snowstars
Jag kopierade två tidigare inlägg där jag dels gav ett recept på tårtbotten som jag verkligen gillar + lite info om hur man lägger på sockerpasta / marsipan
-----------------------------------------------------
Tårtbottnar var det
Ca 20 bitar ska detta räcka till, men det håller jag inte med om. Jag brukar sätta en "krage" av smörpapper på insidan av formen som är ca 5 cm högre än formen (stryk lite smör på formens insida så klistrar det fast smörpappret tills smeten har kommit i och håller den på plats, klipp gärna ut och lägg en rundel i botten också så slipper du bröa formen.
Jag brukar göra 1,5 sats till en 20-bitarsform (ca 25 cm)
1 sats - sätt ugnen på 175 grader. Kakan gräddas i nedre delen av ugnen i ca 40 min
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt, det ska börja ändra färg och bli ljusare innan du har vispat klart
Blanda mjölsorterna och bakpulvret
Vänd ner (eller vispa på låg hastighet) i smeten och blanda väl (sikta gärna mjölblandningen för att undvika klumpar)
Häll smeten i den preparerade formen och grädda enligt anvisningarna.
Känn med en sticka om den är klar.
För att dela bottnarna så ska dom vara riktigt svala. Jag har hört att bottnar som är tinade (alltså har varit frysta) ska smula mindre när man skär upp dom. Men jag använder min "tårtsåg" med ställbara höjder, så jag klarar mig rätt bra ändå.
Men om du inte vet att du kan skära rakt så kan du dela med sytråd.
Ta en bit sytråd (gärna lite grövre) och lägg runt kakan. Det ska bara bli kanske 10 cm över på varje ände när du gått hela varvet runt. Korsa ändarna (knyt inte) och ta tag så nära kakan du kan. Dra sen isär händerna och var noga med att hålla dom i samma höjd som där du lagt tråden, så kommer tråden att dela bottnarna åt dig enkelt och relativt smulfritt.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Till att börja med så måste tårtans innehåll vara så kallat skär-fast.
Alltså rätt stabilt, så det håller formen när man skär i tårtan, det får inte "läcka" ut innehåll i det hål som bildas av tårtbiten som försvinner.
Annars går det inte att lägga på marsipanen riktigt snyggt.
Och om inte tårtan ska ätas direkt så bör man spackla tårtan med smörkräm innan man lägger på locket. (man kan göra väldigt god smörkräm, som nästan är som en fyllning men det är en annan fråga
)
Sen är det viktigt att marsipanen är smidig.
Där är sockerpasta betydligt enklare att arbeta med då den kan sträckas mer utan att spricka.
Locket bör vara ca 5-6 mm tjockt när man börjar och gärna så att det är 5-10 cm för stort, det ska inte bara räcka precis ner och täcka tårtan..
Man lägger på locket och försöker få det så centrerat man kan.
Sen lyfter man upp en sida på marsipanen / sockerpastan och sträcker ut den samtidigt som man slätar med handen neråt några cm. Sen flyttar man sig och gör samma en liten bit bort och fortsätter så i en spiralform längs med tårtan tills man har sträckt och slätat ut sidorna hela vägen runt och ner.
-------------------------------------------------
Och så ett gott recept på smörkräm
1 del smält vit choklad
1 del smält smör (eller i alla fall rumstempererat så det går att vispa med elvisp)
1 del philadelphiaost
(100 g av varje brukar räcka bra)
Vispa ihop ingredienserna så blir det smidigt och bra
När det gäller fyllning så föredrar jag moussefyllningar med gelatin, men det måste man inte ha.
Det viktigaste är att fyllningen blir skärfast. Du kan alltså ha exempelvis en chokladtryffel eller mosad mango (när du har frukt så måste den vara såpass "torr" att den inte läcker ut massa vätska, för det tål sockerpastan absolut inte och även marsipan kan vara känsligt för fukt).
Lycka till...
Isbrytarna brukar vara poppis hos de flesta