Chicita skrev 2012-07-07 10:30:27 följande:
Problemet är att träet blir väldigt svagt när det inte finns några längsgående fibrer i det. Och om man inte behandlar ytan på något sätt så suger träfibrerna i sig fukt av allt dom kan och sväller, vilket i praktiken betyder att fiberna vill ha mer utrymme och så börjar sprickor bildas.
Tänk dig att du har en näve spagetti (torr). Om du sprider ut dom på längden så är dom rätt starka, man kan lägga en macka på och lyfta i ändarna liksom.
Men om du istället kapar av dom i cm-långa bitar, fuktar dom så dom blir klibbiga och sätter ihop dom ståendes bredvid varandra så har du träfiberna i princip. När spagettin har torkat så sitter dom i hop rätt bra, men om du tillför fukt igen och dom börjar svälla så kommer dom snart vilja frigöra sig från varandra.
Inte bästa jämförelsen men jag har huvudvärk och orkar inte tänka ut något bättre
Tänk på att träskivorna måste få tid att torka ordentligt också så dom inte "blöder"
Ingen vill väl ha björksav på maten
Ett alternativ är ju att göra som dom gör på medeltidsmarknaden när dom serverar kolbotten. Klipp ur rundlar av smörpapper eller bakplåtspapper som är lika stora som träbitarna och lägg en sån på varje och sen maten ovanpå.
Det känns mer hygieniskt också och ni slipper matrester i brasan som kanske osar och stinker
Det var faktsikt en bra idé med smörpapper, vi ska klura på detta en stund och se hur vi ska lösa det.. annars använder jag bara träbitarna som uppläggning eller under skålar/tårtfaten! :)