Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    BT-Veteraner

    Jag var kallad till Ortopeden i Måndags.
    Hade ingen aning om varför, det sista jag hört var ju att dom inte kunde göra något mer åt handen/ fingret (som är det senaste "projektet" ) och allt annat är ju avskrivet sedan länge.
    Sista kontakten hade jag ju med läkaren via telefon, då kom vi överens om att hon skulle skicka en remiss så jag fick röntga fötterna, för min vanliga läkare trodde att lilltå-lederna på fötterna skulle kunna ge ledtrådar till varför min led i vänster ringfinger var så konstig (knölen jag har där).
    För min vanliga doktor tyckte att mina lilltåleder verkade vara skadade på ett liknande sätt.

    Så jag åkte ju och röntgad dom och sen kom svaret:
    "Röntgenbilderna visar inga avvikelser annat än på vänster fot, men de avvikelserna sammankopplas med den tidigare operationen och har därför inget samband med problemet på handen" 

    Jahapp det var ju det trodde jag, och så dök den där kallelsen ner...

    Jag kom till ortopeden och fick träffa min handkirurg som satt och studerade vad jag trodde var röntgenbilden av höger fot.
    Hon började med att säga något om operationen av foten och jag sa ju direkt då att det var vänster... Så hon förklarade att röntgenbilden liksom är "spegelvänd" eller att man typ ser den underifrån. Så det var rätt fot hon kollade på.
    Hon kallade in en fotspecialist från tvärs över korridoren som kollade lite snabbt på bilderna och på min fot.

    Han konstaterade att jag har fått broskförbening i ett par leder och att metatarsale 5 och 4 (benen mellan lilltå+ tån bredvid lilltån och häl var sammanväxta på den sida som är mot hälen. Jag har även "böjt" metatarsale 3 (långtå-benet eller vad man ska säga) så att den del av benet som ligger upp mot tårna liksom trycks mot sulan av foten som "ett hammarhuvud mot en spik" som han sa. Och det kan ju förklara varför jag har så himla svårt med skor och att det gör ont att stå och gå.

    Så nu ska jag få operera om foten Skrattande 
    Dom ska rensa upp brosket i lederna, se om dom kan putsa till det där hammarhuvudet och försöka dela på dom sammanväxta mellanfotsbenen så att dom kan röra sig fritt igen. Och det bör hjälpa rätt bra mot smärtan SkrattandeSolig

  • Chicita
    Lenblo Ja om inte annat så kanske smärtan i foten minskar efter operationerna och då har jag ju "bara" axel/nacke och knäna kvar (ja och fingret då, men nu har jag ju förstorat ringarna så nu kan jag leva med det FlörtTungan ute)
    Alla bäckar små Glad 

    Hoppas du kan övertyga läkaren om det kloka i att snitta planerat. Men som sagt du får väl ställa in dig på att vara "besvärlig patient" annars Flört 

    Låter bra att ni fått ner valet till två alternativ. Vi hade 3, men när vi tog hem proverna och lutade dom mot väggen mellan bänken och överskåpen så blev det självklart vilket vi skulle välja. Den av oss (minns inte vem) som föredrog någon av dom andra, ändrade sig omedelbart Glad 
    Snäll pappa du har också  
  • Chicita
    Lenblo skrev 2013-09-09 17:39:59 följande:

     


    Det verkar inte gå att ladda upp mer än en bild i taget. Ena kaklet:


     


    Snyggt Skrattande
  • Chicita
    Lenblo skrev 2013-09-09 19:02:35 följande:
    ... och det andra, gjort i metall: blåsvart/vitsilver. Några åsikter?

    Chicita: Kan du inte få nya knän?(Axlar är ett besvärligt elände.) Visserligen är du ju rätt ung men knäproteserna blir ju bara mer och mer hållbara och några maraton hade du väl knappast tänkt ägna dig åt ändå. I värsta fall kan det vara värt att byta ut protesen om 20 år.

    Min tilltänkta ortoped-ST lär inte komma förrän i vår, jag är mycket välkommen att söka. Inget vik-behov nu i höst. Visserligen har ansvarig helt rätt i att det borde sammanfalla praktiskt med att jag återgår till jobbet efter föräldraledigheten men jag hade mycket gärna haft på papper att tjänsten är min.

    En kull (sex stycken) oplanerade ragdolls har fötts. Modern till kullen vi fick i våras efterlöpte för tredje gången(!) och var instängd, men en dag satt hon plötsligt utanför ytterdörren och ville bli insläppt i sällskap med vår hankatt. Förvånad Tur i oturen att de är födda helvita och därmed rasrena. Jag slipper helst försöka skänka bort små söta bondkatter.
    Jag skulle kört på den första, tror det är mindre risk att ni tröttnar på det, även om det andra var snyggt också Glad

    Oj vad typiskt med katten då. Men tur i oturen i alla fall att det blev renrasiga Glad

    Dom konstaterade ju redan när jag var 14-15 nånting (första året på gymnasiet, hur gammal är man då?) att mina knän är utslitna. Men att jag var för ung för att göra något åt det. 
    Så det har hela tiden liksom bara legat på framtiden..."när jag blir lite äldre"
    Och jag misstänker att det nu skulle heta "om jag bara går ner 20 kilo först". Och visst, det kan jag väl göra om jag sätter mig själv på svältdiet och kanske då sabbar min känsliga magkatarrsmage Tungan ute 
    Usch man känner sig så begränsad när man har massa olika problem på olika ställen.
    Jag vet inte hur min axel skulle klara om jag måste gå på kryckor heller. "läppen" sitter ju inte fast på baksidan av axeln och det är ju där trycket hamnar om man går på kryckor Obestämd
    Det blir liksom lite moment 22 av det hela... Lagar man en sak så kan det vara på bekostnad av en annan...
  • Chicita
    Lenblo skrev 2013-09-09 20:58:38 följande:
    Chicita:

