Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Vad tror ni om dessa udda tallrikar?? ;)

    Oniq skrev 2012-07-06 23:07:31 följande:
    Chicita!
    Brukar dom inte servera kolbotten (typ pannkaka med fläsk) på  medeltidsmarknaden i Leksand på just kapade träskivor?

    Jag har för mig att vi käkat det där för jag vet att jag i alla fall någon gång stått med en sådan variant av tallrik i handen och tänk.. "hmm, smart.. enkelt!" Visserligen var det i medeltida sammanhang, men ändå :)
    Nördbröllop FTW rpgwedding.buu.nu
    Jepp, men då har dom ett smörpapper på dom (i alla fall nu på senare tid). Glad

    Till TS:
    Ni kan köpa parafinolja och olja in skivorna innan ni lägger mat på dom.
    Det är det man använder för att behandla skärbrädor, smörknivar mm. Det förseglar ytan lite och gör att inte skivan suger åt sig all fukt. Det ser inte så aptitligt ut när skivan börjar få alla möjliga färger av maten.
    Visst kommer det bli lite så ändå, men det är ändå betydligt mer hygieniskt om dom är behandlade  
  • Chicita
    Pyttsan skrev 2012-07-07 07:17:17 följande:
    Paraffinolja är inte så hälsosamt, då hade jag valt nåt ätligt, som matolja eller olivolja istället. 
    Vad är det med paraffinoljan som inte är hälsosamt?
    Man använder det när man konserverar sylt, gelé mm och som skal till ostar. Du vet den där tjocka kanten man får pilla bort på vissa ostar. Det är paraffin.
    Det skulle inte användas i större utsträckning tillsammans med mat om det var hälsovådligt.
    Och det är inget som hamnar i maten sen heller om man inte överdoserar Flört

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Paraffin
  • Chicita
    jakother skrev 2012-07-07 08:37:23 följande:
    Tror dock inte att kommer hinna sprick eftersom det endast används en dag och ej i ugn
    För All Tid 2012-08-25 frokenfjellstrom.blogg.se
    Problemet är att träet blir väldigt svagt när det inte finns några längsgående fibrer i det. Och om man inte behandlar ytan på något sätt så suger träfibrerna i sig fukt av allt dom kan och sväller, vilket i praktiken betyder att fiberna vill ha mer utrymme och så börjar sprickor bildas.
    Tänk dig att du har en näve spagetti (torr). Om du sprider ut dom på längden så är dom rätt starka, man kan lägga en macka på och lyfta i ändarna liksom.
    Men om du istället kapar av dom i cm-långa bitar, fuktar dom så dom blir klibbiga och sätter ihop dom ståendes bredvid varandra så har du träfiberna i princip. När spagettin har torkat så sitter dom i hop rätt bra, men om du tillför fukt igen och dom börjar svälla så kommer dom snart vilja frigöra sig från varandra.

    Inte bästa jämförelsen men jag har huvudvärk och orkar inte tänka ut något bättre Tungan ute 

    Tänk på att träskivorna måste få tid att torka ordentligt också så dom inte "blöder"
    Ingen vill väl ha björksav på maten Flört 

    Ett alternativ är ju att göra som dom gör på medeltidsmarknaden när dom serverar kolbotten. Klipp ur rundlar av smörpapper eller bakplåtspapper som är lika stora som träbitarna och lägg en sån på varje och sen maten ovanpå.
    Det känns mer hygieniskt också och ni slipper matrester i brasan som kanske osar och stinker Glad 
  • Chicita
    jakother skrev 2012-07-07 11:43:02 följande:
    Det var faktsikt en bra idé med smörpapper, vi ska klura på detta en stund och se hur vi ska lösa det.. annars använder jag bara träbitarna som uppläggning eller under skålar/tårtfaten! :)
    För All Tid 2012-08-25 frokenfjellstrom.blogg.se
    Ja jag är inte så dum som jag ser ut... och det är väl en jädrans tur Flört
    (obs, lite självironi om ingen förstod det Tungan ute)
  • Chicita
    Pyttsan skrev 2012-07-08 16:01:14 följande:
    Paraffin är ett samlingsnamn och paraffinolja som man impregnerar trä med är inte samma sak som smält paraffin som man använder t.ex. för att försegla livsmedel med. Om paraffinoljan du lagt på träbiten blandar sig med maten eller inte, beror på om det är fet mat eller inte. Men visst, några mängder handlar det inte om, det är ju min personliga åsikt att det inte känns så fräscht bara. Men jag använder inte paraffinolja till att smörja på huden heller, det kan finnas rester av lite det ena och det andra i paraffinolja, beroende på kvalitet. 
    Men det används som sagt i stor utsträckning till att olja in skärbrädor, smörknivar mm.
    Och det skulle det knappast få göra om det var skadligt.
    Sen är det väl upp till var och en om man väljer att köpa billigt storpack eller mindre kvantiteter med bättre kvalité. 

    Och om man följer instruktionerna så är det inga stora mängder man använder, och det ska sugas in i materialet. inte vara så mycket att det ligger utanpå 
  • Chicita

    Ja vi lägger ner det där om kemikalier...

    Nu var det ju ett råd för att behandla skivorna så dom inte spricker när dom blöts upp av maten och såsen, då det var ett vanligt problem på medeltidsmarknaden i Leksand (som Oniq också påpekade).
    Och som jag också skrev längre ner i tråden så rekommenderar jag snarare att dom använder en rundel av smörgåspapper eller bakplåtspapper för att förhindra detta.
    Det kan också kännas mer hygieniskt för gästerna, samt att dom slipper bränna upp matrester och riskera att det ryker och osar allt för mycket om elden sen. 

Svar på tråden Vad tror ni om dessa udda tallrikar?? ;)