Inlägg från: Melóra |Visa alla inlägg
  • Melóra

    BT-Veteraner

    ICA har ett riktigt gott recept på grovt frukt-& nötbröd på sin hemsida som jag bakar ibland; det är riktigt gott Glad Om du vill ha det ännu grövre kan du byta ut delar av vetemjölet mot ett grövre fullkornsmjöl. 


    Ingredienser (blir 2 st. bröd)


    ca 1 kg torkad frukt och nötter. t ex 250 g torkade aprikoser, 250 g russin. 1 påse hasselnötter (200 g) och 1 påse mandel (200 g) (för 2 bröd) 10 dl vetemjöl 8 dl rådmjöl 1 tsk kardemumma 2 tsk bikarbonat 2 tsk salt 2 dl mörk sirap 1 liter filmjölk

    Gör så här


    Sätt ugnen på 150°C. Hacka nötter och frukt grovt. Blanda alla torra ingredienser. Blanda ner frukt och nötter. Häll i sirap och filmjölk och rör om väl. Fördela smeten i två smorda brödformar (för 2 bröd). Grädda bröden ca 2 timmar i nedre delen av ugnen. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna under en bakduk.
  • Melóra

    Javisst, varför göra det krångligare än nödvändigt för sig? Flört

    Angående bikarbonatet, så är det istället för bakpulver. Det är även mer "kraftfullt"; 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. När man tillsätter vatten reagerar bikarbonatet med syran i bröddegen, vilket gör att det jäser. Man kan byta ut bakpulver mot bikarbonat så länge receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron, vilket ju det här brödet gör. Men har du inte bikarbonat så går det fint att byta ut det mot dubbla mängden bakpulver Glad

Svar på tråden BT-Veteraner