Inlägg från: Krila |Visa alla inlägg
  • Krila

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Vilken rolig tråd!=)

    Jag önskar att jag var duktig på att göra fina bakverk men det är jag verkligen inte=P

    Gott brukar det bli och det är väl huvudsaken=)

    Har bestämt att baka egna cupcakes istället för bröllopstårta så nu har jag lite mer än ett år på mig att träna=)

  • Krila

    Chicita: Jag har bara provat en gång och då körde jag vanliga naturella muffins. Bara för att prova spritsa frostingen. Men tänkte göra med blåbär/hallon till dotterns 5-årskalas. Då borde dom bli lite roligare;)

  • Krila

    Hej! Alla är så himla duktiga!

    Jag brukar köra på vanliga gräddtårtor för att vara på den säkra sidan, men har testat marsipan några gånger. Men jag får aldrig till kanterna snyggt. Känns som att marsipanen ska spricka om man pillar för mycket. Köper färdiga lock. Så vad är era bästa tips för att få snygga släta marsipantårtor?

    Tack på förhand! 

  • Krila
    Chicita skrev 2013-01-07 21:45:53 följande:
    Till att börja med så måste tårtans innehåll vara så kallat skär-fast.
    Alltså rätt stabilt, så det håller formen när man skär i tårtan, det får inte "läcka" ut innehåll i det hål som bildas av tårtbiten som försvinner.
    Annars går det inte att lägga på marsipanen riktigt snyggt.
    Och om inte tårtan ska ätas direkt så bör man spackla tårtan med smörkräm innan man lägger på locket. (man kan göra väldigt god smörkräm, som nästan är som en fyllning men det är en annan fråga Flört)

    Sen är det viktigt att marsipanen är smidig.
    Där är sockerpasta betydligt enklare att arbeta med då den kan sträckas mer utan att spricka. 

    Locket bör vara ca 5-6 mm tjockt när man börjar och gärna så att det är 5-10 cm för stort, det ska inte bara räcka precis ner och täcka tårtan..
    Man lägger på locket och försöker få det så centrerat man kan.
    Sen lyfter man upp en sida på marsipanen / sockerpastan och sträcker ut den samtidigt som man slätar med handen neråt några cm. Sen flyttar man sig och gör samma en liten bit bort och fortsätter så i en spiralform längs med tårtan tills man har sträckt och slätat ut sidorna hela vägen runt och ner.
    Men när man köper vanliga prinsesstårtor på bageriet så är det ju bara grädde och marsipan rätt på de? De har hållt sig fina över natten i kylskåp för mig i alla fall.

    Ska marsipanen ha en viss temperatur?

    Försökte mig på att göra sockerpasta en gång, det gick åt helvete=P Och det verkar inte så lätt att få tag på i vanliga affärer. 
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm