• Anonym

    Tar ni lån för att gifta er?

    Nej, skulle aldrig låna till bröllop! Vi spenderar ca 80.000 med bröllopsresor inräknade och det är bara sparade pengar! Dessutom blir det kvar pengar, vi skulle aldrig använda all våra pengar till ett bröllop!

  • Anonym

    Vi har pratat mest löst om hur vi väl vill ha det när det väl blir dags. Jag har varit gift tidigare och sparade som en galning för att få ihop ca 65 000 kr. Inget lån då heller.. men iallafall.

    Denna gång vill vi gifta oss endast med barnen närvarande, till skillnad från det mer klassiska bröllopet förra gången. Så det blir ju då självklart inte heller lika dyrt. 

    Det blir pengar på ringar, ca 5000 på kläder totalt, nya skor för max 1000 kr totalt. Hår o smink fixar jag själv och eftersom jag är florist är inte heller blommor speciellt dyrt. 
    Ett restaurangbesök på 1500-2000 kr och sen en sista minuten till något härligt resmål. Kanske en hotellövernattning för att ha lite extra lyx precis efter bröllopet också. Det har jag turen att kunna få riktigt rabatterat via arbetet då vi reser en del och får en hel del hotellpoäng att nyttja. 
    Eftersom vi kommer att skippa festen blir det inte så dyrt med själva bröllopet. Och det känns bra, det känns mer "vi" att göra nåt själva och åka på en resa, istället för en stor fest.
     

  • Anonym
    Anonym (Nål i ögat) skrev 2012-07-22 08:53:01 följande:
    Jag gissar ( utan att veta) att Nica83a tänker på alla de med kuvertbröllop eller de som ber om ekonomiskt bidrag till resa som present. Tar man ett ansvarsfullt lån ( vilket det går att göra) kan jagväl någonstans känna att det blir lite det samma som att inte bjuda på bröllop utan mer ordna en fest och de som kommer bidrar med en del av notan, olika sätt att ta ansvar för att: Det här vill vi göra ( gifta oss)men vi har inte ekonomin.
    Men vad är det för fel om att be om ekonomiskt bidrag till bröllopsresan... Egentligen? Man brukar ge en bröllopspresent, jag har aldrig varit med om att man inte har gjort det! Det hör till på något viss.. känns som man har mer möjligheter att ge just den summan man vill ge än att till exempel få en lista på cervera där allt man önskar sig kostar över 1500 kr.
  • Anonym

    nej det tror jag inte vi kommer göra. min kille har sparat endel pengar, 50000 nok, ska gifta oss i sverige, jag är student och har ingenting. vi hoppas landa på 100000 sek. hans föräldrar har lovat att hjälpa till, men jag har ingen aning om hur mycket, min mamma dog i våras och pappa har inte mtycket pengar ,han kanske hjälper med 5000, tror vekrligen inte han vill ge mer än det. vi hoppas på att få ihop till 100000, annars så ska vi önska oss pengar till bröllopsresa i present, många ger väl 500 kr tänker jag, vi har 100 gäster, ger 50 personer 500 kr så får vi 25000, då hjälper det en hel del och det tycker jag är en smart lösning.
    vi gifter oss om ett år, så det är ju en god stund kvar.
    min kille har inga problem med att ta upp ett lån om det skulle behövas, vi hoppas ju på att bara behöva gifta oss en gång i livet, jag vet inte helt vad jag tycker än. 

  • Anonym

    Vi har använt våra sparade pengar men utökade vårt huslån med 20.000 (vi har ett stort övervärde i det)för att kunna unna oss det vi ville ha. Det var igentligen inget vi ville göra men det blev så pga att en släkting till oss inte betalat tillbaka pengar som de var skylldiga oss (det beloppet vi lånade). Väljer därför att vara annonym, är lite känsligt område just nu....


    De som lånar pengar till bröllop är förhoppningsvis vuxna människor som är medvetna om ränteuppgångar, hur lång tid det tar att betala tillbaka osv.


     

  • Anonym

    Jag och min blivande kommer inte ta lån till vårt bröllop, vi bestämde oss för två år sedan. Jag var då student på heltid och han hade precis fått jobb. Vårt bröllop med kringkostander hamnar på ca 80 000kr och innan jag slutade studera nu i juni, så hade vi sparat ihop 45 000kr, så jag tror att man kan spara om man tänker sig lite för. Att tillägga är att min blivande har en normal lön... Jag vet att man har vissa utgifter som man inte kan styra över, men jag tror att man kan välja vilken vardags "lyx" man vill ha. Jag tror att alla kan spara, även om det är en lite summa varje månad! Planerar man sina utgifter så går det! =)


    Men jag dömer ingen som lånar till sitt bröllop, jag tycker att var och en ansvarar för sin egen ekonomi och sina gör sina egna val!

