• jakother

    Hur mycket kött per person?

    Hur mycket kött ska man beräkna i snitt per person när det är allt från tonåring till åldring?

    Sambon säger 250g och jag säger max 200g / person.. hur har ni gjort som gör egen mat?

    Vi ska bjuda på grillat kött med tillbehör
     


    För All Tid 2012-08-25 frokenfjellstrom.blogg.se
  • Svar på tråden Hur mycket kött per person?
  • Nikkita

    Detta hittade jag på en sida när jag letade! 

    Kött PER PERSON SPILL
    Filé 160 – 180 g 2 %
    Stek 200 g 5 %
    Stek m ben 310 g 30 %
    Grytbitar 110 g 0-10 %
    Lammsadel 400 g 60 % 
    Viltsadel 380 g 50 %
    Helt lamm/viltstek 350 g 40 %
    Benfri lamm/viltstek 210 g 8 %

    FÅGEL PER PERSON SPILL
    Kyckling 310 g 50 %
    Anka 420 g 60 %
    Kalkon 320 g 50 %
    Gås 420 g 60-65 %
    Duva 360 g 55 % 
    Vildand 400 g 60 %
    Fasan 400 g 60 % 

    Annars finns det en annan sida här:

    http://www.svensktkott.se/kopa/att-kopa-notkott/ 

  • Cosy

    Matklubben säger följande;

    Här en tabell som hjälper dig att räkna ut hur mycket råvaror som du måste köpa för att det skall räcka till alla dina gäster.

    Ska du t ex bjuda 10 personer på lammsadel så tar du mängden lammsadel per person: 400 g x 10 personer = 4 kg. Det bör räcka för spillet är 60 %, dvs. 0, 60 x 4 kg = 2,4 kg. Alltså återstår 1,6 kg, vilket ger 160 g per person, och det stämmer bra eftersom man räknar 160-180 g filé per person.

    Omvänt; har du en råddjurssadel på 2,1 kg kan du se att spillet är 50 %, du får alltså 1,05 kg kött. Dividera med 175g, så får du fram att din sadel räcker till 6 personer.

    Du bör också ta hänsyn till om gästerna är unga eller gamla. För unga gäster som äter mycket kan du multiplicera med 1,2. T ex stek med ben räknas 310 g/pers, och 12 unga personer räknar du 310 g x 12 x 1,2 = 4,5 kg.

    När det gäller grytor har man ofta så mycket annat i att det räcker med 110 g grytbitar per person.

    Tabellen gäller för huvudrätter, så när du vill veta hur mycket som går åt till förrätter drar du av 25-30 %.

    Fler rätter betyder mindre av varje rätt.
    Om du gör en måltid med tre eller fler rätter kan du räkna bort 5 % per rätt, dvs. 15 % på en trerätters middag.

    T ex 20 personer som får en fyrarätters middag med lax som huvudrätt.
    Hur mycket lax behöver du köpa hem?
    20 x 340 g = 6,8 kg. Minska med 20 %, dvs. ta 80 % av 6,8 kg vilket blir ca 5,5 kg hel lax.

    RÅVARUTABELL

    Kött PER PERSON SPILL
    Filé 160 – 180 g 2 %
    Stek 200 g 5 %
    Stek m ben 310 g 30 %
    Grytbitar 110 g 0-10 %
    Lammsadel 400 g 60 % 
    Viltsadel 380 g 50 %
    Helt lamm/viltstek 350 g 40 %
    Benfri lamm/viltstek 210 g 8 %
    FÅGEL PER PERSON SPILL
    Kyckling 310 g 50 %
    Anka 420 g 60 %
    Kalkon 320 g 50 %
    Gås 420 g 60-65 %
    Duva 360 g 55 % 
    Vildand 400 g 60 %
    Fasan 400 g 60 %

    FISK 
    Filé 180 – 200 g 0 %
    Hel lax 340 g 40– 45 % Plattfisk 400 g 45-50 %
    Piggvar 480 g 65 %
    Hel gädda 480 g 60 %

    SKALDJUR
    Färska räkor 400 g 50 %
    Frysta räkor 500 g 60 %
    Krabba 300 g 30 %
    Hummer 450 g 55 %
    Kräftor (som enda rätt) 750 g 60-65 %

    SÅS 
    Tunn, serveras 1,3 dl
    Tjock, serveras 1,6 dl
    Upplagd på tallrik 0,6 dl
    SOPPA 2,0 dl
    RIS 0,7 dl (ökar 2,5 gånger i volym)
    PASTA 100 g

    POTATIS PER PERSON SPILL
    Färsk 200 g 6 %
    Som skall skalas 200 g 12 %

    GRÖNSAKER
    Mängden kan variera mycket, men räkna med 70 g/person färdigt. Har du två grönsaker blir det alltså 35 g av varje
    BUFFÉ
    120-150 G Pastasallad/person
    200 g kött (ex 100 g paté 100 g kallskuret)/person
    50 g sås/person
    125 g ost/person
    eller 
    150-200 g potatissallad/person
    65 g lax/person
    100 g totalt av köttet (ex 50 g rostbiff, 50 g kycklingfilé)/ person
    125 g ost/person

    Buffé tillbehör:
    Melon, päron, paprika, cocktailtomater, frissésallad, ruccola, pinjenötter, oliver
    Fikonmarmelad är gott till de flesta ostar.


    We did it on DreamHack. Geeky love
Svar på tråden Hur mycket kött per person?