æktenskap. Mest rædd ær jag att det ær dina framtida barn som kommer få lida før att du tror att tror att kærlek øvervinner allt och blir bunden i ett dåligt førhållande med en partner som inte ær snæll. Før jag antar att du inte ser skilsmæssa som ett alternativ heller?

    Hur gammal ær du?
    Jag håller med dig Aniara. Jag är glad att jag inte är så blåögd att jag resonerar på samma sätt. Det kommer göra mig lyckligare i längden.
  • Dejli
    pierredouglas skrev 2011-09-20 12:46:54 följande:
    Jag är 21 :P



    Då har du tid på dig att komma på att förhållanden och kärlek är lättare i teorin än i praktiken, och kräver lite mer arbete än det gör i romantiska filmer.
  • Dejli
    MagicBride skrev 2011-09-21 22:17:53 följande:
    Det där var lite taskigt skrivet, vad vet du om hans/hennes erfarenheter, tankar, mognad etc? Nej sluta hacka och lev med insikten av att vi alla är olika. Peace out
    Jag utgår ifrån det han skrivit i denna tråd och andra trådar, där det framgår att han inte levt ihop med någon, och inte har för avsikt att göra det innan äktenskapet. När man har gjort det så inser man att ett förhållande är mer komplext än att det går att säga att "så här är det" med ett fint bibelcitat som källa.

    Absolut får man vara olika och ha olika syn på saker och ting, och väljer man att vänta med sammanboende och sex tills man är gift så är det verkligen upp till var och en (även om det inte är för mig). Men har man aldrig levt i ett kärleksförhållande där man har en vardag tillsammans med någon under en ganska lång tid så väger denne personens argument för vad kärlek är och hur den ska bete sig i ett förhållande inte särskilt tungt för mig. På samma sätt som jag är rätt säker på att mammor tar råd från icke-mammor med en stor nypa salt...
  • Dejli
    pierredouglas skrev 2011-09-22 15:33:09 följande:
    Tack så mycket. Jag fyller 31 nästa vecka förresten. Det kanske stämmer allt du Dejli skrev men inte i alla världar. Jag är bara rädd att ditt förflutna fortfarande påverkar dig på ett sätt och viss. Det klart att man lär sig av sina misstag. Men tänk också att du kan inte alls garantera att förhållandet du är nu i kommer att hålla pga du har levt i ett kärleksförhållande där man har en vardag tillsammans med någon under en ganska lång tid. Jag känner ganska många som är lyckliga gifta med och har ALDRIG haft ett samboskap förhållande.

    Jag ska gifta mig i april och jag vet vad jag gör och nästa alla goda och dåliga överakningar äktenskap bjuder på. Och jag antar att våra livsprinciper är inte alls detsamma. Han jag förlitar med på kommer aldrig att svika mig. Det är jag säker på.
    21 år står det i ditt tidigare inlägg.

    Jag vet inte vad det är för förlutet du menar. Han jag bor med är den enda sambo jag haft, och som jag någonsin planerar att ha. Han är också mitt enda riktigt seriösa förhållande, även om jag haft andra förhållanden tidigare som jag ingått med goda intentioner, men där vi gemensamt upptäckt att vi inte passat varandra. Och självklart påverkar ens förflutna en hela tiden - det är ju det som gör en till det man är! Saker man upplevt och gjort. Jag känner mig inte begränsad eller hindrad av mitt förflutna på något vis, tvärt om. Förtydliga gärna vad du menar.

    Men jag hade inte velat gifta mig med honom innan jag visset vem han verkligen var, därför att ett äktenskap är ett stort åtagande som också kan få stora konsekvenser (t ex ekonomiska) om man avslutar det, på ett annat sätt än om man "bara" är sambos. Jag hade inte velat ha det hängande över mig om jag ganska snart kände att det inte funkade. Det är ju inte bara en ceremoni, utan även ett rättsligt åtagande. Man kan aldrig garantera någonting, men jag hade inte velat gifta mig med någon för att efter några veckor eller månader inse att "den här människan klarar jag bara inte av att bo med". Sådant som bevisligen har hänt flera personer i den här tråden.

    Skönt för dig att du är säker på att din partner aldrig kommer svika dig. Jag litar så mycket på min partner som det är möjligt att lita på en människa. Jag tycker dock inte att det är ett "svek" att sluta älska någon, och det är något som faktiskt kan hända vem som helst. Man kan lova någon evig trohet, men jag tror inte man kan lova någon evig kärlek. Ett svek för mig är att vara otrogen, föra den andre bakom ljuset eller något liknande. Saker som man själv kan påverka. Du kan aldrig vara säker på att din partner aldrig slutar älska dig, det är bara något du kan hoppas på och jobba för att det inte ska hända.
Svar på tråden Sambon före äktenskapet eller inte?