Göra egen buffé - tips på mat som kan förberedas långt i förväg?
Detta kommer vi att severa på vårt bröllop (kommer att ha toast skagen till förrätt också).
Frallorna (två olika sorter) bakar jag redan nu (har gjort en omgång idag ;) och de ska ligga i frysen till augusti.
Allt det andra gör vi dagen innan.
Serveringspersonalen fixar sallad och vi har potatisgratäng på catering eftersom att den måste göras samma dag.
Italiensk marinerad fläskfilé
2 fläskfiléer
Salt
Svartpeppar
Dressing:
3/4 dl olja (varav gärna en del god olivolja)
1 citron, strimlat skal och saft
1 dl soltorkade tomater, strimlade
½ dl skivade svarta oliver
1 pressad vitlöksklyfta
½ - 1 tsk sambal oelek
½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 liten nypa socker
Oregano eller annan örtkrydda, färsk eller torkad, efter smak
Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader.
Putsa, salta och peppra filéerna. Bryn dem sedan runt om i smör i stekpanna på hög värme. Lägg filéerna i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och sätt in en ugnstermometer med spetsen i den tjockaste delen. Ta ut fatet när termometern visar 65 grader. Linda in de heta filéerna i ugnsfolie och låt dem svalna under tiden du rör ihop dressingen (fläskfilén lagas färdigt i folien och blir mycket mör och saftig).
Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Smaka av. Istället för oregano kan man använda valfri örtkrydda, färsk eller torkad. Vanlig pizzakrydda passar också jättebra.
Skiva den avsvalnade filén i ½ cm tunna skivor. Lägg upp på serveringsfat. Ös dressingen över köttet ett par timmar innan servering. Det går också utmärkt att göra detta dagen innan om man vill förbereda i god tid.
Marinerad kycklingfilé
Vi har inte hittat något riktigt gott färdigt recept så vi hittade på ett eget.
Gned in kyckingfiléerna i salt och peppar. Stekte tills de fick lite färg.
Sen blandade vi olja, frysta franska örter och frillkrydda och gned återigen in de (kalla) filéerna i detta.
In i ungnen tills det är färdigt och skiva sedan!
Kantarellpaj.
200g kantareller
smör eller olja att steka i
3 finhackade vitlöksklyftor
salt och peppar
1 knippa persilja
2 dl riven västerbottenost
2 ägg
2 dl gräddmjölk
Pajdeg
150 g rumsvarmt smör/margarin
3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten.
1) Blanda ingredienserna till pajdeg, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en pajform ca 23 cm i diameter. Ställ formen i frysen i 15 minuter.
2) Sätt ugnen på 200grader. Ansa kantareller och fräs dem i matfettet. Tillsätt hackad vitlök precis i slutet. Krydda med salt och peppar efter behag.
3) Förgrädda pajskalet i ca 5-10 minuter. Ta ut och fördela hackad persilja och västerbotten osten över pajen. Lägg kantarellerna ovan på. Blanda äggen med gräddmjölken och krydda med salt och peppar. Häll blandningen över kantarellerna.
4) Grädda pajen i 200 grader i ca 30 minuter. Servera ljummen eller rumsvarm till sallad eller skaldjur.
Potatissallad
Skivad, kokt potatis
Soltorkade tomater
Rödlök
Fetaost
Lite olja
Salt, peppar
Gräslök eller någon annan ört!
Blanda!
Hjärtformade frallor med soltorkade tomater och timjan, cirka 40 hjärtformade frallor
50 gram jäst
5 dl vatten
1 ½ tsk salt
2 msk flytande honung
½ dl olivolja
2 msk hackad färsk timjan
1 dl soltorkade tomater
1-1 ½ dl creme fraiche
2 dl fint rågmjöl
Cirka 15 dl vetemjöl
Hacka de soltorkade tomaterna. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt och häll över jästen lite i taget så att jästen löses upp. Tillsätt salt, honung, olivolja, timjan, soltorkade tomater och creme fraiche. Rör om och tillsätt sedan mjölet, börja med rågmjölet. Knåda degen tills den lossnar från bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk. Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut bröd med ett pepparkaksmått. Låt bröden jäsa i ytterligare 20 minuter på en plåt under en bakduk. Grädda bröden i 7-9 minuter i 200-225 grader.
9,5dl vetemjöl (½ dl till utbakning)
2 tsk honung
1 tsk salt
100 g smör
25 g jäst
3 dl mjölk
Sätt ugnen på 250ºc
Blanda 9 dl mjöl, honung, salt, smör och jäst i skålen till matberedaren med kniven, värm mjölken fingervarm, sätt igång matberedaren och slå i mjölken så det blir en deg, skulle degen va för kletig tillsätt lite mer mjöl.
Lägg den färdiga degen i en bunke och låt jäsa 30 minuter.
Kavla ut degen till en tjock platta och ta ut hjärtbröd med ett liten hjärtformat mått. Lägg bröden på en plåt med bakplåtpapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen, ca 8 minuter.