Inlägg från: Sara 120707 |Visa alla inlägg
  • Sara 120707

    Hjälp! Hutlöst påslag på (lågkvalité-alkohol) i festvåning. Vad är egentligen rimligt påslag? -

    Jag vet inte exakt vilka regler som gäller för hur mycket/hur litet påslag krogar får göra men även om 285 verkar vara lite i överkant så tycker jag inte att det låter helt ur proportion till vad krogar tar, typ 200 kr för en flaska blue nun som ligger i ungefär samma prisklass.


    Angående påslaget så får du ju tänka på att restaurangen köper in till systempris men sen momsar de 25% när de säljer.


    -> 285*0,75 = 213,75 så påslaget är ju här 100*(213,75 - 55)/55 = 289 %

  • Sara 120707

    Bör tilläggas är att påslaget brukar proportionellt minska för dyrare viner så tar ni er upp till ett hundrakronorsbubbel så kanske priset hamnar på 350-400 kr flaskan.


    En av anledningarna att det är så dyrt är ju också att krogarna inte har mycket vinstmarginal på maten utan den största vinstmarginalen kan de lägga på alkoholen, något som inte blir så illa när man går ut själv men märks betydligt när man ska köpa till stora sällskap.

  • Sara 120707
    Daludd skrev 2012-08-18 21:55:54 följande:
    Hm, lite som jag sa då - att det känns som att det är i överkant - för de där 80 kronorna eller däromkring, om det nu är 60 eller så - gör ju stor stor skillnad per person liksom... när man är så många :)

    Din uträkning är mycket bättre och noggrannare, man ser lättare vad de tjänar på varje flaska... Tror ni man har en förhandlingsmöjlighet på detta? Det känns ändå som om man borde kunna ta ner det där påslaget ett par snäpp när man är 80 personer.
    Jag tror jag är främst chockad över ett så stort påslag på ett sånt kasst mousserande vin. De dyrare har inte lika stort påslag nämligen! Vet inte om jag köper att det är motiverat. Det blir ju på något sätt meningslöst att välja det som kostar 285 kr flaskan (51 kr systemet) när det för 295 kr flaskan ligger på nästan 80 kr på systemet.

    hann inte riktigt med där tydligen


    Jo påslaget blir proportionellt mindre när inköpspriset blir högre men det hänger ju säkert ihop med att det de säljer störst kvantiteter av har det högsta påslaget vilket är ganska logiskt ur vinstsynpunkt. Det blir ju ändå det billigaste på menyn så att säga.


    Min totalt obefogade gissning är att de har ett grundpåslag som de sätter för kanske ett 100 kr vin och sedan höjer detta påslag för de billigare och sänker för de dyrare så att prisskillnaderna i menyn inte blir så stora.

  • Sara 120707
    Daludd skrev 2012-08-18 21:58:11 följande:
    Det är synd att de inte har mer marginal på maten istället kan jag tänka ibland. Sen är det ju också så att de har betalbar som de tjänar ännu mer på sedan. Jag vill inte att de ska gå plus minus noll men jag vill betala för kvalitet.

    De bättre flaskorna kostar 800-900 kronor på stället.

    Vilket inköpspris hade det bubblet då?


    Är det mycket högre i inköpspris så kan man ju be dem ta hem ett någonstans mittemellan specifikt för er om ni är ett större sällskap.


     

  • Sara 120707

    Min bartender man informerar mig nu om att de tar 330 kr för asti och 695 för mumm(champagne)


    så att få ner priserna lite tror jag inte är orimligt, kan ju inte skada att försöka. Kolla runt på andra restauranger vad de tar för exakt samma drycker och få lite perspektiv på det.

  • Sara 120707
    Daludd skrev 2012-08-18 22:10:20 följande:
    Vad tror du om möjligheten att förhandla ner priset? Är man en idiot som framstår som snål och jävlig om man försöker? För mig är det mer principiellt nästan, att det ska vara rimligt. Blir förbannad av att påslaget är enormt på billig skit liksom ;) Vi kommer att ta cava antagligen, även om vi skulle vilja ha typ crémant de bourgogne (ett för 99). Framstår man som ett arsle om man frågar om man t.ex kan köpa in den (99 istället för 77 kronor) och ta 300 för den?

    Jag vill verkligen inte framstå som en person som inte tycker att folk ska få förtjänst för sitt arbete, men vill samtidigt få ett bra pris liksom. Vill inte betala omotiverade överpriser utan hitta den gyllene medelvägen!

    Nu får du först reda ut det lite för mig.


    Den för 285 var en törley?


    Vad var inköpspriset på den för 800-900?


