Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Härliga tårtor Solig

  • Chicita
    Fröken J skrev 2013-04-03 12:35:14 följande:
    Vilken rolig tårta Skrattande
    Jag gillar sån där humor.
    Den här gjorde jag när skidsäsongen var slut på hotellet förut och vi "slapp" alla skidturister.


     
  • Chicita
    majjja skrev 2013-04-05 15:41:45 följande:
    Jahapp, det här gick ju bra
    imorgon gifter vi oss och jag har gjort vårt tårta själv. Smakerna är verkligen helt underbara men något jag kanske skulle övat på var ju det där med att lägga kristyr snyggt. Speciellt man väljer att göra en tårta med mycket kristyr. Det blev bara värre och värre, så jag valde mellan 1, slänga tårtan ut genom balkongen. 2, ta ett glas vin och tänka "äsch, vi kommer ju ändå bara att äta upp den".
    Valde nr 2 och faktiskt så ser det lite värre ut på bild, än i verkligheten. Just på bild så blir det ju så otroligt tydligt med alla skavanker.
    Jag inbillar mig att det är så iallafall.
     
    Jamen du fick ju i alla fall dit sockerpastan... Bättre än vad jag lyckades med i alla fall Flört
    Men jag känner igen det där "nu slänger vi skiten i soporna och så struntar vi i tårtan helt"... Men även min misslyckade tårta blev ju faktiskt god. Och vi fick beröm för hur fin den var och många som var imponerade över att jag gjort den själv.
    Och jag kunde faktiskt skaka av mig den där känslan av misslyckande och bara njuta av smaken sen.

    Det är jag rätt säker på att du kommer att göra också Glad 
    Jättebra försök på tårta. Och du har fått till en bra färg på kristyren. Att få det svart och inte bara mörkgrått är en prestation bara det Solig 
  • Chicita
    Victoria F skrev 2013-04-08 13:40:00 följande:
    Jag skulle helt enkelt testat med just det recept på frosting du ska använda.
    Baka en enkel sockerkaka och bre på frostingen på den och låt det stå i kylen över natten och se hur det ser ut.
    Det är lite olika på olika recept.
    Jag använder sällan frosting för att täcka tårtorna själv så jag har inget sånt där "extrabra recept" på lager... Men en testkaka kan väl aldrig skada Oskyldig
    Lilo84 skrev 2013-04-08 16:50:14 följande:
    Jag gör samma som dig när jag ska täcka med sockerpasta/marsipan.
    Men nu var ju VictoriaF's fråga hur det blir om man täcker en tårta med frosting... och inte sockerpasta Flört 
  • Chicita
    Sparriskarro skrev 2013-04-08 18:53:36 följande:

     


    Jag kommer inte ihåg på rak arm vad hon hette mer än Sofia.
    Men hon hade en butik (både web och fysisk) i utkanten av Uppsala förut.
    Det här är en gammal Facebooksida som hon hade. Eventuellt kan du spåra upp henne via den
    https://www.facebook.com/dekoreramera 
  • Chicita

    Vet inte vad dom heter men du kan göra dom rätt enkelt själv.

    Om du vill ha dom så där randig tvåfärgade så målar du först ett zickzackmönster eller bara ränder med en choklad i en färg på ett bakplåtspapper.
    Sen tar du en annan chokladfärg och penslar på. Låt det stelna lite (om det stelnar för mycket så vänder du på pappret och värmer baksidan med din hand)
    Skär ut (med en trubbig kniv) ca 4 cm breda remsor i den längd du vill ha och med den trubbiga knivens hjälp så börjar du rulla ihop dom (om dom är för stela - värm lite på baksidan) 

    När man har gjort några så får man in snitsen Glad 

  • Chicita
    CoG skrev 2013-04-15 17:00:06 följande:
    Om du inte har en tårt-såg (som jag investerat i) så kan du dela bottnarna med vanlig sytråd faktiskt Glad

    Jag klär formen med bakplåtspapper, först stryker jag smör runt kanten och sen sätter jag en remsa bakplåtspapper där (gärna runt 10 cm bred så har man lite "överrinningsskydd" också) och sen lägger jag papper i botten också.
    Då behöver jag inte använda ströbröd, och då blir kanten mjukare, vilket också gör att kakan reser sig jämnare.
    Visst kan mina sjunka lite i mitten också men inte så mycket.
    En annan sak som kan få dom att sjunka i mitten är om man öppnar för att känna på kakan för tidigt.
    Värmeförändringen och den lilla smällen från ugnsluckan kan göra att kakan faller ihop.

    För att dela med sytråd så behöver du en tråd som är ca 20-30 cm längre än omkretsen på tårtan.
    Du lindar tråden runt tårtan. Korsar både tråden och dina armar (alltså så att du med höger hand tar tag i vänster del av tråden och tvärt om) sen drar du bestämt men utan ryck rakt ut åt sidorna.

    Vår tårta hade smakerna (det som är högst upp var det som var högst upp i tårtan)

    Sockerkaksbotten
    Vit chokladmousse
    Sockerkaksbotten
    Hallonmousse med hallon
    Chokladbotten med chokladbitar
    Chokladmousse med riven choklad
    Chokladbotten med chokladbitar

    När jag gör bröllopstårtor så köper jag alltid mousse från någon av tårtsidorna, för då vet jag att det blir rätt konsistens.
    Dom vanliga affärsmousserna är lite för mjuka och blir inte riktigt skär-fasta.
    Alltså kolla kakburken eller tårtdecor och dom sidorna Glad
    Jag brukar tillsätta bär (ordentligt avrunna, eller en bärkompott) eller typ fint riven choklad eller annan smaksättning i dom för att göra dom lite lyxigare.

    Ett annat sätt att få till bottnarna är att baka bottnar i långpanna och skära ut formen på dom för hand sen.
    Då behöver man ju inte dela bottnarna 
  • Chicita
    CoG skrev 2013-04-15 19:10:55 följande:
    Så långpanna funkar också?
    Då kan jag ju leja bort så att mamma också gör några (så spar jag tid!)

    Och det där med att förstära eller göra smakerna lyxigare låter som en bra ide!
    Ja visst gör det det...
    Har du inte sett Cake Boss på TCL Flört 
    Dom bakar ju nästan bara tårtbottnar i "Sheets" Glad 
    Häll i ett par cm smet i formen (se till att smöra och mjöla kanten och ha bakplåtspapper i botten).
    Det går ju så mycket snabbare i ugnen också med typ "rulltårtsbottnar" än sockerkaka i form Glad
  • Chicita
    CoG skrev 2013-04-15 19:53:46 följande:
    Jag tittar inte på bakprogram :)

    Men då har jag fått lite tips iaf, tack så mycket!
    Vaaa? Gör du inte? FörvånadFlört
    Hehe nej det gör väl inte alla. Jag kollar mest på dom för att det är roligt och man får massa idéer
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm