BT-Veteraner
ICA har ett riktigt gott recept på grovt frukt-& nötbröd på sin hemsida som jag bakar ibland; det är riktigt gott Om du vill ha det ännu grövre kan du byta ut delar av vetemjölet mot ett grövre fullkornsmjöl.
Ingredienser (blir 2 st. bröd)
ca 1 kg torkad frukt och nötter. t ex 250 g torkade aprikoser, 250 g russin. 1 påse hasselnötter (200 g) och 1 påse mandel (200 g) (för 2 bröd) 10 dl vetemjöl 8 dl rådmjöl 1 tsk kardemumma 2 tsk bikarbonat 2 tsk salt 2 dl mörk sirap 1 liter filmjölk
Gör så här
Sätt ugnen på 150°C. Hacka nötter och frukt grovt. Blanda alla torra ingredienser. Blanda ner frukt och nötter. Häll i sirap och filmjölk och rör om väl. Fördela smeten i två smorda brödformar (för 2 bröd). Grädda bröden ca 2 timmar i nedre delen av ugnen. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna under en bakduk.