    Vilken kostar 99?


    Vilken kostar 77?


    Som jag sa innan kolla runt på lite olika restauranger det är ju bara att stega in och artigt be att få kika på deras dryckesmeny så får du lite mer kött på benen inför en eventuell förhandling. När du sen kommit fram till vad som känns rimligt i förhållande så skadar det ju inte att försöka. Ska ni ha vin till maten och så också?


    300 kr inköp 99 leder till en vinstmarginal på 125 kr ca 126% påslag, det tror jag du får svårt att få igenom men kanske ett 200% påslag? Det ger 396 kr


     

  • Sara 120707

    Jo då får man säkert pruta på hela paketet så att säga men då gäller det ju verkligen att ha siffrorna klart för sig på förhand så man vet var man hamnar

  • Sara 120707
    Marjasinus skrev 2012-08-18 22:22:51 följande:
    Eftersom jag vickat som mattelärare måste jag protestera!

    Pris utan moms * 1.25 = pris med moms
    Pris med moms * 0,8 = pris utan moms

    Så det blir (285*0,8 - 55)/55 ~= 314%
    Daludd skrev 2012-08-18 21:58:11 följande:
    Det är synd att de inte har mer marginal på maten istället kan jag tänka ibland. Sen är det ju också så att de har betalbar som de tjänar ännu mer på sedan. Jag vill inte att de ska gå plus minus noll men jag vill betala för kvalitet.
    En stor stark på krogen kostar allt mellan 50-80 spänn beroende på stället. Ölen köpt in på 30litersfat och kostar säkert inte mer än nån tia per glas. En flasköl som kostar 15 spänn på bolaget går för 45-60 spänn. Krogarna får ta precis vilka priser de vill. De enda regler som finns är att ingen får sälja alkohol till lägre pris än systempris oavsett om man köpt in det billigare ifrån leverantör. Att bara sälja mat ger ingen lönsamhet, det är alkoholen som gör att såna där ställen kan finnas.
    Kan faktiskt inte reglerna för hur moms funkar så eventuella räknefel hänvisar jag till detta faktum :-P
  • Sara 120707
    Marjasinus skrev 2012-08-18 22:22:51 följande:
    Daludd skrev 2012-08-18 21:58:11 följande:
    Det är synd att de inte har mer marginal på maten istället kan jag tänka ibland. Sen är det ju också så att de har betalbar som de tjänar ännu mer på sedan. Jag vill inte att de ska gå plus minus noll men jag vill betala för kvalitet.
    En stor stark på krogen kostar allt mellan 50-80 spänn beroende på stället. Ölen köpt in på 30litersfat och kostar säkert inte mer än nån tia per glas. En flasköl som kostar 15 spänn på bolaget går för 45-60 spänn. Krogarna får ta precis vilka priser de vill. De enda regler som finns är att ingen får sälja alkohol till lägre pris än systempris oavsett om man köpt in det billigare ifrån leverantör. Att bara sälja mat ger ingen lönsamhet, det är alkoholen som gör att såna där ställen kan finnas.
    Det här är inte riktigt sant de MÅSTE ha något som i alkohollagen nämns som ett "skäligt påslag" på allt de säljer, denna gräns har tydligen av socialstyrelsen(tror jag det var) satts till 25%
  • Sara 120707
    Sara 120707 skrev 2012-08-18 22:29:24 följande:
    Det här är inte riktigt sant de MÅSTE ha något som i alkohollagen nämns som ett "skäligt påslag" på allt de säljer, denna gräns har tydligen av socialstyrelsen(tror jag det var) satts till 25%
    Minimum då alltså...
  • Sara 120707
    Marjasinus skrev 2012-08-18 22:35:42 följande:
    Jag hoppas ni lyckas, ska hålla en tumme. Jag hade inte någon framgång med att försöka förhandla alkoholpriserna när jag t ex hade min 30-årsfest på krogen. Allt annat var i viss mån förhandlingsbart men inte det...
    Man får inte förhandla på alkoholpriserna utan får då förhandla på "paketpriser"
  • Sara 120707
    Marjasinus skrev 2012-08-18 22:31:41 följande:
    :) Företag kvittar dessutom ingående mot utgående moms (för det är moms även på alkoholen som försäljs på krogen), så det är mer rättvist att faktiskt jämföra de direkta försäljningspriserna rakt av. Så TS är nog ganska rätt ute i sina procentsatser.

