Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Vad duktig du är cakemaker Glad
    Har du gått kurs eller är du självlärd som jag?
    Eller tja helt självlärd kanske jag inte kan säga att jag är eftersom jag köpte och kollade på DVD'n ju *hihi*

    Mina tårtor kan du hitta här:
    smulan.webdon.nu

    Jättebra när man kan inspireras av varandra Solig

  • Chicita
    Cakemaker skrev 2011-12-17 22:56:50 följande:
    Tack! :) Jag måste väl säga att jag är självlärd även fast jag gått en grundutbildning i bageri/konditori. Vi fick ju inte hålla på med sånt där och dessutom har jag hållit på i snart 3 år med att göra tårtor. Så jag ger inte skolan nåt cred för det ;P

    Fast nog tycker jag att man är självlärd om man inte haft nån som stått typ bredvid och tittat och rättat. Då får man ju lära av sina egna misstag och komma på bättre lösningar och så vidare :)

    Ja visst är det. Speciellt vid tllfällen där man får göra "vad man vill"! {#emotions_dlg.flower}
    Åh ja... såna tårtor är svåra.
    "Gör vad du vill, det blir säkert bra"... öhm jaha, vill du ha en rosa tårta med rosor då?  "Usch nej jag hatar rosa och rosor är fula"... Vilken tur att man frågade liksom *hihi*

    Men det är kul när man får lite info om den man ska göra tårta till och sen försöker hitta något som passar.
    Jag gillar inte när folk ska detaljstyra, men fria tyglar kan nästan vara värre ibland.

    Jag har ingen utbildning alls inom bageri. Jag är bilmek i grunden Tungan ute
    Innan jag bytte till bilmek så gick jag lantbruk ett år. Men har helt bytt inriktning på "gamla dar"
  • Chicita

    Tack för receptet pulmonate Skrattande

    Vi hade lite problem med vår bröllopsresa till Toscana. (vill du veta mer så läs tråden "en helvetes bröllopsresa" )
    Det bästa med hela resan var en liten taverna mitt emot vingården vi bodde på. Och där fick vi en jättegod Tiramisu. Men givetvis är inget av recepten man hittar i Sverige lika bra Obestämd

    Hehe.. ja jag har hållt på med det mesta... Vi byggde nästan hela huset själva också, så jag har inte tummen mitt i handen *hihi*.
    Tack för dina snälla ord, det gjorde mig jätteglad Solig

  • Chicita
    saken247 skrev 2011-12-18 00:00:11 följande:


    Här är en bild på en tårta jag bakat, bara för att.. dock är den inte lika snygg som din chicita :) Men den blev jättegod, dock gillar jag inte tårtor annars, tycker det var jätte svårt att få till marsipanen, fast än jag snittade kanterna, :D
    Inget fel på din tårta saken247 Glad

    Jag har lärt mig att man måste ha relativt tjock marsipan eller sockerpasta så det finns lite material att sträcka ut. Man drar och slätar till bit för bit, varv för varv runt tårtan. Då får man en slät kant. Men då måste man ha skärfast fyllning (som fasta mousser eller liknande) så den håller för lite "misshandel" Flört
    I början när jag började göra tårtor så såg mina ut som om dom behövde strykas, och jag slet alltid sönder marsipanen / sockerpastan pga att jag hade kavlat den för tunnt.
    4-5 mm är rätt lagom att börja med.
    Jag "bygger" mina tårtor upp och ner i samma form som jag gräddade bottnarna i.
    Först klär jag formen (+ ca 1015 cm överhäng) med gladpack. Lägger i den botten som ska vara högst upp på tårtan, har i första fyllningen, på med nästa botten (om det behövs nu så sätter jag en krage av papp mellan gladpacken och formen för att få en högre kant), sen på med nästa fyllning och avsluta med den undre botten. Täck med plasten och ställ in i kylen över natten eller i alla fall några timmar...
    När man sen tar ut tårtan ur formen så är den fint "fyrkantig" så att säga, rätt släta sidor på tårtan så det blir snyggt när man dekorerar den.
    Men sen får man inte alltid till det där med helt slät marsipan / sockerpasta i alla fall Oskyldig
  • Chicita

    Fina tårtor Jennifaer Skrattande

    Vad brukar du fylla dina tårtor med för att få dom skärfasta (så dom klarar tyngden av dekorationerna bland annat)

  • Chicita
    TheD skrev 2011-12-18 14:26:22 följande:
    Den här tårtan skriker jag!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lite shopping-/skogalen Flört
    Synd att bilden på två av tårtorna jag gjort är borta... Det var en handväska och ett smyckeskrin.
    Tänkte på något sånt om du skulle ha en tårta när du fyller sen Glad
    Vi fotade dom med vanliga kameran, och la över dom bilderna på en dator. Men nu kan vi inte hitta bilderna. Så antingen kom dom inte med när vi kopierade (typ missade att markera dom bilderna) eller så var det något fel i dom filerna. Obestämd
  • Chicita
    TheD skrev 2011-12-18 15:03:50 följande:
    Neeeej! De bilderna skulle jag vilja se:)
    Ja jag var jättenöjd med väskan också, så det är inte roligt alls Obestämd
    jennifaer skrev 2011-12-18 15:07:56 följande:
    Mest olika mousser med gelatin i. Sen får de ju stå och "sätta sig" några dagar innan. Att fylla med typ vanlig grädde tycker jag är lite hopplöst om man ska ha något på tårtan. Men den du visade på bilden såg ju sjukt stabil ut! Hur fick du den övre delen att vilja stå kvar? Jag blir så nojjig att tårtan under ska kollapsaObestämd
    När det gäller den här tårtan så hade jag också mousser med gelantin i. Och eftersom det bara var två våningar och inte massa tyngt ovanpå den övre delen så satte jag bara fast den med två grillspett i trä.
    Annars använder jag mig av plaströr (dowelrods) mellan våningarna och ser till att alla tårtor står på ett eget "fat" i papp. Så blir varje våning självbärande genom att dom står på rören i våningen under
  • Chicita

    Åh vad smaskiga dom där bullarna såg ut daniiel

    Jag skulle nog fortsatt på marsipantemat. Marsipan + nougat är riktigt gott.
    Det absolut enklaste är att göra som en rulltårta med marsipan och nougat och sen doppa i smält choklad.

    Om du kollar inläggen ovan så fanns det ett recept på annat godis som inte såg så svårt ut heller. Marmorerade chokladrutor tror jag det hette Glad

    Aha, på så sätt Fröken Söt då borde man ju klara av att göra en sån på egen hand också *hihi*

Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm