Inlägg från: daniiel |Visa alla inlägg
  • daniiel

    Hur billig buffé kan man göra?

    Ni behöver inte oroa er, detta gäller inte en bröllopsfest, utan en vanlig fest då vi tänkt fira vår första bröllopsdag tillsammans med våra vänner, innan ni börjar prata om att man inte ska vara så snål osv. Vi funderar fram och tillbaka på hur vi ska lägga upp festen, vad vi har råd med osv. Nu funderar jag alltså på en buffé eller någon form av billig mat att bjuda på.

    Ös på med billiga förslag alltså, ju billigare desto bättre! ;P Varken vi eller gästerna är kräsna och måste äta finmaten, bara vi blir mätta i magen och har trevligt under tiden :P

    Vilken summa ska man räkna med per person ungefär?


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-06-09 21:03
    Jag kan ju tillägga att det blir nog kring 20 personer, max ca 30st, inga vegetarianer eller någon matallergi.
  • Svar på tråden Hur billig buffé kan man göra?
  • daniiel
    majjja skrev 2012-06-09 21:03:15 följande:
    sallader av olika slag, kallskuret, bröd och potatissallad. Willys har stora hinkar med potatissallad, (man får be personalen om den då de inte finns i butiken) de går ju att pimpa med lite salladslök och extra krydda. Är jättebilligt.  

    hur många är ni?
    Jag kom på att jag inte skrivit det, uppdaterade just :)

    Min tanke var ju det, potatissallad och kanske någon pastasallad och vanlig grönsallad. En paj i långpanna som man skär i bitar innan man ställer fram den. Någon form av kött och självklart bröd, hembakt. Bra tips om Willys, tack :)
  • daniiel

    Grillat är ju alltid gott, men då ska någon grilla det också :P Vi har bara en sån liten, yttepytte, klotgrill så jag tänker att det lär ju ta ett tag att få klart köttet då. Och kött överlag är väl ganske dyrt? Tänkte att det kanske går att göra någon tjälknöl typ? Det tar ju en stund visserligen, men det sköter sig ju som självt :P

    Melonsallad lät jättegott och melon är ju inte alls dyrt :) Allt blir dock lökfritt, för det är väl den enda "matallergin" då kanske, jag blir fruktansvärt illamående och får huvudvärk av rå lök :/ Det är ju dock ofta lätt att bara hoppa över den i olika recept :)


  • daniiel

    Och hur mkt mat ska man räkna med per person? Så man kan få någon form av preliminär kostnad beräknad. Jag behöver ha ett hum om kostnaden innan, så jag vet om vi kommer ha råd, om vi måste spara lite eller om det bara är att glömma :P


  • daniiel
    Pluppe skrev 2012-06-09 21:34:35 följande:
    100-150 gram kött (utav allt kött man har) beroende på vad man har för tillbehör till, hälsar Kocken här bredvid Flört

    Det där angående att kött är dyrt.. Man kan ju tillexempel grilla flintastek (går att köpa för 29.90 kg på konsum nu t.ex.), det går ju ta bort fettsvålen och skära i snygga snedda bitar. Rostbiff ligger ju idag på ca 180 kr/kg i affären, så det är ju inget billigt alternativ.

    Det går ju även att ha skinka, kalkon och kyckling (man kanske inte behöver ha filé utan kanske klubbor eller vingar)..
    Okej.. hm. För jag tänker ju att man äter mindre mängd kött om det tex är tunna skivor av något än en bit grillat. Jag gör nog det iaf :P Och till tjälknöl är ju älgkött bäst (tycker jag) och det "shoppar" man i mamma och pappas frys ;D haha
  • daniiel

    Men det var ju väldigt bra pris på flintasteken må jag säga :) Kan man frysa den från nu till augusti? Kan man ta fram och grilla den då typ dagen före eller tidigare under samma dag? Hur ska man servera den sen då? Ska man skiva den? Känns som man inte bara kan slänga upp den på ett fat som den är. Jag kan ju avslöja att jag aldrig ätit en sådan någonsin :P


  • daniiel

    Vi vill gärna bjuda på maten och vill inte att gästerna ska behöva ta med något. Vanligtvis brukar vi ha knytkalas när vi träffas alla, så vi ville "slå på stort" denna gången :P haha Gästerna får dock ta med sig sin egen dricka, vi kommer bjuda på alkoholfria alternativ.

    Just nu funderar vi på detta:
    Grillad flintastek, skivad
    Grillad kycklig, skivad
    Potatissallad
    Två sorters pastasallader
    Två sorters pajer
    Hembakt bröd + smör
    Någon sås (inte bea), förslag?
    Fruktfat

    Sedan kommer jag göra en hemgjord variant av bröllopstårtan som vi kommer bjuda på till efterrätt.

    Vad tror ni om det? Det är mat som jag vet att alla våra gäster och som jag själv tycker är enkel att förbereda och som förmodligen inte kommer kosta skjortan.


  • daniiel
    Chicita skrev 2012-06-09 22:10:11 följande:
    Jag brukar göra en potatissallad själv som innehåller gurka.
    Både rätt billigt, väldigt fräscht och lätt och bra för den som tänker på figuren också Flört 
    Bara för att tala om att potatissallad oftast inte blir billigare att köpa än att göra.
    Kallskuret. Kolla om ni känner någon som jagar eller som säljer gårdsslaktad gris exempelvis. Det brukar kunna bli riktigt billigt.
    Baka egna kuvertbröd. Både billigt enkelt att göra och lyxig känsla med nybakt 
    Det lät gott, har du något recept på den potatissalladen? :)

    Haha ja, jag ska kika vad mor och far har i frysen i köttväg ;P Men annars var den där flintasteken väldigt billig och maken blev glad när jag föreslog det :P
  • daniiel

    Tack så jättemycket alla! :) Jag tror det blir att äta potatissallad i en vecka för att avgöra vilken vi gillar bäst ;P Tzatsiki låter som en bra idé, det vet jag att de flesta gillar :)

    En annan fråga, kan vi ha klädkod på middagen/festen? Eller blir det för mycket? Jag vill ju helst att alla ska vara lite uppklädda och fina, inte bara kasta på sig en t-shirt och jeans. Det blir ju isåfall klädkod kavaj, vilket ingen av gästerna hade problem med på bröllopet, med då var det ju liksom.. bröllop. Nu är det ju bara en middag och fest. Jag tycker ju inte att de behöver dyka upp i en hel kostym, men lite uppklätt åtminstone..


Svar på tråden Hur billig buffé kan man göra?