    ---

    Jag tror man måste se krogenpriser och systempriser som helt olika saker. Om man väljer att lägga ut sin bröllopsfest på entreprenad så är ju priset den stora baksidan. Man jämför ju inte direkt priset på varmrätten med vad det kostar att köpa varje ingrediens på ICA, även om förfiningen är svår att se när det kommer till alkohol som bara ska serveras. Men det är ju lite gungor och karuseller med det där. Man lockar med bra priser på mat och service och så hämtar man hem det på spriten.
    Om du med ingående moms menar deras inköpsmoms så är det ju inte samma har för mig att den är 12.5 % medans en serveringsmoms är högre 25%
  • Sara 120707
    Daludd skrev 2012-08-18 22:25:00 följande:
    Förlåt, snurrigt ;)

    Nej den för 285 är Schloss Rheinach Trocken, 51 kr flaskan på systemet för privatperson iaf. (Jag vet inte hur det där fungerar)

    Den för 295 kr är Marrqués de Monistrol, Brut Reserva (alltså cava) med rimligare prisbild, 77 kronor på systemet.

    Den som de inte har, men som vi tycker mycket om att dricka privat heter Geisweiler monopole crémant de bourgogne och kostar 98 kronor flaskan på systemet - funderar på om man kanske kan få den med rimligare påslag.

    200 % tycker jag vore bra att sikta på. Vi ska ha brudskål, vin till förrätt och så några glas vin till huvudrätt. Vi kommer lägga ca 30.000 kr på alkoholen totalt räknar vi med, men tar gärna ner det till 26 tkr liksom, just nu är varje tusenlapp ändå en tusenlapp...

    347%


    206%


    Är prispåslagen på dessa, så 250% är nog inte orimligt att räkna med.


    Det är möjlligt att du har mer spelrum om du ber dem ta in en speciell sort till er.


    Angående prispåslag och vinst etc så spelar det inte jättestor roll exakt hur man räknar det sålänge man räknar likadant på alla viner.


    TS metod var däremot inte räknad för ett prispåslag eftersom hon inte drog av grundpriset.


    räknar du med 250 % på ditt 99 kr vin så borde du hamna på 433


    räknar du med 200 % på det får du 371


    Så kanske räkna 400 kr per flaska?

  • Sara 120707
    Daludd skrev 2012-08-18 22:48:51 följande:
    Momsen är 25 % både in och ut på alkohol. Livsmedel har lägre moms, 12 %, men dit hör inte alkohol.

    Moms in- och ut är en annan sak. Man betalar in moms till skatteverket för det man tjänar, alltså momsen som kunden betalar mig. Men jag betalar ju också som företag moms på det jag köper in. Ofta kvittar man detta rakt av och kan i princip räkna bort den då det blir plus minus noll, lite förenklat.
    Som sagt uppenbarligen har jag dålig koll på moms
  • Sara 120707

    Räknar jag detta utan momsavdrag blir det då


    51:285 459%


    77:295 283%


    99:297 200%


    99:349 250%


    99:396 300%


    När man använder en sådan här modell för att jämföra priser och procentsatser så spelar det som man ser här inte så jättestor roll vilken "modell" man använder eftersom det endast är relationerna och trenderna vi är ute efter att jämföra och uppskattningen för vilket pris en sådan flaska borde hamna på ändras inte direkt.

  • Sara 120707
    Daludd skrev 2012-08-18 23:03:11 följande:
    Ja! toppen, ska se vad som ryms i budget också, men oavsett vad vi väljer känns det gött o få ordentliga jämförelsepriser o möjlighet o räkna ut dom. Jag tog som sagt inte bort inköpspriset nej ;) Det var klantigt, men nu har jag alla möjligheter o få bra priser på bra viner hoppas jag. Ska räkna ut det ordentligt i kuvert och försöka pruta på dessa istället. Hoppas då bara att det itne ska påverka maten något negativt som vi märker av.

    Spelarfaktiskt inte heller så stor roll för jämförelsen men man kan då inte direkt kalla det för påslaget


    Tror inte det kommer att påverka maten om det är en vettig restaurang för de har ju sitt rykte att tänka på.


    Något du kan testa först däremot är att gå till systemet och be om hjälp, säg att du gillar XXX bubblet och fråga om de har nåt billigare som påminner om det du gillar. Iom att de kan beställa hem sorter de inte har hemma så är det ju inte omöjligt att det finns något alternativ som kan funka och det skadar ju aldrig att fråga!


    Lycka till!

  • Sara 120707
    Daludd skrev 2012-08-25 20:38:41 följande:

    Härligt att höra att det löste sig till det bästa!


     

Svar på tråden Hjälp! Hutlöst påslag på (lågkvalité-alkohol) i festvåning. Vad är egentligen rimligt påslag? -