    Du kan ju inte vänta tills du blir 65 "för att knäna säkert ska hålla resten av livet"! Du har ju ett liv att leva fram tills dess. Det där med att gå ned 20 kg är något jag hört förr av luttrade distriktsläkare, men hur skulle du kunna gå ned 20 kg när du inte kan röra dig ordentligt? För att avlasta ett par knän som var utslitna redan vid 16 års ålder?!? Efter knäprotesoperationer ska man inte gå nämnvärt på kryckor. De snabbaste jag har erfarenhet av höll på med trappträning efter tre dagar. Ta och plåga din ortoped lite! Tungan ute

    Ja, när din fot hämtat sig efter operationen alltså. Där kan möjligen kryckorna vara ett problem, men i värsta fall får du sitta stilla mycket  i sex veckor och gå upp ytterligare något kilo. Beroende på hur långa köer ni har för knäproteser kan det vara värt att bli ställd i kön redan nu.

    Dina axlar verkar inte vara mycket att göra åt, men resten finns det faktiskt hopp för! Det finns tom fingerledsproteser, men jag misstänkter att vare sig du eller din läkare tycker att det är värt att operera om du inte har mycket ont av det.
    Hmm låter som att jag får be att få dig som ortoped när du börjar jobba sen SkrattandeFlört
  • Chicita
    snowstars: Ja det är inte så lätt att sälja på Tradera som man kanske tror först... Det är ju dels det där med att skapa annonserna som ska vara korrekta och med bra bilder.
    Sen ska sakerna packas och postas och... ujuj jag blir svettig bara jag tänker på det Flört 

    Har hamnat i en diskussion om färger på barnens kläder.
    Och jag blir såååå trött på att vissa inte kan acceptera att bara för att man tycker att det är helt ok för killar att önska rosa byxor och tjejer som vill ha blåa kläder med verktyg eller bilar/maskiner på så är man inte emot tjejer i rosa glittriga klänningar eller supergrabbiga killar med "arbetsbyxor" och maskin-tröjor...
    Varför måste man vara emot något bara för att man tycker att en annan sak är bra?
    Jag fattar verkligen inte det där Skrikandes 
  • Chicita

    Jamen precis snowstars...
    Och i den här diskussionen så börjar det med att en tjej berättar att hennes kompis son försöker välja tyger med rosa inslag (eller annat "tjejigt" typ muffins, enhörningar osv) om dom är i tygaffären och dom frågar vad han vill ha. Och att kompisen då totalvägrar köpa det. Sonen vill ha, men hon vill att han ska ha blått och "kill-kläder".
    Och nu har TS i tråden börjat bli lite småirriterad på detta.

    Vi är ju då flera som sagt att mamman borde låta honom ha rosa om han nu väldigt gärna vill ha det. Vad skulle det skada liksom.

    Och så rusar det in massvis med folk i tråden och tycker att vi är extremfeminister som inte tycker att flickor ska få ha rosa (vad kom det ifrån?) och att det är så många som tvingar på barnen "fel" färg bara för att framstå som bättre föräldrar och PK Skrikandes 

    Vad sjutton liksom...
    LÄS vad man skriver istället för att bara anta...
    Bara för att man säger att det är helt ok för pojkar att ha rosa så betyder väl inte det automatiskt att man borde utrota alla flickor som vill ha rosa? Eller?
    Jag får det liksom inte att gå ihop Tungan ute 

  • Chicita
    EXAKT Skrattande

    Alltså min brorsdotter vet att hon är en tjej, även om hon helst leker med radiostyrda bilar och vill ha pösjeans och tröjor med bilar (Cars) på...
    Mormor anser att hon ska ha dockor (och köper bara sånt) och rosa fluffiga klänningar, tunna strumpbyxor och uppsatt hår.
    Och så blir mormor sur när jag syr/köper sådana kläder som brorsdottern gillar.
    Och du kan ju tänka dig mormors min när vi stötte på henne på McDonalds en gång och brorsdottern utropade att hon hade fått en klocka av faster som är bäst. Och när mormor frågade varför hon inte ville använda klockorna som hon köpt så säger brorsdottern "den här är bättre, den är grön" (underförstått, dom andra har varit rosa, med barbie och sånt på Tungan ute )

    Jag hittade ett underbart camouflagetyg (jersey) i just rosa. Och sydde ett set till henne ---> se bilder
    Och hon blev överförtjust. Det är ju coolt och tufft och det hon vill vara, men det är ändå tjejigt nog så att det smälter in i skolan där vissa barn har "ärvt" föräldrarnas konservativa åsikter Flört



  • Chicita

    Jag skulle valt en annan färg på bandet i så fall Lenblo
    Det finns ju många andra färger som man kan mer eller mindre associera med tjejer. Typ Lila, Cerise eller varför inte ett neutralt - Gult eller vitt Glad 

    Ja det är ju tyvärr så...
    Det är väl en för liten sak att "slåss" för liksom. 

Svar på tråden BT-Veteraner