Matklubben säger följande;
Här en tabell som hjälper dig att räkna ut hur mycket råvaror som du måste köpa för att det skall räcka till alla dina gäster.
Ska du t ex bjuda 10 personer på lammsadel så tar du mängden lammsadel per person: 400 g x 10 personer = 4 kg. Det bör räcka för spillet är 60 %, dvs. 0, 60 x 4 kg = 2,4 kg. Alltså återstår 1,6 kg, vilket ger 160 g per person, och det stämmer bra eftersom man räknar 160-180 g filé per person.
Omvänt; har du en råddjurssadel på 2,1 kg kan du se att spillet är 50 %, du får alltså 1,05 kg kött. Dividera med 175g, så får du fram att din sadel räcker till 6 personer.
Du bör också ta hänsyn till om gästerna är unga eller gamla. För unga gäster som äter mycket kan du multiplicera med 1,2. T ex stek med ben räknas 310 g/pers, och 12 unga personer räknar du 310 g x 12 x 1,2 = 4,5 kg.
När det gäller grytor har man ofta så mycket annat i att det räcker med 110 g grytbitar per person.
Tabellen gäller för huvudrätter, så när du vill veta hur mycket som går åt till förrätter drar du av 25-30 %.
Fler rätter betyder mindre av varje rätt.
Om du gör en måltid med tre eller fler rätter kan du räkna bort 5 % per rätt, dvs. 15 % på en trerätters middag.
T ex 20 personer som får en fyrarätters middag med lax som huvudrätt.
Hur mycket lax behöver du köpa hem?
20 x 340 g = 6,8 kg. Minska med 20 %, dvs. ta 80 % av 6,8 kg vilket blir ca 5,5 kg hel lax.
RÅVARUTABELL
Kött PER PERSON SPILL
Filé 160 – 180 g 2 %
Stek 200 g 5 %
Stek m ben 310 g 30 %
Grytbitar 110 g 0-10 %
Lammsadel 400 g 60 %
Viltsadel 380 g 50 %
Helt lamm/viltstek 350 g 40 %
Benfri lamm/viltstek 210 g 8 %
FÅGEL PER PERSON SPILL
Kyckling 310 g 50 %
Anka 420 g 60 %
Kalkon 320 g 50 %
Gås 420 g 60-65 %
Duva 360 g 55 %
Vildand 400 g 60 %
Fasan 400 g 60 %
FISK
Filé 180 – 200 g 0 %
Hel lax 340 g 40– 45 % Plattfisk 400 g 45-50 %
Piggvar 480 g 65 %
Hel gädda 480 g 60 %
SKALDJUR
Färska räkor 400 g 50 %
Frysta räkor 500 g 60 %
Krabba 300 g 30 %
Hummer 450 g 55 %
Kräftor (som enda rätt) 750 g 60-65 %
SÅS
Tunn, serveras 1,3 dl
Tjock, serveras 1,6 dl
Upplagd på tallrik 0,6 dl
SOPPA 2,0 dl
RIS 0,7 dl (ökar 2,5 gånger i volym)
PASTA 100 g
POTATIS PER PERSON SPILL
Färsk 200 g 6 %
Som skall skalas 200 g 12 %
GRÖNSAKER
Mängden kan variera mycket, men räkna med 70 g/person färdigt. Har du två grönsaker blir det alltså 35 g av varje
BUFFÉ
120-150 G Pastasallad/person
200 g kött (ex 100 g paté 100 g kallskuret)/person
50 g sås/person
125 g ost/person
eller
150-200 g potatissallad/person
65 g lax/person
100 g totalt av köttet (ex 50 g rostbiff, 50 g kycklingfilé)/ person
125 g ost/person
Buffé tillbehör:
Melon, päron, paprika, cocktailtomater, frissésallad, ruccola, pinjenötter, oliver
Fikonmarmelad är gott till de flesta ostar.