  • Anonym
    Anonym (spara) skrev 2012-09-10 11:40:27 följande:
    Jag har svårt att förstå hur folk INTE kan spara pengar när de har normal lön. Jag har lyckats spara även när jag haft väldigt låg lön. Jag skulle gärna vilja se er budget - ni som inte lyckas spara ihop till det ni behöver.

    Om man får ut 10 000 SEK/månad per person (vilket är låg lön enl mej) så kan man ha följande ekonomi;

    4000 SEK för mat
    7000 SEK för boende
    1000 SEK för telefon, bredband
    1000 SEK för kollektivtrafik
    1000 SEK för nöjen

    Har man då inte 6000 SEK över varje månad? Efter ett år kan man ha ett ganska stort bröllop - utan några skulder!
    Fast TS förutsättning var ju hus, bil och barn. Då räcker din budget inte långt.
  • Anonym

    Jag har haft turen att träffa någon vars föräldrar har eget företag och som har det väldigt bra ställt. Utav den anledningen har vi en budget som är obegränsad eftersom dom kommer att stå för bröllopet. Hade aldrig trott att jag skulle få ha ett sago-brölllop men nu blir det helt över förväntan. Hade annars aldrig tagit ett lån för att gifta mig, utan i så fall stuckit iväg till nåt tropiskt ställe och gift mig, bara jag och min blivande...

  • Anonym
    Chicita skrev 2012-09-12 10:33:23 följande:
    Poängen var mer att din kalkyl är en fantasikalkyl.
    Bland annat bostadspriserna ser inte ut så för många.
    Även här där jag bor (liten stad) så kan en genomsnittslägenhet kosta 8-9000:- i månaden.  
    Kalkylen för transport är också låg 1000:- för kollektivtrafik, för två personer. 
    Det skulle jag klara mig på en månad. Ett månadskort för mig kostar 895:- Maken måste åka bil till jobbet för annars funkar det inte med hans tider. Och där går ca 1500:- i månaden i bara bensin, sen måste bilen servas. Det ska besiktas, nya däck ibland osv.

    Man behöver ju mer än mat, man behöver hygienprodukter mm. Och dom kostar också

    Telefon och bredband för oss ligger på ca 2500:- i månaden och då ringer vi vädigt lite, men vi får betala mycket för den fasta telefonen som vi måste ha för att kunna ha internet hemma. Och även det abbonemanget kostar mer då vårt område ligger lite avigt till och det inte finns några bra ledningar eller fiber hit.

    I ditt första exempel (som jag svarade på) så hade du glömt både kläder, bil och barngrejor.

    Och om man (som i ditt andra exempel) har hus, så behöver man spara till oförutsedda händelser för det också. Man kan inte lägga allt på bröllopskontot.

    Sen behöver man budgetera för semester. Även om man kanske sparar den där utlandsresan man normalt sett tar tills efter bröllopet så behöver man oftast komma iväg på lite semester. Och att snylta på släktingar funkar ju inte för alla.

    Visst får du tycka, jag har inte sagt att du inte får tycka och att du inte får diskutera.
    Men att komma med fantasisiffror som inte har någon kontakt med verkligheten hjälper knappast någon.

    Verkligheten ser snarare ut mer som så här:
    (Familj med 1 barn i dagisåldern men som slutat med blöjor)

    Hyra: 8500:-
    Telefon/ internet: 1500:- 
    El ca 500:- i månaden 
    Kollektivtrafik: ca 1000:- per person 
    Alternativt ca 3000:- för bil (då är det inkalkylerat kostnad för besiktning, service mm men utslaget månadsvis och då har jag räknat lågt. Man kanske måste ha två bilar till och med...)
    Mat för 2 vuxna + 1 barn i dagisåldern ca 5-6000:-
    Hygienprodukter ca 1500-2000:- 
    Dagisavgift 500-1100:-  Lite beroende på vart man bor och inkomst
    Nöjen ca 1000-1500:- 
    Kläder ca 1000 -1500:- (oftast prioriteras barnet där så när föräldrarna väl behöver kläder så kan det bli betydligt mer)
    Klippning mm 1000 - 1500:- 

    Om man då räknar ihop alla dom billigaste alternativen så landar man på 22500:-
    Om man räknar dyraste alternativen så blir kostnaden 27100:-

    Och då har jag ändå inte fått med alla småutgifter som man kanske inte tänker på och jag har inte räknat med att vissa har kostnader för dubbelt boende då dom måste arbeta på annan ort eller att man kan ha andra utgifter som inte hör till "normen".
    Dina siffror är tagna helt ur det blå och det var poängen...
    ...Att det är en fantasi. Det ser inte ut så för de allra flesta. Om man kan spara 500 - 1000:- i månaden så många glada.

    Det betyder däremot inte att jag tycker att man ska ta lån - om man inte har råd att spara mer än den månatliga kostnaden för återbetalningen av lånet.
    För om man inte har pengarna att avvara för sparande så har man dom inte för att betala tillbaka ett lån heller.
Svar på tråden Tar ni lån för att gifta er?