• Dannedo

    Hur många frågade er om de kunde ta med någon mer, trots det inte stod respektive i inbjudan? och ALLMÄNT LESS OCH SÅRAD

    dellelgarin skrev 2011-11-24 09:42:54 följande:
    Ja vi tänker ju olika, vi bjuder alla "med sällskap" och har många namn på våran lista där det står tex Elvira och XX

    Jag anser inte att jag är de som skall avgöra vems förhållande som är seriöst eller ej och skulle även tycka det var helt ok ifall någon ville ta med en date.

    Men det passar uppenbarligen inte eran dag.
    Att välja att inte ha "plus en" på inbjudningarna har inte att göra med att man lägger sig i om ett förhållande är seriöst eller inte. Det beror helt på olika traditioner och typ av fest och ekonomi. 
    Vi har t.ex valt att ha middag med runt 60 gäster på en restaurang där det kommer att kosta strax över 1000 kr per gäst. Vi har en ganska tight budget och den största utgiften är utan tvekan mat och dryck. Vi bjuder den närmsta familjen och släktingar vi har regebunden kontakt med och våra närmaste vänner. De flesta vi bjuder är etablerade par och vi är lika goda vänner med båda parterna. Om någon av våra singelvänner skulle träffa någon som dom villa ta med så kommer dom vara välkomna i mån av plast, alltså om någon tackat nej, men vi kommer inte att ha råd att ha "extra gäster". Alla som vi bjuder är personer som står oss så pass nära att om dom träffat någon som känns viktig för dom så vore det bara jättekul om den personen kunde komma, även om det blir första gången man träffas. 
  • Dannedo
    AlwaysAndForever2012 skrev 2011-11-25 20:33:44 följande:
    Precis. Du förstår. skönt. Det det är ju såå många saker som spelar in. Vi har heller ingen vidare ekonomi. Ännu sämre än er. Vi hade aldrig klarat det. Å ändå räknar alla med att vi ska ha råd och vilja bjuda främmande folk. Å så säger jag tex att det gäller ju tex dekoration osv för en plats till osv också. inte bara mat,tårta osv. utan ju längre borden blir ju mer dekorationer blir det också och dyrare. då tycker endel att man kan ju skippa dekorationer.. men ..ja visst kan man.. men skulle man inte göra nåt utan bara ha det som en vanliga ladugårdsfest haha, så skulle det ju va gnäll på det ist för det inte är som ett bröllop. Alla har ju så många åsikter hur det ska vara, inte hur brudparet har råd elelr vill att det ska vara. Å jag som brud vill göra det fint. gillar ha dekorationer och göra ordning. måste jag alltså strunta i det för att bjuda några gäster jag aldrig träffat?
    tydligen enligt endel. JAg har stressigt som fasiken så jag tappat massa hår och fått massa varningar för jag har massa i mitt liv nu, men jag ska stressa mer för jag ska gräva små mynt eller inte köpa det jag vill till mitt bröllop, inte köpa saker till vårt nya hus osv. jag har dessutom varit gravid och sjukskriven mm så har inte kunnat spara. Men då tycker folk ist, men gift er inte nu då..också nåt som sårar en..varför ska ett bröllop handla om alla andra?? hade vi gift oss själva och struntat i alla kostnader och allt gnäll då hade vi fått skit för det också för att inte de närmsta fick va med liksom..
    blir bara så ledsen på att folk anser att ett bröllop mellan två personer ska handla om alla utom dom två personerna :(
    Åh, vad jobbigt det låter! Jag tycker riktigt synd om dig! Jag var också jättestressad ett tag och hade hundra olika upplägg på dagen och tänkte bara på vad alla andra skulle tycka. Jag förstår inte hur någon kan säga komma med motargumentet att "om ni inte har råd varför ska ni gifta er alls då?" när ni säger att ni inte har råd med fler gäster. Det är så korkat! Ni vill gifta er och ni bestämmer själva vad ni har råd med. Och bara för att man har råd att lägga ut 50.000 kr betyder det inte att man har råd att lägga ut 60.000 kr! Vi har en dyr middag, men våra inbjudningar är billiga, min klänning har kostat 500 kr, jag sminkar och fixar hår själv och m2b har redan en fin kostym som han kan använda. Visst, tittar man på våra konton så kanske jag skulle haft råd med en dyr klänning men jag VILL inte lägga en massa pengar på det. Ingen ska lägga sig i om man har råd med en extra gäst eller inte. Jag tycker din m2b's släkt verkar väldigt knepig, det känns inte som att det är speciellt mogna personer. Låt dom sura, ni vet ju att ni har rätt! Och försök att inte lägga onödig på energi på sådant som inte kommer spela någon roll. Varför inte säga såhär till dom som vill ta med en extra:
    "Vet ni, vi vill jättegärna träffa era nya respektive men som det ser ut nu så har vi varken råd eller plats att bjuda med dom på bröllopet, men ni får jättegärna komma hem till oss någon kväll på middag/bjuda oss på middag någon kväll. Det blir kanske ett bättre sätt att träffas första gången än på vårt bröllop som ändå kommer vara så mycket folk och ingen dom känner." Kanske det kommer fram att dom är mer intresserad av att få gå på bröllopsfest än att just NI är så viktiga personer i deras liv. Jag kan också ärligt säga att jag inte förstod hur mycket jobb och pengar det låg bakom att planera ett bröllop när jag var 20 år. Jag hade säkert kunnat ta för givet att det var ok att ta med någon, precis som på vilken fest som helst. MEN att inte vilja förstå när någon faktiskt förklara för en, det är bara dumt!
  • Dannedo
    Aylas skrev 2011-11-28 21:38:24 följande:
    Nu har jag inte orkat läsa igenom alla svar och med risk för att bli sågad vid fotknölarna så tycker jag det är ok att fråga om man får ta med sig sin respektive på ett bröllop. En vän till mig frågade om han kunde ta med sin flickvän, och vi hade utrymme och sa att det gick bra. Jag tycker det känns bra att mina gäster kände sig så bekväma att de vågade fråga. Frågar de så har de också uppfattat att det bara är de som står på inbjudan som är bjudna Och vill ni inte ah fler så är det inte så svårt att förklara att utrymmet inte var större och att tyvärr måste man dra gränsen någonstans...

    Och folk är bygda så att man svara sent, gärna sista dagen framförallt om det är lång tid emellan att inbjudan skickas och sista osa-dagen. Även om det är den viktigaste dagen i ert liv så kan inbjudan hamna bakom andra papper på kylskåpet och man missar osa.dagen.

    Och jag är ledsen, bordsplaceringen kommer du få göra om och om och om igen. Dagen innan och samma dag som bröllopet så föll 5 personer bort p g a sjukdom och det är bara gilla läget och snabbt flytta om bland platserna...

    En bra sak att ta med siig är att om 80% av dagen blir som man önskat ska man vara 110% nöjd.
    Helt sant! Men jag tycker ändå det låter ganska extremt i TS fall, med en blivande svåger som vägrar säga VEM han vill ta med sig med motiveringen i stil med "det har inte ni med att göra" är nog bland det mest oförskämda jag hört (med risk för att låta som att jag är 83, haha...)
    Jag ser också gärna att folk frågar, men då ska dom ju respektera om vi säger nej. Det är ju inget man gör av illvilja utan för att det av olika anledningar inte funkar, 
Svar på tråden Hur många frågade er om de kunde ta med någon mer, trots det inte stod respektive i inbjudan? och ALLMÄNT LESS OCH SÅRAD