Inlägg från: Jane |Visa alla inlägg
  • Jane

    Först borgeligt och kyrkligt om några år..

    Jag gifte mig borgligt i Sverige år 2010, vi tog en varsin ring (förlovningsring) och bjöd hem närmast släkt på en middag, men under vigseln i rådhuset var vi själva. Min mans föräldrar och släkt var inte med och vi har alltid drömt om ett stort kyrkobröllop, därför planerar vi att få det gjort den 4/8-2012 men denna gång gifter vi oss i vårt hemland. Och då funkar det att göra om det i kyrkan, hur det är i Sverige vet jag inte.


  • Jane
    Aniara4 skrev 2011-11-08 14:08:50 följande:
    I en del länder är det så att en kyrklig vigsel inte är juridiskt bindande, så då måste man både ha en juridisk (borgerlig) och en kyrklig vigsel, har jag hört. Men jag är osäker på hur det funkar och var det gäller.

    Möjligen finns det också kyrkor som inte "räknar" en borgerlig vigsel och inte anser att man är gift inför Gud om man inte är gift i kyrkan.

    I Sverige är det dock så att kyrklig vigsel är lika juridiskt bindande som en borgerlig, och man kan inte gifta sig två gånger. Däremot finns det i Svenska Kyrkans handbok ett ritual som heter "Välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap" som kan användas. Det som inte finns med är frågorna, löftena och ringväxlingen, eftersom man ju redan har lovat.
    Ja, förstår att det är så i Sverige, men i vårt hemland är det som du sa. Att en juridisk vigsel inte betyder att man är "riktigt gift", man kan då inte döpa sina barn eller få en "riktig" begravning om man inte är gift i kyrkan. Därför brukar alla par skriva in sig borgligt några dagar innan bröllopet eller på självaste bröllopsdagen (för att man måste göra det, så att det blir med i folkbokföringen) och sedan vigas i kyrkan på riktigt.  Då kan jag ju också berätta att vi är ortodox kristna, så om det är skillnad på katolska eller protestantiska kyrkor i andra länder vet jag inte.
  • Jane

    Eftersom det inte går att gifta sig två gånger i Sverige, så tycker jag att ni ska köra på "välsignelse-ceremonin" som några här uppe tipsat om.  Det kommer ju bli liknande som en vanlig vigsel.


  • Jane
    FarAway skrev 2011-11-08 14:31:38 följande:
    @jane: jag vet inte om jag kan förklara hela saken på svenska men jag vill försöka ...

    in andra länder, oberoende om du är katolsk, orthodox or whatever, finns det delvis en stark separation mellan kyrkan och staten. den betyder att allt som görs i kyrkan är inte officiell. Staten bryr sig inte om din religion och därmed MÅSTE man gifter sig borgerligt , det kallas också civiläktenskap!

    Jag tycker att det är interessant att du måste vara gift i kyrkan för att få din barn döpas? Jag känner bara till att man måste vara döpt/konfimerad för att gifta sig i kyrkan Glad

    Sverige har ju haft statskyrkan i många år och jag tror att det är därför man fprtfarande kan göra si eller så...
    Jo jag förstår exakt hur allt ligger till i Sverige.

    Men eftersom Aniara4 skrev hur det kan vara i andra länder så förklarade jag hur det är just i mitt hemland. Där det är så att  t.ex. jag och min man måste vara döpta i kyrkan för att kunna vigas i kyrkan, och vi måste vara vigda i kyrkan (och alltså döpta) för att kunna döpa våra barn i kyrkan osv.
  • Jane
    Lunatica skrev 2011-11-08 15:00:04 följande:
    Tack för alla era svar.

    Då får det bli en välsignelse cermoni i kyrkan då. Och tanken är att lägga den på samma datum som själva bröllopsdagen är på :)

    Men att man då kanske bjuder in lite mer släkt och vänner. För det är inget jag känner att vi har varken råd eller lust med nu. Bara våra absolut närmaste kommer få vara med :)
    Vad bra! Det är en fin idé att ta samma datum, lycka till nu med all planering! :)
Svar på tråden Först borgeligt och kyrkligt om några år..